DIA MUNDIAL DE L’AIGUA – “LA FLOR MÁS GRANDE DEL MUNDO”

Avui 22 de març celebrem el DIA MUNDIAL DE L’AIGUA. Estava buscant alguna cosa bonica per a posar al blog i m’he trobat amb un conte preciós del Premi Nobel de literatura Jose Saramago. És un conte en castellà del que s’ha fet un curtmetratge que podeu veure aquí.

Aquest conte  plé de símbols i enigmes està destinat els nens que creixen en un món trencat per l’individualisme, la desesperança, la violència i la manca d’ideals. Però…Un altre món és possible!!! , els nens i nenes d’avui són l’esperança de demà.

El nen d’aquesta història es convertirà en l’actor destinat a la feina de salvar una flor que s’està morint per falta d’aigua, ell la salvarà. Quan veu que la flor perd la vida res el pot parar. No bada, no demana ajuda. Busca els recursos per si mateix per a complir amb la seva missió.[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/-KTL94Rl7CI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La música és de Emilio Aragón,l’adaptació i direcció del curt és de Juan Pablo Etxeverry.

Saramago ens planteja aquests dos interrogants :

“¿Y si las lecturas de los niños fueran de lectura obligatoria para los adultos?

¿Seríamos capaces de aprender lo que desde hace tanto tiempo venimos enseñando?”

El projecte GOTAGOTHAM a l’escola.

Gotagotham és un programa gratuit i educatiu d’Agbar Aigua, un conjunt d’empresas del Grup Agbar dedicades a la gestió integral de l’aigua. Gotagotham vol apropar els escolars els cicles natural i urbà de l’aigua així com fomentar una actitud positiva vers el medi ambient amb una metodología basada en la participació i la interactividat dels alumnes. El programa está pensat com un  element de recolçamenet pels professors d’Educació Primària.

Aquest dijous 12 de març els alumnes de 3è  de C.Mitjà participaran al programa realitzant una activitat lúdica i educativa a l’escola.  Els nens i nenes viatjaran a un món imaginari que s’anomena Gotagotham. Si tú també el vols conèixer pots entrar a la web : http://www.gotagotham.es/. Podràs conèixer a Nemo, Núvol, Llac i Une i veure un petit vídeo del taller.

Els proper dijous 31 de març  faran el taller els nens i nenes de 4rt.

L’inflable per RECICLAR SALTANT!

El dilluns 26 i el dimL’inflable per reciclar saltantarts 27 de gener tindrem a l’escola aquest inflable que proporciona l’Agencia de Residus de Catalunya. Aquest infable gegant  ajudarà al nostres alumnes de Educació Infantil i E. Primària  a recordar els conceptes bàsic de recollida selectiva que han estat treballant a classe d’una forma lúdica i divertida. L’inflable de la recollida selectiva és un gran espai de lloc que funciona com a recurs lúdic i alhora educatiu.

Volem donar des de aquí les gràcies als alumnes, pares, mares i mestres que col.laboraran per fer el muntatge i el desmuntatge.

El dia 27 de gener celebrem el dia de Sant Enric d’Ossó, de ben segur que si ell estigués ara en aquest món treballaria activament per fer una Terra més sostenible.

SEVERN SUZUKI

A l’any 1992 ( fan 17 anys) es va celebrar a Rio de Janeiro la primera “CUMBRE DE LA TIERRA” .108 dirigents es van reuinr per a discutir sobre la salut de la casa de tots i totes , LA TERRA. Vam parlar sobre tot sobre les formes de PRODUCCIÓ i el  CONSUM que practiquem els éssers humans (sobretot els dels anomenats paisos desenvolupats, el primer món, el nord…). A aquesta nova preocupació i política  la van anomenar DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE ja al 1987 però va prendre força a partir d’aquesta cimera.

Bé, doncs aquell any una nena de 12 anys, Severn Suzuki, va anar amb un amics a aquesta cimera desde Canadà.  Ells mateixos es van esforçar per a aconseguir els diners i poder fer el viatge. Pertenyien a la ECO (una organització mediambiental que havia creat ella als 9 anys). Va intervenir en un discurs que és el que trobeu aquí.  Encara que han passat 17 anys les seves paraules encara són actuals.

Actualment Severn Suzuki continua sent una activista mediambiental. Es va graduar per la Universitat de Yale al 2002 en ecologia i biologia evolutiva, encara continua estudiant a més d’altres coses. Per més informació podeu consultar la Wiquipedia o d’altres webs i blogs.

Tan de bo les paraules de la Servern arribin  a aquella part dintre teu que es capaç d’emocionar-se i actuar.

