Activitats de BARCINO

Aquest és l’espai en què trobareu els documents necessaris per a la sortida a Barcelona del 12 de novembre de 2015 i on podreu penjar les vostres activitats.

Des d’AQUÍ podeu accedir al GoogleMap amb l’itinerari per Barcelona

Itinerari clàssic Barcino

Itinerari Clàssic per la Barcelona romana
Ubicació Descripció de l’element a localitzar
PLAÇA CATALUNYA Banc d’Espanya: escultures d’Hermes i Atenea i columnes
LES RAMBLES nº116 i 120 Hotel Continental té una façana amb columnes corínties
CARRER DEL CARME Cantonada amb les Rambles: Església amb text llatíNº7; Restaurant Quo Vadis?
Tornem enrere pujant per les Rambles fins trobar a mà dreta
CARRER DE LA CANUDA Ateneu Barcelonès: entrant a mà dreta, escultura d’Atenea
PLAÇA VIL·LA MADRID Necròpolis romana
PORTAL DE L’ÀNGEL Edifici del Corte Inglés, antic Jorba, escultura d’Hermes
CARRER DURAN I BAS Restes de l’aqüeducte romà en una façana
PLAÇA NOVA Topònim de Barcino
Entrada romana i restes de la muralla
Aqüeducte “mal” restaurat
Catedral de Barcelona
PLAÇA SANT FELIP NERI Esbrineu el perquè de la façana de l’església
PLAÇA SANT JAUME Atenea en la façana de l’Ajuntament de Barcelona
CARRER PARADÍS Temple d’August i inscripció del mons Taber
CARRER D’HÈRCULES Placa del carrer
Tornem enrere a la Plaça St Jaume i agafem el carrer Ferran per entrar al
CARRER DEL CALL n14 Esgrafiats d’Hermafrodit; avancem per Ferran i girem a l’esquerra per Avinyó fins la
PLAÇA DE LA VERÒNICA Estàtues d’Hermes -comerç- i Indústria
PLAÇA DE GEORGE ORWELL Columnes i diversos esgrafiats festius
Tornem cap a les Rambles pel carrer Escudellers i trobem esgrafiats diversos: trieu-ne algun que us faci gràcia. Arribem a les Rambles i tornem a pujar direcció Plaça Catalunya. Ens aturarem a:
PLAÇA REIAL Font de les Tres Gràcies
LICEU Màscares a la façana
A l’alçada de la Boqueria, agafem a mà dreta el carrer del Pes de la Palla -no el de la Boqueria!!-i el seguim fins Santa Maria del Pi on trobarem:
SANTA MARIA DEL PI Esgrafiats i text llatí
Seguim pel carrer del Pes de la Palla i trenquem a mà esquerra pel carrer del Pi i empalmem pel carrer de la Cucurulla:
CARRER CUCURULLA n4 Els Treballs d’Hércules

Us  recomanem  que us descarregueu les dades d’aquest arxiu:

ItinerariClassicBarcino

 

 DE MINORISA A BARCINO

Barcino va ser la segona colònia romana de Catalunya, fundada per August amb veterans de les guerres càntabres, a l’igual que Caesaraugusta. L’origen es remunta al segle I aC, aproximadament entre els anys 15-10 aC. quan l’emperador la va fundar amb el nom de Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Va esdevenir una ciutat econòmicament pròspera gràcies al comerç de vi i de gàrum.

Es trobava situada sobre un petit turó, 200 m de l’actual port, a la zona de la catedral. Va prendre el nom d’un poblat íber, Bar-ke-no , que es trobava situat possiblement a la zona de Montjuïc. Tenia forma ovalada, amb un Cardus (ap. carrers Llibreteria i del Call) i un decumanus (ap. carrer del Bisbe) que es creuarien vora el forum, a prop d’on ara hi ha la plaça de Sant Jaume.

El forum era presidit per un temple dedicat al culte imperial, del qual n’han quedat quatre columnes. La ciutat estava tota envoltada per muralles i torres, construïdes al moment de la seva fundació, i reforçades al s.III dC. Entre les restes conservades s’inclouen indicis d’unes termes i detalls d’un aqüeducte. .

