EL CIRC ROMÀ

CIRC ROMÀ

Un circ romà es una infraestructura utilitzada en temps de l’imperi romà. Era utilitzada per fer curses, espectacles i representacions commemoratives. La funció principal del circ romà era distreure el públic, a l’igual que l’amfiteatre i el teatre.

Té forma més o menys ovalada, és un rectangle amb un o amb dos extrems rodons. La spina, on hi podia haver-hi temples, obeliscs, estàtues de dofins (per comptar les voltes), dividia l’arena en dos, formant dos carrils per on podien circular els carros. El costat sense grades era el lloc on es trobava la porta d’entrada als participants, rebia el nom de porta pompae, i la sortida era anomenada carceres. En una de les grades longitudinals hi havia la llotja presidencial amb el nom de pulvinar. A les grades semicirculars s’obre la porta triunphalis on s’hi trobaven els jutges. Finalment, als laterals s’hi trobaven les portes d’accés per al públic.

El primer circ a Roma va ser construït per Tarquini Prisc després de la conquesta d’Apiolae als llatins. Va ser anomenat circ perquè les curses es feien en cercle. En un principi estava construït de fusta, però al segle II aC es va construir de pedra.

 CIRC ROMÀ DE TARRAGONA

El circ romà de Tarragona està situat a la part alta de Tarragona. Va ser construït durant en regnat de Domicià, al segle I d.C.. En aquest edifici es realitzaven curses de carros de cavalls (les de bigues i quadrigues). Ocupava un espai entre la Via Augusta i el Fòrum Provincial, per tant, això va provocar que tingues menys longitud que altres circs romans.

Les seves mides eren de 325 metres de llarg i entre 100 i 115 d’ample. L’arena tenia una longitud de 297 metres i una amplada d’entre 67 i 77 metres.

A partir del segle V, el circ va començar a perdre la seva funció original, i va ser aprofitat per a construccions que es van fer més tard, de manera que han anat disminuint les seves restes, però sense desaparèixer, ja que molts carrers i cases tenen la forma d’ara gràcies a les restes del circ, ja que es van edificar a sobre. Així els monuments antics van condicionar l’estructura de la ciutat medieval i posterior. Però gràcies a això, també s’han pogut conservar molts murs i voltes del circ, ja que estaven integrats en els edificis que hi ha hagut fins avui.

En els darrers anys s’han anat treient a la llum força espais del circ  (voltes, la capçalera i trossos de la graderia del nord-est, a més, també els arcs de la façana sud). La part que menys coneixem es la del nord-est, on hi havia les carceres, encara que s’han localitzat restes d’aquestes estructures.

Andrea Baena i Sandra Sáez.

Aquest article s'ha publicat dins de Arquitectura, Ciutats romanes, Diurn, Espectacles, General, Tarraco i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *