Monthly Archives: octubre 2009

Ara fa uns mil anys…

En el Pirineu no tot és natura. Avui hem viatjat en el temps fins a l’edat mitjana, en l’època en què es van construir les esglésies romàniques. Hem anat fins el poble de Son, un poble avui en dia petit, però que havia estat un punt neuràlgic del comtat de Pallars. En aquella època tenia tres esglésies! Hem descobert aparells arquitectònics, els arcs de mig punt, perquè les aquests temples estan orientats d’una manera determinada… Dins hi ha un retaule gòtic del segle XV a partir del qual hem après algunes coses de la simbologia religiosa. La baixada fins el camp d’aprenentatge l’hem feta per l’antic camí medieval per on ara fa sis-cents anys va pujar en Pere Espallargues, el pintor del retaule.

A la tarda hem reproduït, en un taller, amb peces de fusta el procés de construcció d’un arc de mig punt, i en un altre hem marcat en fang les petjades d’alguns animals característics del parc.

La tardor ens ha fet un regal

La tardor ens ha fet un regal, un regal gairebé inesperat. Hem tingut un dia esplèndid, càlid i lluminós. Hem disfrutat amb tota la comoditat possible del paisatge, de les explicacions dels mestres del camp d’aprenentatge, de l’observació del medi, del color dels bedolls i de les moixeres, dels estanys i dels reflexos, de les petjades, caus, excrements, i de les sarnelles, dels voltors, de les pangatanes… Ha estat un dia ple d’emocions i de descobriments. I a la tarda, després de berenar, un altre descobriment, el d’Esterri. Per grups hem voltat pel poble buscant anècdotes i els llocs més representatius del poble…

Fred al matí i calor al migdia

Avui ha estat el nostre primer dia sencer al camp d’aprenentatge. Ens em llevat amb una temperatura de 0.8ºC. Bé això aquí dalt no sembla gaire fred, però al migdia estavem a 22,5ºC, una amplitud tèrmica de quasi 22ºC!. Al matí, durant la visita a l’avetosa del Gerdar de Sorpe hem après com creixen els avets, que necessiten tenir els peus humits i el cap sec. També hem pogut deduir per alguns rastres quins animals viuen en l’avetosa, com calcular l’alçada i l’edat d’un avet… i un munt de coses més. Hem recollit mosgtres de molses i líquens que a la tarda hem identificat, classificat i observat al miscroscopi òptic i en la lupa binocular. Ha estat un dia força intens… però sembla que no tant com el de demà.

Camp d’aprenentage Valls d’Àneu

p1010675-640x480
Ja hem arribat a Esterri!

El temps ens acompanya i fa sol. El viatge ha estat llarg però ha valgut la pena. A mig camí hem parat per visitar les salines de Gerri de la Sal, una activitat econòmica que s’està perdent. Ha estat molt interessant!. Després de dinar hem fet cap cap a Esterri. Amb la primera activitat ens hem pogut orientar sobre el territori i tenir una bona perspectiva del poble. Havent sopat hem realitzat un taller d’astronomia i hem pogut veure la relació entre els estels i la mitologia. Ara ja estem totalment instal•lats i demà cap a l’avetosa de la Mata!!

Els gegants ja som bruixots!

p1010500_21

Avui estrenem el bloc, encara que ja fa uns dies que va començar el curs. Aquest any tenim tres companys nous, la Lydia, l’Isaac i l’Abdelali.  Ens fa molta il·lusió estar a la classe del Bruixot malgrat hi ha més escales per arribar-hi i a més a més més deures! Aquest any ja no som pagesos  sinó que  som meteoròlegs. Estrenem una nova etapa i esperem poder tirar el curs endavant sense tenir conflictes ni ensurts.

Estem a punt de marxar de colònies al camp d’aprenentatge d’Esterri d’Àneu i potser tocarem la neu!