Experiments
Mostrarem de forma resumida com han anat les diferents experiències que hem fet sobre els fongs i a les conclusions que hem arribat.
Hem fet 6 experiments diferents i en tots ells hem seguit aquests fulls d’orientació per treballar, posem un exemple:
1. Fem pa amb llevat i sense
Hem seguit una recepta d’internet on s’explica el procés molt clarament.
Els ingredients que hem fet servir per fer 1 quilo de pa són els següents:
– 750 grs de farina de força
– 30 grs de llevat de forner
– ½ cullerada de sal
– ½ cullerada de sucre
– 400 ml d’aigua tèbia
Hem barrejat la farina amb la sal en un bol, després li hem tirat l’aigua amb el llevat i el sucre desfet. Ho hem pastat tot i després, a la taula enfarinada, hem treballat la massa fins que ha quedat elàstica.
L’hem deixada reposar, en forma de bola, dues hores a dins del bol tapat amb un drap net.
Després d’aquest temps la massa ha augmentat el tamany. La tornem a pastar i fem les porcions per fer la forma dels pans: barres, panets, pa rodó, etc.
Ho fiquem al forn preescalfat 30 minuts aproximadament a 200 graus.
Ho deixem refredar i… llest per menjar!!
La massa que no tenia fongs o llevats no ha pujat. El pa,però, estava bo encara que més atapeït.Mentre deixàvem la massa reposar l’hem gravada amb la càmera Moticam. Hem programat 24 fotos, 1 cada 5 minuts, durant les 2 hores de repòs.
Com podeu veure a les dues fotos següents el pa que porta el llevat s’ha fet més gran i flonjo. En canvi, el que no té ha quedat més atapeït i no ha pujat gairebé res la massa.
Pa amb llevat
2. Cerquem les espores del xampinyó
Hem vist espores impreses a la cartolina per un xampinyó. Després també les hem observades amb la lupa binocular.
Les espores surten entre les làmines de la parts de sota del barret d’alguns bolets. Cauen a terra i originen el miceli que donarà lloc a d’altres fongs i bolets.
3. Cultivem xampinyons
El dia 15 de novembre vam començar el procés de cultiu de xampinyons amb una caixa que el Jesús va comprar que ve preparada.
– Vam deixar airejar els micelis amb la palla (3 dies)
– Vam remullar el terra amb les espores (20 minuts)
– Vam barrejar el terra amb la palla amb micelis.
– Ho vam posar en un lloc fresc del cole entre 16 i 18 º C
– I a esperar i mantenir la humitat.
– Ara els tenim com veieu a les fotos. Ja comencen a desenvolupar-se per tota la capsa els micelis i esperem que després de vacances de Setmana Santa ja puguem recollir algun xampinyó.
4. Com s’ho fa el llevat – 1
5. Com s’ho fa el llevat – 2
Hem fet dues experiències sobre el comportament del llevat per veure si trobem resposta a la pregunta de perquè el pa amb llevat augmenta el tamany i té forats a la molla.
En el primer experiment posem llevat amb Coca-Cola (sense gas) en una ampolla i la tapem amb un globus per veure si es desprèn algun gas.
En el segon experiment també posem llevat però ara amb aigua i galetes esmicolades en un matràs Erlenmeyer amb un globus agafat.
En el dos casos podem comprovar que surten bombolles i es desprèn un gas perquè el globus s’infla. També comprovem amb els sensors que puja la temperatura una mica.
Podem trobar l’explicació en aquest petit text que trobem al llibre i que parla de perquè la massa de pa puja amb el llevat.
Mireu les imatges:6. Com afecta la humitat i la temperatura en l’aparició de floridures
Hem posat 6 trossets de pa en diferents càpsules de Petri i diferents condicions:
a. A l’Aula de ciències a temperatura ambient i sec.
b. A l’exterior a temperatura ambient i sec.
c. A la nevera a 5 ºC i sec.
d. A l’Aula de ciències a temperatura ambient i humit.
e. A l’exterior a temperatura ambient i humit.
f. A la nevera a 5 ºC i humit.
En els casos a, c i f el pa no s’ha florit.
En els casos b, d i e si s’ha florit.
Això demostra que per que es desenvolupin les floridures cal un ambient humit i temperatura suau o ambient. En canvi amb l’ambient fred no es desenvolupen. La càpsula b tot i tenint el pa sec al ser a l’exterior també s’ha florit una mica per que va ploure.
Això explicaria per que surten més bolets a la tardor i a la primavera. la humitat i la temperatura de l’ambient ho faciliten.