Nou concepte : matriarcat

matriarcats081MATRIARCAT

De Viquipèdia

El matriarcat és una forma d’organització social en què el poder recau sobre les dones i especialment sobre les mares de la comunitat. El terme “ginecocràcia” s’utilitza per referir-se específicament al govern de les dones. El matriarcat difereix del matrilinealisme, en què els fills s’indentifiquen culturalment amb llur mare i no pas amb llur pare, i les aliances familiars i tribals es formen a partir dels llinatges de sang de les dones. Per exemple, en la tradició de l’halacà jueva, una persona que neix d’una mare jueva és considerat automàticament jueu; el judaisme, per tant, es transmet de la mare cap al fill.

El matriarcat també difereix del matrilocalisme, un terme que els antropòlegs sovint utilitzen per descriure les societats en què l’autoritat de les mares és prominent en les relacions domèstiques i en què els marits s’uneixen a la família de llurs mullers en comptes de què aquesta s’uneixi a la tribu o la família del marit.

El matriarcat és una combinació d’aquests factors i pot incloure el matrilinealisme i el matrilocalisme. La característica més important del matriarcat és que les dones estan a càrrec de la distribució dels béns del clan o de la tribu, així com dels aliments. Aquesta característica és molt més forta que la matrilinealitat i la matrilocalitat atès que dóna a les dones una posició d’influència sobre les societats.

Article sobre matriarcat: “Del matriarcado a los maltratos desde una visión antropológica”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *