Espores del bolet pet de llop
jchivite | 25 març 2010Aquí podem veure un petit vídeo de com surten les espores del bolet Pet de llop (Lycoperdon perlatum)
Aquí podem veure un petit vídeo de com surten les espores del bolet Pet de llop (Lycoperdon perlatum)
Cercant per la web he trobat aquest conte, a l’escola de Flix, de la la Teresa Sabaté i la Carme Solà que explica breument la història de l’elaboració del pa des de que es sembra el blat fins que es recull i es fa farina per fer el pa. Espero que us agradi.
Amb la càmera Moticam connectada a la lupa binocular hem fet aquestes fotografies. Les imatges les hem editat amb el programa Motic Educator.
Avui hem observat i fotografiat, amb la lupa binocular i la càmera Moticam, floridures diverses com una bona representació dels fongs.
Mentre deixàvem reposar la massa de pa hem controlat la temperatura amb un sensor per veure si hi havia diferència entre aquesta i la de la classe.
Hem pogut comprovar que sí augmenta la temperatura de la massa. La massa de pa gairebé sempre estava a 3º C més que la temperatura de la classe.
Ho podeu veure al Document de la gràfica i taula de temperatures.
Podeu veure com ho vam fer amb la consola de sensors.
Amb el pa i uns formatges amb fongs, roquefort i camembert, que ha portat el Jesús, hem fet el berenar dels fongs.
Estava molt bo!
Com podeu veure a les dues fotos següents el pa que porta el llevat s’ha fet més gran i flonjo. En canvi, el que no té ha quedat més atapeït i no ha pujat gairebé res la massa.
Pa amb llevat
Mentre deixàvem la massa reposar l’hem gravada amb la càmera Moticam. Hem programat 24 fotos, 1 cada 5 minuts, durant les 2 hores de repòs.
Ho podeu veure al vídeo següent:
També ens podeu veure en acció mentre ho fèiem.
Com estem experimentant amb els fongs hem fet pa amb llevats i sense.
Hem seguit una recepta d’internet on s’explica el procés molt clarament.
Els ingredients que hem fet servir per fer 1 quilo de pa són els següents:
– 750 grs de farina de força
– 30 grs de llevat de forner
– ½ cullerada de sal
– ½ cullerada de sucre
– 400 ml d’aigua tèbia
Hem barrejat la farina amb la sal en un bol, després li hem tirat l’aigua amb el llevat i el sucre desfet. Ho hem pastat tot i després, a la taula enfarinada, hem treballat la massa fins que ha quedat elàstica.
L’hem deixada reposar, en forma de bola, dues hores a dins del bol tapat amb un drap net.
Després d’aquest temps la massa ha augmentat el tamany. La tornem a pastar i fem les porcions per fer la forma dels pans: barres, panets, pa rodó, etc.
Ho fiquem al forn preescalfat 30 minuts aproximadament a 200 graus.
Ho deixem refredar i… llest per menjar!!
La massa que no tenia fongs o llevats no ha pujat. El pa,però, estava bo encara que més atapeït.
Aquí teniu unes imatges de com ho hem fet.