Què és la dieta mediterrània?
La dieta mediterrània és un dels models alimentaris més saludables del món. Segons demostra la ciència, els mediterranis han aconseguit al llarg dels segles configurar un model alimentari excel·lent per a la salut.

Si seguim aquests consells podrem millorar molt els nostres hàbits alimentaris:

  • La varietat de productes vegetals, incloent-hi fruita i verdura, cereals, pa, llegums, hortalisses, fruita seca i llavors, amb un consum més elevat que els aliments d’origen animal.
  • La presència d’aliments frescos i de temporada per aprofitar més bé els nutrients.
  • La utilització d’oli d’oliva com a greix d’addició principal.
  • El consum diari de pa, d’aliments procedents dels cereals (pasta, arròs, etc.) i dels derivats integrals perquè hi hagi un contingut més elevat de fibra
  • El consum diari de productes lactis, preferiblement baixos en greix.
  • El consum moderat de carn vermella, en quantitats petites.
  • Prendre peix en abundància i ous amb moderació.
  • Prendre com a postres habituals la fruita fresca de temporada.
  • L’aigua com la beguda preferent (4 a 8 gots al dia).
  • Activitat física moderada cada dia (30 minuts).

    Les racions recomanades són:
    Pa, cereals integrals, arròs, pasta, patates (4-6 al dia);  fruita (3 al dia); verdures i hortalisses (2al dia); oli d’oliva (3-6 cullerades/ al dia);  llet, iogurt i formatge (2-4 al dia);  fruits secs (3-7 setmana);  llegums (2-4 setmana);  ous (3-4 setmana);  carns magres (3-4 setmana);  peix i marisc (3-4 setmana).

    Ocasionalment:
    Grasses (margarina i mantega); dolços, brioixeria, caramels, pastissos; begudes refrescants, gelats; carns grasses i embotits.