En aquella cimera es va acordar reduir les emisions al 50% al 2050. Des de llavors s’han fet moltes reunions i cimeres i com sabeu estem encara molt lluny d’aquest objectiu. El nostre MODEL DE DESENVOLUPAMENT es fundamenta en el consum, consumint es crea prosperitat i riquesa (també residus , aixó no cal oblidar-ho), malbarata el recursos naturals (que pertanyen a tots els éssers vius que vivim a la Terra siguin plantes, animals o éssers humans), crea desequilibris creixents en la població mundial, reforça les desigualtats, degrada el medi natural. El nostre model de desenvolupament ha donat lloc a un món insostenible, economica, social i mediambientalment…..CAL UN NOU MODEL!.

Una frase que vull que coneguis i que va ser dita en un discurs d’aquesta cimera…

ELS PAISOS POBRES PATIRAN ELS DESATRES CAUSATS PER LA CONTAMINACIÓ DELS RICS”

 

AQUIREDUIM

aquireduim.jpgAmb aquest nom trobem un blog :aquireduim.cat. Un grapat de bones pràctiques per ajudar-nos a reduir els nostres residus : quan anem de compras, a casa, amb l’ús del paper, en l’ús de les coses velles… També podem participar activament enviant el que nosaltres fem per evitar, reduir, reutilitzar els residus.

SETMANA REDUCCIÓ DEL RESIDUS ( 22 al 30 de novembre)

Amb l’objectiu de que els ciutadans parem atenció en la prevenció de residus i la seva importància per fer un món més sostenible es celebra per primera vegada a Europa aquesta Setmana de la reducció de residus. Es tracta d’una edició pilot europea

S’han programat moltes activitats a tot el territori : xerrades, festes, marcats d’intercanvi, tallers…
Per consultar l’Agenda d’activitats i llegir més informació podeu entrar a la pàgina de l’Agencia de Residus de Cataqlunya : www.arc.cat/ca/ccr/setmanareduccio.html

LES BOSSES DE PLÀSTIC, un dels RESIDUS més CONTAMINANTS

Cada vegada que utilitzem una bossa de plàstic estem col.laborant a fer malbé el medi ambient i perjudicant la nostra salut. Només cal una mica de consciència per canviar el costum de la bossa de plàstic per la bossa de roba.

Aqui pots veure una noticia que va sortir a “la sexta”. Hi ha alternatives a la bossa de plàstic encara que potser és més sostenible la de roba ( dura més) que la feta  per patates com diu la noticia.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/rWfDbSSE-4g" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

2008 Any internacional del Planeta Terra

Què és l’any Internacional del Planeta Terra?¿ La celebració del 2008 com Any Internacional del Planeta Terra preten concienciar a la societat de la relació existent entre Humanitat i Planeta Terra i  resaltar la importància que les Ciencies de la Terra tenen en la consecució d’un futur equilibrat i sostenible  que augmenti la qualitat de vida i tingui cura de  la dinàmica planetària.

Està demostrat que les societats desenvolupades són el major i més ràpid “factor no extraterrestre” que pot modificar i alterar la dinàmica planetaria i  per tant, només la difusió pública, l’educació i l’ensenyament racional de las matèries relacionades amb les Ciències de la Terra ajudaran a que la societat actual afronti el futur de la Terra amb esperança.

L’acte de presentació de l’Any Internacional del Planeta Terra a Espanya va tenir lloc  el día 13 de febrero de 2008 a la Universtat Complutense de Madrid.

Per trobar més informació http://aiplanetatierra.igme.es/

L’exposició  itinerant “PLANETA TIERRA” arriba a BARCELONA. Del 24 d’octubre al 29 de novembre de 2008.

CONSUM I PETJADA ECOLÒGICA

És bàsic conèixer i comprendre el concepte de petjada ecològica i la seva relació directa amb el nostre consum. Quina quantitat de recursos naturals que ens dona la Terra necessitem al primer món per cobrir totes les nostres necessitats? Quina és la petjada ecològica de Catalunya?

Aquest petit video de només 4 minuts ens apropa a aquest concepte: actualment, ens menys de deu mesos consumim els recursos que la Terra genera en un any. El video explica les mesures que caldria prendre per corregir aquesta tendència.

http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/mediambient/001_854761.rm

THE STORY OF STUFF – LA HISTORIA DE LAS COSAS

Documental de 20 minuts de duració que podeu trobar al youtube en tres parts.És un diagnòstic condensat sobre la nostra economia i el món actual.

El nostre sistema econòmic es composa de diferents fases: extracció, producció, distribució, consum i residus. Nosaltres només veiem els bens o elements de consum a les botigues, no veiem la resta de les fases i això ens fa ser una mica ignorants davant de la situació real. En tot aquest procès  la majoria de persones ( els consumidors) tenen molt poc o no tenen res i només uns poquets guanyan molt i tenen molt més del que necessiten. De les 100 economies més grans del nostre planeta 51 pertanyen a corporacions i no a paisos.

Aqui pots veure una de les parts.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/cQSbAD9M1QQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]