Àgave, víctima de Dionís

Eurípides, l’autor de Medea, Ifigènia a l’Àulide, Electra, etc. és també l’autor de Les Bacants (406 aC), una tragèdia que explica com el déu Dionís (també anomenat Líber o Bacus i fill de Zeus i Sèmele) castiga el seu cosí Penteu (fill d’Àgave, germana de Sèmele), el rei de Tebes, perquè no permet el seu culte. Sèmele i Àgave són filles de Cadme i Harmonia.

Dionís arriba a la ciutat de Tebes, després d’un viatge a Àsia, disfressat com un estranger desconegut, i aconsegueix que les dones embogeixin, transformades en bacants. Encapçalades per Àgave, la mare del rei, fugen a la muntanya a celebrar els misteris del déu.

Penteu rebutja el culte de Dionís, tracta el déu de xerraire, immoral i impostor, tot i els seus miracles, i el vol fer encadenar. L’endeví i conseller del rei, Tirèsies, adverteix Penteu dels poders de l’estranger Dionís, i li explica que és descendent de Zeus i inventor del vi; però Penteu es nega a escoltar-lo i pretén reprimir violentament les dones de Tebes que s’han posat a seguir el culte i els rituals de Dionís. El déu es deslliga de les seves cadenes i incendia el palau reial. Aleshores Dionís suggereix a Penteu que vagi en persona al mont Citeró, la muntanya de Tebes, per espiar les dones i ser testimoni dels excessos als quals es lliuren. Penteu escolta el consell i s’amaga darrere un pi.

Àgave, mare de Penteu, participa en els rituals orgiàstics i, extasiada, al·lucina, creu que Penteu és una bèstia salvatge, i crida les altres bacants per esquarterar-lo. Àgave és la primera a agredir-lo, li agafa el cap i el clava a la punta d’un tirs. Torna a Tebes, passejant orgullosa el que ella creu que és el cap d’un lleó. Cadme la treu del seu error i Àgave s’adona que ha matat el seu propi fill i no una fera. 

Quant a Miracle Sala i Farré

Soc professora de Llengües i Cultura Clàssica de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona. Aquest bloc vol ser una eina més per millorar l'aprenentatge i la curiositat vers el món clàssic del nostre alumnat i de qualsevol altra persona que en pugui fer servei.
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *