TÀRRACO EL CIRC

TÀRRACO                                                                             EL CIRC

Tàrraco, l’actual Tarragona dels nostres temps, va ser una ciutat romana que gaudí d’una gran importància, doncs era capital de la Hispània Citerior de l’època romana.

Així doncs, com a ciutat capital que era, la ciutat de Tàrraco havia de tenir els elements necessaris d’una ciutat romana típica. Entre fòrums, temples, i amfiteatres, aquest treball es dedicarà a explicar les característiques del circ de la ciutat tarraconense.

Quant a la seva localització, el circ romà de Tarragona és troba situat a la part alta de la metròpolis, i complementava el fòrum principal. Va ser construït durant el regnat de Domicià (finals de s.I dC) i primerament la seva funció estava destinada a realitzar curses de carros. Un fet a destacar és que la seva mida era menor a la de qualsevol circ romà normal, ja que l’edifici, encabit entre la muralla sud-est i la nord-oest, separava i alhora comunicava, a través d’escales i de les voltes laterals, l’àrea residencial de la ciutat amb el fòrum provincial.

Les mides del circ

longitud total: 325 m
amplada total: 100-115 m
longitud de l’arena: 297 m
amplada de l’arena: 67-77 m

Les tècniques que es varen utilitzar per construir el famós circ van ser diverses; Entre elles hi trobem l’argamassa encofrada per a les cimentacions i voltes que sostenien les grades i permetien l’accés i la circulació. Grans carreus per al pòdium i la façana, i les parets de suport que es recobrien amb petits carreus o pedres irregulars.

L’estructura de circ va ser reaprofitada ja des del segle V per a noves construccions, de manera que ha quedat engolida per la ciutat, però sense desaparèixer, ja que molts carrers i cases de l’àrea que ocupava deuen la seva forma actual a les restes del circ sobre les quals es van edificar.

En la foto de dalt hi tenim les diferents parts de les quals gaudia un típic circ romà, no tenia perquè ser només el de Tàrraco. Les parts principals eren la càvea, l’espina, l’arena, les carceres (era la sortida dels corredors) i la porta pompae. En el dibuix també, però, s’hi poden veure altres parts que caracteritzen el circ.

En aquí podem veure una visió àrea del que seria una part del circ romà, i una imatge de l’interior de l’edifici, il·luminat:

Alba Ribera, 2n Batxillerat D

 

Aquest article s'ha publicat dins de Arquitectura, Ciutats romanes, Diurn, Espectacles, General, Tarraco i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *