Santa Maria de Ripoll
Monestir erigit pel compte Guifré el Pelós l’any 879. El 20 d’abril de l’any 888 va ser consagrat solemnement i dedicat a Santa Maria. Posteriorment i degut al creixement que patí el monestir, va ser necessari ampliar el temple i es va tornar a consagrar l’any 935. La comunitat va seguir creixent i es va protegir el monestir amb unes muralles, al mateix temps que es construïa un nou temple, que es va consagrar l’any 977. L’església que es conserva és, amb moltes modificacions posteriors i amb una redistribució de les naus, la que va consagrar l’abat Oliba el 1032. El mateix abat va ser l’impulsor de l’escriptori; un dels més importants de l’època. L’any 1428 va ser víctima d’un terratrèmol en el qual es va enfonsar la nau principal, una lateral i part d’un campanar. Va ser restaurada dotant la nau principal d’una coberta gòtica i posteriorment, l’any 1835, es va remodelar el seu interior passant de cinc naus a tres.
La portalada va ser esculpida a mitjans del segle XII i és un dels conjunts escultòrics més interessants de l’època romànica al nostre país.El seu esquema és semblant al dels arcs triomfals romans com aquest Arc de Titus a Roma
.
· En el fris superior trobem la figura d’un pantòcrator envoltat d’àngels. A banda i banda trobem els símbols de Sant Joan i de Sant Mateu. Completen el fris els vint-i-quatre Ancians, que representen als vint-i-quatre llibres de l’Antic Testament. En el nivell inferior trobem les figures de vint-i-dos sants o beats que enlairen el seu cap mirant al Salvador. També trobem els símbols de Sant Marc i Sant Lluc.
· En el dos següents pisos trobem esculpides diferents escenes bíbliques inspirades en les miniatures de la famosa Bíblia de Ripoll, una meravella del segle XI, que es conserva en la Biblioteca Vaticana.I a les bandes al costat de l’arc de la porta dues cigonyes. Sota les escenes bíbliques podem trobar cinc arcs de mig punt en cada costat de la porta. Dins dels arcs podem trobar diferents personatges entre els que trobem a Crist, a David i Moisès .
· Sota aquests personatges hi podem veure els grans animals que apareixen en les visions del profeta Daniel, sota els que trobem uns medallons que tenen esculpits animals feréstecs esculpits en el costat dret, i condemnats rebent les penes eternes en el mur esquerre.
· En el lateral esquerre trobem a cinc medallons esculpits amb motius animals, mentre que en el costat dret veiem dues escenes de la vida del leprós Llàtzer i dues de l’ home ric, condemnat pels seus actes.
· La porta està formada per set arquivoltes en gradació. Les arquivoltes senars, excepte la més interior, estan recolzades en columnes, mentre que les parells ho fan directament en el mur. La més exterior està decorada amb fulles d’acant i es sustenta en un parell de columnes decorades amb estries en forma d’hèlix. Els seus capitells estan decorats amb animals i motius vegetals.
· La segona arquivolta està decorada amb medallons esculpits amb motius vegetals i animals. En la part central hi trobem un Agnus Dei (anyell de Déu)envoltat d’àngels. La tercera està decorada amb escenes de la vida de Sant Pau (a la dreta) i de Sant Pere (a l’esquerra). Són precisament aquests dos sants els que estan representats en les columnes estàtua on es recolza l’arquivolta. Les dues imatges han perdut el cap. La quarta arquivolta és molt més senzilla i només té esculpides tres motllures còncaves i ribetejades. La cinquena es torna a recolzar en dos parells de columnes finament decorades i amb capitells esculpits amb motius animals i vegetals. En la sisena arquivolta es van esculpir escenes de la vida dels profetes Jonàs i Daniel.
· L’arquivolta més interior està decorada amb escenes de la vida de Caïm i Abel. En la part central trobem representat al Crist beneint a tots aquells que creuen la porta i amb el llibre de la Llei a la mà. A banda i banda del Crist trobem dos àngels amb encens. En els suports d’aquest arc més interior trobem representats els dotze mesos de l’any. Començant per la part inferior esquerra, on està el mes de gener, es representen diverses activitats quotidianes típiques de cada mes.
La decoració de la portalada es completa amb alguns elements de caire animal i fantàstic entre les columnes de la portalada.
TROBARÀS UNES FOTOGRAFIES EXPLICATIVES A L‘ENLLAÇ.On hauràs de trobar l’apartat dedicat a la portalada.
QUÈ ÉS EL PANTÒCRATOR
És una paraula grega que vol dir TOTPODERÓS. Designa la imatge que representa a Crist com a MAIESTAS DOMINI o Crist en majestat.
La figura és la d’un home generalment assegut i vestit amb túnica, porta també corona, amb la mà dreta aixecada per donar la benedicció i tenint a l’esquerra els Evangelis o les Sagrades Escriptures.
S’acompanya de les quatre figures del tetramorf, és a dir, al·legories dels quatre evangelistes: un àngel per a Mateu; un àguila per a Joan; un brau per a LLuc i un lleó per a Marc.
També té per companys àngels.
VOLS CONÈIXER LES FONTS DELS TEMES DE LA PORTALADA? VISITA L’ENLLAÇ.
En l’album presento els mesos de l’any i les feines del camp. Cal que les emparellis com surten a la portalada i pensis si hi han relacions.
SI T’ANIMES TENS UNA ACTIVITAT PER FER. ÉS UNA MICA DIFÍCIL.