TARRACO

TARRACO

Tarraco, l’actual Tarragona, va ser una ciutat fundada pels romans, capital de la Hispània Citerior i, posteriorment, de la província de la Tarraconense.

Inicialment va ser un assentament durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC pels germans Gneu i Publi Corneli Escipió. Molt aviat es va convertir en una base militar important i va ser la principal base d’hivernada dels exèrcits roman. Aquesta ciutat també va ser molt important pel fet de que va jugar un paper molt rellevant durant la romanització a Hispània.

Juli Cesar li va concedir l’estatut de colònia romana de dret romà(Colonia lulia Urbs Triumphalis Tarraco) l’any 45 aC. Posteriorment, l’any 28 aC, August li va concedir la capitalitat de la província de la Tarraconense.

 

 

 

 

 

Tarraco

Tarraco va arribar al seu prestigi màxim durant el segle II dC, després de realitzar alguns canvis i millores en l’àmbit urbanístic i monumental. A mitjans del segle III dC però, va començar la recessió tant demogràfica com urbanística de la ciutat a causa de les invasions dels bàrbars i les incursions dels francs.

Tarragona, després de ser anomenada capital de la província, va aplicar un programa per millorar el nivell urbanístic-monumental de la ciutat per anivellar-lo d’acord amb la seva importància.

Principalment per aquestes raons, Tarragona és la única ciutat romana de Catalunya que comprimeix tots els edificis més importants de culte i oci romans en el seu espai:

  • L’amfiteatre era un edifici públic que va ser construït el segle I dC on s’hi realitzaven espectacles de gladiadors, animals i, ocasionalment, vaixells. Posteriorment, durant el segle VI s’hi va edificar una basílica visigòtica dedicada a Sant Fructuós. S’hi distingien dos espais fonamentals: la càvea (on s’ubicava el públic) i l’arena (on es desenvolupava l’espectacle)

  • El circ, situat a la part alta de Tarragona, era un edifici on es feien curses de cavalls. Va ser construït durant el regnat de Domicià en el segle I dC. Sembla que a partir del segle V el circ va començar a perdre la seva funció original i va començar a ser aprofitat per altres construccions.

  • L’aqüeducte de les Ferreres, construït el segle I dC aprox., complia la funció de dur aigua des del riu Francolí fins la ciutat de Tarraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana i el més important de Catalunya.

  • El teatre romà a Tarragona es conserva en unes condicions precàries. Construït aproximadament durant el s I dC, va ser utilitzat fins el segle II i, posteriorment, va ser reutilitzat en altres edificis. S’hi feien representacions teatrals.

  • El temple d’august està ubicat on ara hi ha la catedral de Tarragona. Recentment si han fet excavacions per poder descobrir més d’aquest temple romà.

  • Les muralles, la necròpolis, l’Arc de Berà, els dos fòrums… també són edificis importants que es troben a Tarragona o als seus voltants.

     

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de Ciutats romanes, Tarraco i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *