A les 2 de la matinada els rellotges s’hauran d’avançar una hora

Diumenge que ve 27 de març els rellotges s’hauran d’avançar una hora ja que comença l’horari d’estiu. Aquest canvi es fa cada any per estalviar energia. El canvi d’hora es realitzarà a les dues de la matinada. A aquesta hora el rellotge s’haurà de posar a les 3.

Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el potencial d’estalvi en il·luminació pel canvi d’hora pot arribar a representar un 5 per cent del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d’euros.

D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al potencial de les llars espanyoles, cosa que suposa un estalvi de sis euros per vivenda; mentre que els altres 210 milions s’estalviarien als edificis del sector terciari i a la indústria.

Una decisió conseqüència de la crisi del petroli dels 70

El canvi d’hora va començar a generalitzar-se, encara que de manera desigual, a partir del 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació.

Per aconseguir l’estalvi que es busca l’IDAE recomana portar a terme un comportament responsable a la llar a l’hora de prescindir de la il·luminació artificial quan no és necessària, així com l’ús de tecnologies d’estalvi en edificis industrials i altres.

Aquestes tecnologies consisteixen en fotocèl·lules o sensors de llum que apaguen o regulen la il·luminació artificial en funció de la llum natural aportada a la zona, a través de finestres o lluernes.

En aquest sentit, l’IDAE ha esmentat que el Codi Tècnic de l’Edificació ja fa obligatòria la instal·lació d’aquests sistemes als edificis de nova construcció i que existeixen ajudes per reformar la il·luminació als edificis del sector terciari.

( Noticia extreta de El Periódico)

llegenda

blau: s’utilitza
taronja: ja no s’utilitza
roig: mai no s’ha utilitzat