Ragtime

La música “ragtime” i “El trencanous”, de Txaikovski, protagonitzen els dos relats animats d’aquest capítol de l’espai “Atrapatoons”.

Com sempre, l’Atrapa-sons sorprèn amb les seves habilitats i, en aquesta ocasió, demostra que és capaç d’interpretar un “ragtime” tocant el piano al mateix temps que bufa una flauta. El “ragtime” es considera un dels pares del jazz, sobretot del jazz tocat amb piano. La primera animació porta, precisament, música de “ragtime”.

Laia Magrí, estudiant de fagot, interpreta un fragment del ballet “El trencanous”, de Piotr Ílitx Txaikovski, la peça protagonista del segon conte animat.

A començaments del segle XX, els pianistes dels bars i les tavernes es repetien més que un disc ratllat. Tocaven ragtime a totes hores.

El Ragtime és un estil de música de ball desenvolupada als Estats Units cap a finals del S. XIX. Es va convertir principalment en un gènere pianístic on destaca una melodia sincopada a la mà dreta sobre un compàs uniforme en estil de marxa (2/4 o 4/4) a la mà esquerra.

Al principi, el ragtime l’interpretaven bandes de 10 o 12 músics, però aviat els pianistes van aprendre a muntar-s’ho tot sols. Amb la mà esquerra feien els baixos i els acords i amb la dreta tocaven una melodia sincopada que feia ballar fins i tot les mosquetes mortes.

Movent els dits no tenien rival, però no utilitzaven les seves habilitats digitals només per tocar el piano: obriu les orelles i vigileu les carteres… i compte amb els pianistes cecs!

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapatoons/922880.rm" width="352" height="288"/]

El compositor més famós de rags per piano va ser Scott Joplin (1868-1917) i entre les composicions més destacades es troben: Maple Leaf Rag (1899), Elite Syncopations (1902) i The Entertainer (1902).

Mira’t aquest video que és un fragment de la pel.lícula Anne of Green Gables en cinema mut on de fons se sent The entertainer ja veuràs com t’agradarà:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/lWscs9fgTlE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Pàgines relacionades:Horace Silver, Improvisadors, Tete Montoliu, Jazz.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *