Pompeu Fabra

Qui va ser Pompeu Fabra?

Pompeu Fabra és la persona que dóna nom a la nostra escola. Però qui va ser?

“Pompeu Fabra, va ser un lingüista. El lingüista més important de Catalunya. Per què? Perquè va aconseguir disciplinar tots els catalans i catalanes al voltant d’un model de llengua normativa. I perquè aquest model era un model tècnicament ben elaborat. A finals del segle XIX la llengua catalana havia passat de ser una llengua d’ús familiar, poc valorada pels seus parlants, a ser, cada vegada més, una llengua d’ús públic. Però els catalans i catalanes no es posaves d’acord sobre la manera com s’havia d’escriure aquesta llengua d’ús públic. Els uns defensaven l’ortografia del català medieval. Els altres una ortografia multiforme, que reflectís els diferents dialectes. I els altres seguien servilment l’ortografia castellana.

Pompeu Fabra va establir una ortografia moderna i funcional, i no supeditada a l’ortografia castellana. No va ser fàcil. Va haver de treballar tot sol, sense guiatge: el català llavors estava molt poc estudiat”

Fragment de la secció “El mirador” del Diari de Tarragona. Jordi Ginebra (07-02-2018).

Recursos

Web oficial de l’Any Pompeu Fabra Web dedicada a la figura de Pompeu Fabra i als actes commemoratius  del 150 aniversari del seu naixement i dels 100 anys de la Gramàtica Catalana.
Espai Pompeu Fabra Web que recull una mostra de materials relacionats amb Pompeu Fabra, procedents de l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans.
Viquipèdia. Pompeu Fabra Pompeu Fabra a la Viquipèdia (biografia, obra, …).
Escriptors.cat. Pompeu Fabra Pompeu Fabra a Escriptors.cat (biografia, obra, vincles, …).
L’home de la llengua Reportatge sobre la important figura de Pompeu Fabra, que pertany al programa Giravolt, emés a TVE a Catalunya entre 1974 i 1978.
Militants de la Cultura. Pompeu Fabra Reportatge del programa ‘Militants de la cultura’ dedicat a Pompeu Fabra i Poch en complir-se els 50 anys de la seva mort.
Info K. Qui era Pompeu Fabra L’Info t’explica qui va ser i què va fer Pompeu Fabra.
Jocs de llengua Recull de jocs de llengua realitzat per la Comissió de la Biblioteca.