Gaudiu del vostre passeig i després contesteu les següents preguntes:

a) Què era el gàrum?

b) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino ?

c) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.

Departament de Clàssiques

 

 
VÍDEOS-PRESENTACIONS

1r Batx.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FtTo0quFJDQ[/youtube]

Carla , Irina, Gemma i Felipe

 

[slideshare id=30936792&doc=barcino-140207034226-phpapp02]

Horaci i Alex

2n Batx.

[youtube]http://youtu.be/-nltRXkuROo[/youtube]

1r Batx.

Sara Lozano, Elisa Perpiñán. Yousra Rbii i Khouloud Taligui

[slideshare id=31202944&doc=barcino-140214035729-phpapp02]

8 respostes a Activitats de BARCINO

 1. INS d'Auro rpoyato diu:

  a) El gàrum és una salsa mítica de l’antiga Roma composta per vísceres i sang de peix fermentats durant tres setmanes. Pels romans era un aliment afrodisíac només consumit pels alts estrats socials. L’utilitzaven per proporcionar un gust salat als aliments.

  b) La Necròpolis és el cementiri romà que estava situat a la sortida del Cardus, ja que era una manera de donar respecte als difunts. Està situada a l’actual plaça de la Vila de Madrid, a Barcelona, a un dels carrers de sortida de la ciutat que representa que fou activa a mitjans del segle I. Actualment està restaurada a l’aire lliure.
  L’aqüeducte era un edifici que permetia transportar grans quantitats d’aigua des de la seva font fins a la ciutat aprofitant l’inclinació del terrent perquè l’aigua flueixi. Està situat a l’actual plaça Nova, al carrer de Duran i Bas. Tot i així no han quedat gaire conservades, només la silueta a la paret.

  c) Hermes i Atenea. Hermes era el missatger dels Déus Olímpics i Atenea és la deesa de la saviesa i l’artesania.

  Anna Montenegro i Mireia Pastor

 2. INS d'Auro rpoyato diu:

  A) Què era el gàrum?
  El garum és una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Els romans van emprar el garum de forma semblant a com avui en dia empren les cuines asiàtiques la salsa de soia. En lloc d’abocar uns grans de sal sobre el menjar, s’ajudaven del garum per proporcionar un gust salat als aliments.

  B) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino?
  Les restes d’una necròpolis romana de la plaça de la Vila de Madrid.
  Els aqüaductes trobats són: a la muralla al costat de la porta de l’actual plaça Nova, on se n’han conservat restes (hi ha un arc reconstruït sobre els fonaments originals), al carrer Duran i Bas se n’ha descobert un tram de quatre arcades incorporades a una paret mitgera. Així mateix el record dels aqüeductes ha perdurat en els noms d’alguns carrers (Arcs, Voltes…).

  C) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  *Hermes: era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l’enginy, dels literats i poetes, de l’atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l’astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d’Eudor. A la mitologia romana s’anomenava Mercuri.
  http://rincongriego.wikispaces.com/file/view/HERMES.jpg/44258347/HERMES.jpg

  *Atenea: En la mitologia grega, Atena (en grec antic Ἀθηνᾶ, Ἀθήνη o Ἀθάνα) és la deessa de la saviesa i de l’artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra, però de la seva vessant estratègica, ja que el déu de la lluita i la sang és Ares. Era també deessa protectora de la ciutat d’Atenes i de moltes altres. És una de les sis deesses principals del Panteó grec i era anomenada Minerva pels romans.
  Atena és una deessa guerrera, mai va ser nena, mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge (parthenos). El Partenó d’Atenes, a Grècia és el seu homenatge més resplandent. Se la representa com una dona vestida amb roba militar. També se l’anomena Atenea o Pal·les Atenea. L’animal que la simbolitza és l’òliba i la seva planta, l’olivera.
  http://repoelas.com/Colaboradores/imagenes/Atenea.jpg

  *Hèrcules: nom a la mitologia romana de l’heroi de la mitologia grega Hèracles, sent una metàtesi del nom grec. Era fill de Júpiter, l’equivalent romà del déu grec Zeus, i la mortal Alcmena. Va dur a terme els dotze treballs d’Hèracles i va ser divinitzat.
  Els romans van adoptar la versió grega de la seva vida i treballs sense canvis essencials, però van afegir detalls anecdòtics propis, alguns d’ells relacionant l’heroi amb la geografia del Mediterrani occidental.
  http://www.portalfarma.com/SiteCollectionImages/Imagenes%20de%20Contenidos/hercules.jpg

  *Hermafrodit: En la mitologia grega, Hermafrodit fou un personatge caracteritzat per tenir els dos sexes, d’aquí deriva el nom hermafrodita. Hermafrodit deriva de la combinació dels noms dels seus pares, Hermes i Afrodita.
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Hermaphroditus_lady_lever.jpg

  Gemma Badia
  Carla González

 3. INS d'Auro rpoyato diu:

  a) Què era el gàrum?
  Era una salsa feta amb una base de peix que els romans posaven habitualment a tots els seus menjars. Era un condiment quasi com el quetxup o la maionesa actual, però més forta però molt bona. S’obtenia de premsat amb sal de peixos, entranyes de peix i restes de qualsevol animal marí i que deixaven adobar al sol durant unes setmanes. També hi afegien herbes aromàtiques per fer-lo més saborós. Al finalitzar el procés d’elaboració es guardava en àmfores que s’exportaven arreu de l’imperi. Per tant, als plats no es posava sal, ja que es servia amb molta moderació perquè ja portava la sal necessària.
  b) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino ?
  La necròpolis era el cementiri, on antigament es trobava en les afores de la ciutat, col·locades al llarg dels camins que manaven a les portes de la ciutat. Actualment està situada a l’actual plaça de la Vila de Madrid.
  Hi havien dos aqüeductes que subministraven l’aigua a la ciutat. Situats al costat de la porta de l’actual Plaça Nova. També al carrer Duran i Bas se n’ha descobert un tram de quatre arcades.
  c) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  Hem vist principalment les divinitats d’Hermes i d’Atenea amb columnes com en la Plaça Catalunya i també en escultures i en estàtues. A més també vam observar l’Hermafrodit representat en esgrafiats.

  Fet per: Khouloude Taligui, Irina Córdoba i Sara Lozano.

 4. INS d'Auro rpoyato diu:

  A)Què era el gàrum?
  El garum és una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Els romans van emprar el garum de forma semblant a com avui en dia empren les cuines asiàtiques la salsa de soia
  B) Localització de la necropolis romana:
  Plaza de la Vila de Madrid s/n
  08002 Barcelona (Cataluña)

  -L’aqüeducte de Barcelona, anomenat del Besòs o de Montcada, era la conducció que feia arribar l’aigua a la ciutat durant l’època romana. La seva construcció es pot ubicar al llarg del segle I dC, moment força contemporani a la fundació de la colònia. És difícil assenyalar amb seguretat quan deixa de funcionar, tot i que al segle IV, quan es construeix el nou recinte emmurallat de la colònia, els aqüeductes continuen funcionant, així com la distribució interna de l’aigua.

  C)Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  – Atena: (era la deesa protectora de la ciutat, també era una deessa guerrera, mai va ser nena, mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge. Els romans l’anomenaven Minerva).
  – Hermes: (era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l’enginy, dels literats i poetes, de l’atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l’astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d’Eudor. A la mitologia romana s’anomenava Mercuri).
  – Hercules: (vam veure alguns dels seus treballs d’hercules en una font situada al portal de l’angel. era fill de zeus (Júpiter) era un heroi, els grecs l’anomenaven hèracles).
  – Hermafrodit: (Fill d’Afrodita i hermes. Inicialment va ser un home amb fal·lus, símbol de la fertilitat, però que després va ser modificat a la mitologia per esdevenir un ésser de doble sexe amb el cap, pit i cos de femella i les parts sexuals d’home).

  Aleix Soto, Ramon Menac.

 5. INS d'Auro rpoyato diu:

  a) Es una salsa feta amb vísceres fermentades de peix,era una salsa de peix barrejada amb vi, vinagre, pebre, oli o aigua. Era un aliment afrodisíac i el posaven per acompanyar altres plats i també es va emprar per medicina i cosmètica. Era consumit per alts estrats socials.
  b) La Necropolis romana es troba en la Plaça Vi·la Madrid i l’aqüeducte en la Plaça Nova.
  c) ·Hermes: Déu del comerç. Està situat en llocs com: al Banc d’Espanya, Edifici del “Corte Inglés” i en la Plaça de la Verònica.
  ·Minerva: Deessa de la saviesa, guerra… Està situada al Banc d’Espanya, a l’Ateneu Barcelonès i en la façana de l’Ajuntament de Barcelona.
  ·Hércules: es un heroi que hi ha una llegenda que explica que Hèrcules, després del quart treball, s’uneix als argonautes liderats per Jàson a la recerca del velló d’or, creuant la Mediterrània mitjançant nou vaixells. Una tempesta dispersa la flota prop de la costa catalana, encara que aconsegueixen reagrupar totes excepte una nau. Jàson s’encarrega llavors a Hèrcules la recerca del novè navili. Va trobar el naufragi de la Barca Nona (novena) al costat d’una suau turó (Montjuïc). Als tripulants els va agradar tant el lloc que amb l’ajuda d’Hèrcules i Hermes van fundar una ciutat amb el nom de la Barca Nona, Barcanona.

  Àlex Canal Ávila 1r Batx D

 6. INS d'Auro rpoyato diu:

  a) Què era el gàrum?
  El gàrum és una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Es barrejava amb vi, vinagre, pebre, oli o aigua, servia per amanir altres menjars.

  b) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino ?
  Necròpolis: fora del recinte emmurallat, al llarg dels camins d’entrada i sortida de la ciutat, i actualment ho trobem a la Plaça Vila de Madrid.
  Aqüeducte: es trobava des de la seva font fins a la ciutat a través de recs de superfície, galeries subterrànies, i ponts d’arcs aeris, actualment el trobem al Carrer Duran i Bas. Es conserven les marques de l’aqüeducte en una paret.

  c) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  – Atena: (era la deesa protectora de la ciutat, també era una deessa guerrera, mai va ser nena, mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge. Els romans l’anomenaven Minerva).
  – Hermes: (era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l’enginy, dels literats i poetes, de l’atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l’astúcia dels lladres i dels mentiders. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d’Eudor. A la mitologia romana s’anomenava Mercuri).
  – Hercules: (vam veure alguns dels seus treballs d’hercules en una font situada al portal de l’angel. era fill de zeus (Júpiter) era un heroi, els grecs l’anomenaven hèracles).
  – Hermafrodit: (Fill d’Afrodita i hermes. Inicialment va ser un home amb fal·lus, símbol de la fertilitat, però que després va ser modificat a la mitologia per esdevenir un ésser de doble sexe amb el cap, pit i cos de femella i les parts sexuals d’home).

  Felipe Avendaño 1r bat D
  Esther Moreno 1r bat E

 7. INS d'Auro rpoyato diu:

  a) Què era el gàrum?
  És una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats social.

  b) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino ?
  Es troba a la Plaça Nova entrada romana, restes de la muralla, l’aqüeducte “mal” restaurat i també està el carrer d’Hèrcules, i la mecròpolis està Plaça Vil·la Madrid.

  c) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  L’escultura d’Hermes el portal d’Àngel, escultura d’Atenea està el Carrer Canuda i la Plaça Catalunya .

  -Wilder Carrión, Nordin Chardal

 8. INS d'Auro rpoyato diu:

  Què era el gàrum?
  El garum és una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials.

  b) On es troba actualment la necròpolis romana i l’aqüeducte de Barcino ?

  A la plaça de la vila de Madrid.

  c) Quines divinitats has vist durant el teu recorregut ? Descriu-les.
  PLAÇA CATALUNYA Banc d’Espanya: escultures d’Hermes i Atenea, es representa al missatger dels déus juntament amb la deesa de la intel·ligència, Atenea.

  PLAÇA DE LA VERÒNICA Estàtues d’Hermes -comerç- i Indústria, es representa a Hermes, el missatger dels déus.

  CARRER CUCURULLA n4 Els Treballs d’Hércules, que representen el mite d’Hèrcules amb els treballs que va haber de fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *