LES CIÈNCIES A L’ESCOLA SANT JOSEP – EL PI

Bloc de la classe de cinquè on treballem els fongs
  • rss
  • Inici
  • Experiments
  • Quadres de conceptes
  • DOCUMENTS DE TREBALL
  • Webquest i presentacions
  • Contacte

Experiments

Mostrarem de forma resumida com han anat les diferents experiències que hem fet sobre els fongs i a les conclusions que hem arribat.
Hem fet 6 experiments diferents i en tots ells hem seguit aquests fulls d’orientació per treballar, posem un exemple:

Open publication – Free publishing

1. Fem pa amb llevat i sense

Hem seguit una recepta d’internet on s’explica el procés molt clarament.
Els ingredients que hem fet servir per fer 1 quilo de pa són els següents:
– 750 grs de farina de força
– 30 grs de llevat de forner
– ½ cullerada de sal
– ½ cullerada de sucre
– 400 ml d’aigua tèbia

Hem barrejat la farina amb la sal en un bol, després li hem tirat l’aigua amb el llevat i el sucre desfet. Ho hem pastat tot i després, a la taula enfarinada, hem treballat la massa fins que ha quedat elàstica.
L’hem deixada reposar, en forma de bola, dues hores a dins del bol tapat amb un drap net.
Després d’aquest temps la massa ha augmentat el tamany. La tornem a pastar i fem les porcions per fer la forma dels pans: barres, panets, pa rodó, etc.
Ho fiquem al forn preescalfat 30 minuts aproximadament a 200 graus.
Ho deixem refredar i… llest per menjar!!
La massa que no tenia fongs o llevats no ha pujat. El pa,però, estava bo encara que més atapeït.Mentre deixàvem la massa reposar l’hem gravada amb la càmera Moticam. Hem programat 24 fotos, 1 cada 5 minuts, durant les 2 hores de repòs.
Com podeu veure a les dues fotos següents el pa que porta el llevat s’ha fet més gran i flonjo. En canvi, el que no té ha quedat més atapeït i no ha pujat gairebé res la massa.
Pa amb llevat
Pa amb llevat

Pa sense llevat
Pa sense llevat

2. Cerquem les espores del xampinyó

Hem vist espores impreses a la cartolina per un xampinyó. Després també les hem observades amb la lupa binocular.
Les espores surten entre les làmines de la parts de sota del barret d’alguns bolets. Cauen a terra i originen el miceli que donarà lloc a d’altres fongs i bolets.

Espores de xampinyó impreses en cartolina

3. Cultivem xampinyons

El dia 15 de novembre vam començar el procés de cultiu de xampinyons amb una caixa que el Jesús va comprar que ve preparada.
– Vam deixar airejar els micelis amb la palla (3 dies)
– Vam remullar el terra amb les espores (20 minuts)
– Vam barrejar el terra amb la palla amb micelis.
– Ho vam posar en un lloc fresc del cole entre 16 i 18 º C
– I a esperar i mantenir la humitat.
– Ara els tenim com veieu a les fotos. Ja comencen a desenvolupar-se per tota la capsa els micelis i esperem que després de vacances de Setmana Santa ja puguem recollir algun xampinyó.Animació del creixement del xampinyons

4. Com s’ho fa el llevat – 1
5. Com s’ho fa el llevat – 2

Hem fet dues experiències sobre el comportament del llevat per veure si trobem resposta a la pregunta de perquè el pa amb llevat augmenta el tamany i té forats a la molla.

En el primer experiment posem llevat amb Coca-Cola (sense gas) en una ampolla i la tapem amb un globus per veure si es desprèn algun gas.
En el segon experiment també posem llevat però ara amb aigua i galetes esmicolades en un matràs Erlenmeyer amb un globus agafat.

En el dos casos podem comprovar que surten bombolles i es desprèn un gas perquè el globus s’infla. També comprovem amb els sensors que puja la temperatura una mica.

Podem trobar l’explicació en aquest petit text que trobem al llibre i que parla de perquè la massa de pa puja amb el llevat.

Mireu les imatges:6. Com afecta la humitat i la temperatura en l’aparició de floridures

Hem posat 6 trossets de pa en diferents càpsules de Petri i diferents condicions:
a. A l’Aula de ciències a temperatura ambient i sec.
b. A l’exterior a temperatura ambient i sec.
c. A la nevera a 5 ºC i sec.
d. A l’Aula de ciències a temperatura ambient i humit.
e. A l’exterior a temperatura ambient i humit.
f. A la nevera a 5 ºC i humit.

En els casos a, c i f el pa no s’ha florit.
En els casos b, d i e si s’ha florit.

Això demostra que per que es desenvolupin les floridures cal un ambient humit i temperatura suau o ambient. En canvi amb l’ambient fred no es desenvolupen. La càpsula b tot i tenint el pa sec al ser a l’exterior també s’ha florit una mica per que va ploure.
Això explicaria per que surten més bolets a la tardor i a la primavera. la humitat i la temperatura de l’ambient ho faciliten.

Comentaris RSS
Comentaris RSS
Retroenllaç
Retroenllaç

Fer un comentari

Feu clic aquí per cancel·lar la resposta.

 

Bloc de ciències de 5è de l’Escola Sant Josep – El Pi de L’Hospitalet de Llobregat

Aquest bloc recollirà els treballs, experiències, idees i opinions de la classe de cinquè de l'escola quan investiguem sobre els fongs amb els suport de les TAC.

Categories

Arxius

Blocs de les escoles del barri

  • BLOC ciències Escola Joan Maragall
  • BLOC ciències Escola Josep Janés
  • BLOC ciències Escola Pau Sans
  • BLOC Hort Escola Joan Maragall
  • BLOC Hort urbà Escola Sant Josep – El Pi

Recursos

  • 01. Els fongs i els bolets
  • 02. Bloc sobre fongs. 1 ESO
  • 03. Les floridures. Wiquipèdia
  • 04. Els fongs als peus
  • 05. El llevat. Viquipèdia
  • 06. El pa
  • 07. Conte El pa. T. Sabaté. C. Solà
  • 08. Vídeo. El pa que si dóna
  • 09. Atles dels Bolets
  • 10. Pòster Bolets Països Catalans
  • 11. Guia de bolets
  • 12. Vídeo. Créixer com bolets
  • 13. Programa TV3 Caçadors de bolets
  • 14. Una altra webquest. El món dels bolets de Carme Valdepérez
  • 15. Joc e-boletaire
  • 16. Els fongs
  • 17. JClic. Va de bolets!
  • 18. Refranys i frases fetes sobre bolets
  • 19. Vídeo. Temps de bolets
  • 20. Joc parelles de bolets
  • 21. Joc de reconèixer bolets
  • 22. Joc PC-MAN capturant bolets

Etiquetes

Afegeix una etiqueta Atles Berenar Bolet Boletaires Bolets Cançó Consola Conte Càmera Càmera Moticam Dekrèpits Espores Floridures Fongs Formatges Fotos Gràfica Historia Imatges Joc Jocs Llevat Llevats Lupa Binocular Massa Missatge Moticam Música Pa Pet de llop Poster Preguntes Presentació Puzles Recepta Resposta Sensors Som boletaires Taula dades Temperatura Text Vídeo Webquest. Fongs. Investigació. Xampinyó

Traductor

Visites des del dia 22-3-2010

Contadores Gratis
Contadores
rss Comentaris RSS valid xhtml 1.1 design by jide powered by Wordpress get firefox