Hem canviat d’adreça! Si el navegador web no us hi redirigeix, seguiu aquest enllaç.

Sereu redirigits al nou lloc en 5 segons. Feu clic aquí per cancel·lar la redirecció.

Educació Ambiental i Territori Ós

Els passats dies 12, 13 i 14 de setembre va tenir lloc el seminari d’Educació Ambiental i territori ós a Cantàbria.

El seminari que ha tingut lloc a la seu del Centro de Investigación del Medio Ambiente del govern de Cantàbria (CIMA) ha reunit diferents entitats que en el marc d’un projecte europeu Life desenvolupen programes d’educació ambiental per afavorir la conservació de l’ós bru i l’hàbitat en el que viu. Han participat en el seminari la Fundación Oso Pardo de Cantàbria, la Fundación Oso de Astúrias, la Fundación Biodiversitat de Castilla y León i la Universitat de Lleida que conjuntament amb el Departament d’Ensenyament va presentar els materials desenvolupats en el marc del projecte europeu Piroslife que té lloc al Pirineu català. Els altres projectes Life marc on s’emmarquen la resta d’entitats són el projecte Natura 2000+oso que té per objectiu afavorir la connectivitat entre les dues poblacions oriental i occidental de la serralada Cantàbrica, i el projecte Oso Courel que té lloc a Galícia i que té com a objectiu afavorir la població d’óssos a la serralada do Courel a Galícia.

La comitiva catalana que hem assistit a les jornades formem part de la xarxa de treball que ha col·laborat en el desenvolupament dels materials catalans. Aquesta xarxa encapçalada per la Universitat de Lleida com a soci del projecte Piroslife de Catalunya i la casa de l’ós d’Isil, compta amb els centres de recursos del Pallars Jussà i Sobirà, l’Alta Ribagorça i l’Aran, l’Entorn d’Aprenentatge de Tremp, el Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu i el Camp d’Aprenentatge de la vall de Boí, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. També ha assistit al seminari una de les mestres que va provar de forma experimental els materials amb alumnes del Pallars Jussà.

Les jornades han estat molt profitoses ja que d’elles ha sorgit la necessitat de generar una plataforma digital que permeti a les diferents entitats treballar en xarxa i compartir no únicament els materials educatius desenvolupats sinó les diferents experiències de cada entitat. Tant mateix també ha sorgit la necessitat de dedicar esforços a establir indicadors i criteris per poder avaluar l’impacte dels diferents programes educatius no únicament en públic escolar sinó també en la població en general.

Per a més informació podeu consultar la nota de premsa publicada per la Fundación Oso Pardo clicant el següent enllaç o la publicació de la notícia al diari el Montañes en aquest enllaç.

Trobades de coordinació curs 2017-2018

Hi ha dues trobades de coordinació, una al setembre per a aquells centres que realitzeu la vostra estada al CdA durant el primertrimestre, i una trobada al novembre per aquells centres que realitzeu l’estada durant el segon o tercer trimestre.

Les dates de les trobades són:

  • Divendres 22 de setembre
  • Dilluns 20 de novembre

L’horari de la trobada de coordinació és de 10h a 14h i teniu la possibilitat de quedar-vos a dinar. La trobada de coordinació ens dona l’oportunitat de conèixer-nos. Per una banda, conèixer el projecte educatiu del CdA i les instal·lacions i l’entorn on estem ubicats. D’altra banda, ens permet conèixer el projecte educatiu del vostre centre i les motivacions que us han dut a fer una estada al Camp d’Aprenentatge. D’aquesta manera i de forma conjunta podrem establir uns objectius comuns de l’estada i iniciar el treball per dissenyar la nostra proposta de treball.

ACCÉS AL FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

cart trob

Cens d’orenetes Esterri d’Àneu 2017

Els passats dies 8 de maig i 19 de juny vam dur a terme els censos d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) que realitzem anualment amb l’escola La Closa, l’Institut SES Morelló i Món Natura Pirineus amb l’objectiu de col·laborar amb el projecte orenetes que duu a terme l’Institut Català d’Ornitològia (ICO). 

En total al segon cens ens han sortit 66 nius ocupats per l’oreneta cuablanca, en comparació amb el primer cens que ens van sortir 44 nius ocupats i 83 nius que pensàvem que estaven en construcció. Aquest segon cens només hem anotat 5 nius en construcció, per tant podem deduir que aproximadament uns 22 dels que vam comptar en el primer cens sí que estaven construint-se i en canvi 61 han acabat essent restes antigues, la majoria, o nius trencats.

Per a més informació podeu consultar la web del projecte:

http://www.orenetes.cat/veure-dades/

 

S’obre el període d’inscripció als camps i entorns d’aprenentatge pel curs 2017-2018

INSCRIPCIONS PEL CURS 2017-2018

CdAsDel 15 al 31 de maig romandrà obert l’aplicatiu per a realitzar les sol·licituds d’estades i sortides d’un dia als camps i entorns d’aprenentatge per al curs vinent.

Trobareu tota la informació sobre les diferents modalitats d’estada i les activitats que podeu realitzar en aquest mateix web.

La inscripció es realitzarà mitjançant una l’aplicació de gestió en línia CAMP,  al qual podrà accedir les persones de l’equip directiu (pels centres públics)  i el director (pels centres privats).

Les sol·licituds d’inscripcions per a centres de fora de Catalunya i Universitats es realitzen en un formulari específic.

La valoració de les sol·licituds es farà del 1 al 25 de juny, d’acord als criteris establerts al bàrem d’inscripció al CdA/EdA.

Després de l’adjudicació el centre educatiu haurà d’acceptar o rebutjar les sol•licituds d’estades i/o sortides. De cara a la planificació del CdA / EdA es recomana fer les acceptacions durant el període del 26 de juny al 10 de setembre de 2017, tot i que es podrà seguir fent acceptacions durant tot el curs. Els docents dels centres educatius, amb autenticació GICAR, podran consultar les adjudicacions i acceptar o rebutjar les sol·licituds a l’aplicació CAMPS.

Podeu consultar la informació complerta a la web de Serveis Educatius.

Posta de granota roja (Rana temporaria)

El passat dimecres 10 de maig vam trobar la nostra primera posta de granota roja (Rana temporaria) a l’estany de Ratera, al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.

Quan comença el desgel a les muntanyes, les granotes desperten del dolç son de l’hivern. Han hivernat al fons d’un toll enterrades sota el llot i comencen una part ben important del seu cicle biològic, la reproducció. Els toca aparellar-se i deixar una munió d’ous en una massa gelatinosa en un toll prou profund, al riu o en un estany de muntanya. En total poden posar entre 500 i 4.000 ous. Al cap d’un mes els ous eclosionen i surten els capgrossos o popularment conegudes com a “culleretes” i aquestes encara trigaran dos mesos més a completar la metamorfosi i convertir-se en individus adults que podran abandonar l’aigua i transitar per zones terrestres.

posta granota roja

La granota roja, tot i el seu nom, pot adquirir diverses tonalitats,  vermelloses, brunes o fins i tot verdoses. Les femelles solen ser més grans que els mascles però no acostuma a tenir una mida superior als 9 cm de llarg. El seu nom científic, Rana temporaria, fa honor a les taques negres que podem observar en tots els individus a darrera dels ulls, en la regió temporal del crani.

Rana temporaria. Fotografia Àlex Miró. Projecte Limnopirineus.

Us recomanem visitar la web del projecte europeu Limnopirineus, on a banda de trobar informació sobre aquesta espècie trobareu informació també sobre les accions que realitzen per a conservar l’espècie i el seu hàbitat.

Quines temperatures ens ha deixat la onada de fred?

Aquesta setmana la nostra estació DAVIS ha enregistrat les temperatures més baixes des de que la vam instal·lar a l’any 2007. Tant mateix, en el nostre registre de dades anteriors (des de 1984), dades de l’estació del parc de bombers d’Esterri d’Àneu, també són les temperatures més baixes enregistrades fins al moment.

Registre de temperatures (1984-2016)

Aquest dimarts passat va arribar l’esperada onada d’aire fred que havia de deixar Catalunya temperatures més baixes del que és habitual. Les temperatures enregistrades a la nostra estació des de dimarts han estat les següents:

Data Tª mitjanaº Tª màxima Tª mínima
17/01/2017 -3.2 ºC 0.6ºC (a les 01:30h) -5.3ºC (a les 23:00h)
18/01/2017 -6.7 ºC 4.2ºC (a les 16:00h) -15.1ºC (a les 09:00h)
19/01/2017 -7.6 ºC 4.6ºC (a les 15:30h) -13.8ºC (a les 08:30h)
20/01/2017 -5.7 ºC 7.3ºC (a les 15:00h) -12.2ºC (a les 03:30h)
21/01/2017 -2.4 ºC 5.3 ºC (a les 23:30h) -11.30ºC (a les 07:30h)
22/01/2017 4.8 ºC 7.9 ºC (a les 14:30h) 2.6ºC (a les 07:00h)

D’on prové aquesta massa d’aire fred?

Normalment, el fred a Catalunya esdevé de l’arribada de masses d’aire Polar Marítima (Pm) o Polar Continental (Pc), essent les primeres més humides i menys fredes que les segones. En algunes ocasions també esdevenen de l’arribada de masses d’aire Àrtica Marítima (Am) o Ártica continental (Ac).

Segurament a les notícies i mitjans de comunicació haureu sentit que aquesta onada d’aire fred ha estat deguda a l’entrada de fred siberià. Doncs bé, és una manera d’emfatitzar l’origen geogràfic de la massa d’aire fred. En aquest cas la massa d’aire fred s’ha format a la Sibèria, i per la seva latitud conté masses d’aire Polar, sobretot, i masses d’aire Àrtic, ambdues continentals. Ara bé, aquesta massa d’aire que s’ha format a 4.000 km de distància pateix modificacions i poques vegades arriba amb les mateixes condicions que en la seva formació.

Quan patim aquest fred siberià? A Europa rebem fred siberià quan hi ha anticicló centrat en països nòrdics com Noruega o Suècia. És en aquestes circumstàncies que a l’est arriben vents entre nord i nord-est que ens transporten aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent.

Tot i aquestes baixes temperatures, aquesta setmana hem tingut al camp d’aprenentatge l’escola Les Eres de Creixell i ben abrigats i adaptant les activitats per no passar tantes hores a l’exterior han pogut descobrir i conèixer la nostra vall pirinenca. De ben segur que no oblidaran com de fredes poden ser les jornades pirinenques i és que les viure-ho en primera persona deixa una empremta sobre totes les persones!

Us deixem algunes fotografies de l’estada:

Escola Les Eres de Creixell

Sortida a les Planes de Son

img-20170119-wa0007

De visita a la casa de l’ós (Isil)

visita-eco

Coneixem casa Gassia a Esterri d’Àneu

Articles interessants relacionats amb la onada de fred siberià: