El circ romà

Introducció:

El circ romà (circus, en llatí ) era un edifici d’oci romà que servia per a fer curses de cavalls i de carros (bigues, quadrigues. No s’hi feien lluites de gladiadors, que se celebraven a l’amfiteatre.

Parts:

Era un edifici rectangular amb un costat curt semicircular. Al centre es construïa una balustrada que dividia l’edifici pel centre (spina). Les grades estaven recolzades en una estructura feta amb arcades. A l’spina hi podia haver de tot, temples, obeliscs, estàtues de dofins (per comptar les voltes)→ símbol del déu Neptú, déu del mar i protector dels cavalls. Les voltes també es podien comptar amb ous, símbol dels diòscurs Càstor i Pol·lux. A cada extrem de l’spina hi havia les metae, pilars o fites que assenyalaven el punt on havien de girar els carros. Al davant d’unes de les metae es trovaben les carceres, que eren el lloc de sortida dels carros per a la cursa.

S’hi celebraven els anomenats Jocs circenses (Ludi circenses).

Història:

El primer circ fou creat per Tarquini Prisc, després de la conquesta d’Apiolae als llatins. El lloc on es van celebrar les festes fou envoltat de plataformes temporals pels patres i equites, i l’interior fou anomenat circ, be perquè era rodó o perquè les carreres es feien en cercle. Abans de la mort de Tarquini un edifici permanent fou construït per aquest tipus de celebracions i fou anomenat Circ Màxim per distingir-lo d’altres edificis similars més reduïts (segle VI aC). En un principi estava construït en fusta, però al  segle II aC es va fer de pedra.

Circs més importants:

Mérida: A causa de les seves grans dimensions es trobava fora del recinte emmurallat, al costat de la calçada que unia Emerita amb Corduba (Còrdova) i Tolletum (Toledo). En l’actualitat existeix un centre d’interpretació al costat del monument i aquest és totalment visitable. La data de la seva construcció data de principis del segle I dC, possiblement durant l’època de Tiberi.

Tarragona: Construït a la fi de el segle I dC, segurament en temps de l’emperador Domicià.
Es conserven restes dels seients en dues escales. S’ha identificat també una de les butaques de pedra reservades a les autoritats de la ciutat i la província Tarragonina. En l’actualitat és parcialment vistable, ja que una part ha quedat immersa en l’estructura urbana de Tarragona.

Toledo: Construït a el segle I. En l’actualitat, el circ es troba parcialment descobert, quedant la resta sota la superfície del parc on es troba situat, l’avinguda de Carlos III i els carrers propers, on poden observar-se algunes restes.

 

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de Arquitectura, Diurn, Espectacles, vida quotidiana i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *