P_20160527_132921_1_p

Colònies P-5

Aquest curs ens ha tocat a nosaltres, les nenes i nens de P-5 hem anat de colònies, un moment esperat al llarg de tot el curs.

Activitats, convivència i un munt d’experiències noves que no oblidarem…

Tota una descoberta i un aprenentatge que hem compartit tots dos p-5. Aquí us deixem un resum…  Imatge de previsualització de YouTube

12994460_998192746903346_7438194028965858901_n

Pluja de sons

Des del CdA Pau Casals s’ha dut a terme  un projecte on partcipaven   centres educatius de Catalunya, escoles i IES,  que s’afegien a la proposta. El nostre Centre ha participat perquè pensem  que la música és un element importantíssim i bàsic per a l’educació dels  nostres alumnes.

Hem cantat  la cançó “Pluja de Sons” composada per a l’ocasió, simultàniament amb la resta d’escoles i instituts de tot Catalunya, el passat divendre 10 de juny de 2016, a les 11 del matí al pati de l’escola.

Una experiència que ens fa crèixer com a escola!Imatge de previsualització de YouTube

 

La màgia que ens envolta

Els nens i nenes de primer hem estat investigant la màgia al llarg dels dos últims trimestres. Ha sigut una experiència enriquidora per a tothom. Hem après a treballar en equip, a investigar, a respectar l´opinió dels altres i a arribar a acords encara que no surti el què nosaltres volíem. Volem agrair a les famílies la vostra col·laboració.

Per tal de què pugueu veure una miqueta totes les nostres descobertes hem fet aquet petit vídeo on surten els quatre equips de treball: objectes màgics, éssers màgics, tipus de màgia i encanteris.

Tot això ha estat possible gràcies a l´ajut que ens ha ofert el mestre d´educació física, en Miquel.

I que no pari la màgia!

 

Campiona sobre rodes!

 

 

A la nostra escola tenim alumnes que són grans esportistes en diferents modalitats. Avui volem felicitar a la Laia Gabriel de 1r B, que el cap de setmana passat es va proclamar Campiona de Catalunya, en la seva categoria, després de guanyar una cursa de patinatge. La Laia pertany al Roller Sport, club de patinadors de Els Pallaresos.
Felicitats a ella i al seu equip!

laia gabriel - 1rB

Pluja de Sons

La nostra escola ha participat en l’enregistrament.
El 10 de juny, a les 11 h del matí, donarem la nota amb aquesta cançó.

“Des del CdA Pau Casals estem duent a terme un projecte on ens agradaria que participéssiu tots els centres educatius de Catalunya que creieu que la música és un element importantíssim i bàsic per a l’educació dels nostres alumnes.
La nostra intenció és explicar novament al món, que estimem la música, que és indispensable pel nostre dia a dia, que ens acompanya en molts moments importants de la vida i volem que continuï sent indispensable en l’educació dels nostres infants.”

LES COLÒNIES DE 4t

Els i les alumnes de 4t vam anar els dies 27 i 28 d’abril a la casa de colònies el Xaloc a Calders (El Bages). Ens ho vam passar d’allò més genial. Aquí us deixem un gran recull de fotografies que vam fer entre els mestres i els monitors.

Al final vam poder aconseguir el pal de pluja pel Hamid i la seva família.

Colònies 4t 15-16
Cliqueu a la fotografia per accedir a la galeria de fotografies.

TARZAN!!!

Imatge de mimi aiza P1200467
Els alumnes de 3r i 4t de l’escola el passat dijous 14 d’abril van anar a veure l’obra Tarzan al teatre Metropol de Tarragona.

Aquesta obra era en anglès, eren dos personatges que ens explicaven una història d’amor entre el Tarzan i la Jane, la sorpresa va ser que alumnes de la nostra escola com la Carla Cortés, el Daniel Uriz, la Nerea Dieguez i la mestra Míriam Ayza van pujar a l’escenari a representar el que els personatges deien.

Va ser una obra dinàmica i divertida i on sobretot vam aprendre coses noves en anglès!

Ens visita Purificación Menaya

El passat 31 de març ens va visitar a l’escola l’autora Purificación Menaya. Els alumnes de cicle mitjà van llegir un llibre que havia escrit ella. Aquest era Dragón busca princesa. És un llibre que no tracta les princeses tal i com ho fan els contes tradicionals, sinó que mira més enllà i li busca ser protagonista de grans aventures. En aquest viatge s’hi afegeix un drac que busca una princesa.

Els alumnes van poder fer-li totes les preguntes que van voler i ella encantada les responia amb il·lusió. Els alumnes van quedar molt contents de les dedicatòries dels seus llibres, doncs van ser personals i intransferibles. A més a més de regalar-li alguns dibuixos fets pels alumnes.

Us deixem un recull de fotografies realitzades durant la sessió.

Ella també va deixar constància al seu bloc del seu pas per l’escola. Aquí us deixem l’enllaç per qui el vulgui consultar.

BLOC PURIFICACIÓN MENAYA

OMBRES XINESES

La senyoreta Nathalie ens va proposar una activitat que ens ha agradat moltíssim.

Les capses de sabates s’han convertit en pantalles per als nostres personatges.

Vam retallar el fons de les capses deixant 1 centímetre de marc per poder enganxar un full blanc.

Vam fer els nostres personatges, la nostra història…

Finalment no només hem gaudit amb l’experiència de la llum i l’ombra, hem fet expressió escrita i expressió oral (cadascú representava la seva obra).

D’aquesta manera, escriure i, fins i tot parlar en públic, ha estat molt divertit.

20160314_093059 20160314_093232 20160314_093733

Nens i nenes de 2n.

A 3r descobrim els minerals

Els nens i les nenes de tercer vam triar un mineral o una roca, la que més ens agradés, i vam investigar sobre ella. Després ho vam exposar un per un davant dels nostres companys i companyes.
Per altra banda, vam observar els minerals que hi havia a l’escola com els que alguns companys/es havien portat de casa, amb una lupa per poder treballar la duresa, el color i la brillantor.
Per últim vam fer una exposició oberta a tota l’escola, durant una setmana, amb tots els minerals que vam poder recollir.
Ens ha agradat moltíssim!

Imatge de previsualització de YouTube

Treballem la massa i el volum a 3r

Els nens i les nenes de tercer vam experimentar la massa i el volum observant la quantitat d’espai que ocupa un objecte.
Vam necessitar el següent material:
– Aigua
– 1 maquineta o bala
– 1 proveta
– 1 balança electrònica o de braços
Després de l’observació vam fer un càlcul matemàtic.
Va ser un experiment molt científic!

L’es meves experiències amb l’osset bru- joc on line

Dins de les acticitats que portem a  terme a l’escola, i més en concret com a escola verda,  està la de l‘ós bru, un osset que acompanya els nens i nenes de p-5 a les seves cases i els ensenya com podem fer per  millorar el món on vivim.

L’ós va acompanyat d’un conte  “10 coses que puc fer per ajudar el meu món” de l’autora Melani Walsh i  que els alumnes ensenyen a les  famílies. Desprès a l’aula expliquen les experiències que han viscut.

L’ós bru del Pirineu  es troba en una situació bastant  vulnerable amb extincions parcials en tota la seva distribució,  coincidint amb les zones més humanitzades Els perills a què s’enfronten són variats: canvi climàtic, destrucció de l’hàbitat, caça furtiva, caça accidental (amb llaços), augment de la pressió sobre l’hàbitat, etcètera.

Aqui us deixem un joc on-line “Descobrint l’ós bru del Pirineu” disponible en català, castellà i aranès. Gaudiu de les activitats!Imatge de previsualització de YouTube

Escola Verda

L’ hort escolar

L’hort de l’escola  ens està donant l’oportunitat d’incorporar una proposta d’educació ambiental i de sostenibilitat. Ens ajuda a establir-ho  com a eix organitzador a l’escola,   ja que permet estudiar i integrar sistemàticament cicles, processos, la dinàmica dels fenòmens naturals i les relacions que suposa aquest ecosistema.

Dins d’aquest marc, podem abordar l’aprenentatge d’altres àmbits de coneixement com les ciències socials, les matemàtiques, els llenguatges verbal o plàstic…

L’hort és a més un espai privilegiat per plantejar-nos preguntes, formular hipòtesis i experimentar. Ens possibilita el tractament de problemes reals que s’originen, desenvolupen i reformulen de manera natural, i també la vivència d’experiències que poden ser compartides i analitzades.

Nosaltres  hem plantat enciams, bledes… aqui us deixem una mostra d’una jornada a l’hort de les classes de p-4,  on els nens i nenes tenen contacte directe amb ell, activitat que els dóna l’oportunitat de  connectar-se afectivament amb el fet d’ajudar a néixer i desenvolupar elements vius. Imatge de previsualització de YouTube

 

Campanya recollida de mòbils, mobilitza’t per la selva

Benvingudes i benvinguts,

A l’escola  començarem la Campanya de recollida de mòbils ” Mobilitza’t per la Selva”que durarà fins el 15 d’abril.Imatge de previsualització de YouTube

“Mobilitza’t per la selva” és una campanya de reutilització  reciclatge de mòbils que l’Institut Jane Goodall promou, amb el suport de la primatòloga i conservacionista Jane Goodall, ambaixadora de l’Any del Goril·la 2009, Premi Príncep d’Astúries 2003, Premi Internacional de Catalunya 2015 i Missatgera de la Pau per Nacions Unides.

La campanya proposa allargar la vida útil dels nostres mòbils i, a la vegada, ens ofereix una forma fàcil i gratuïta d’aportar mòbils en desús (en funcionament o no). Amb això aconseguim:

Reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels    seus components,

Reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi,

Recaptar fons per als programes de desenvolupament sostenible, d’educació i de conservació en la conca del Congo i Senegal,

Recaptar fons per al Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga, on l’Institut Jane Goodall té cura de més de 150 ximpanzés rescatats, la gran majoria dels quals han arribat en pèssimes condicions després de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars.­congo

L’escola Sant Sebastià vol participar en aquesta iniciativa organitzant una recollida de mòbils al centre.DSCN4654

Els mòbils en desús es poden portar al vestíbul de l’escola on trobareu unes caixes per dipositar-los fins el dia 15 d’abril.

Per cada 30 mòbils que es recullin s’obté un apadrinament gratuït d’un ximpanzé del centre de recuperació de Tchimpounga, per un any, dins el programa Chimpamig@s. Amb l’apadrinament envien un certificat del ximpanzé apadrinat i periòdicament ens informen amb les novetats del centre i avenços del ximpanzé apadrinat.­

A l’adreça www.mobilitzatperlaselva.org podeu trobar tota la informació del projecte.Imatge de previsualització de YouTube

Aquest curs, projectes de treball a l’escola

Aquest curs estem iniciant a l’escola una metodologia que es basa en oferir lleres que puguin ajudar als nens i les nenes a pensar per ells mateixos, a investigar, a aprendre dels seus errors i dels seus encerts i d’aquesta manera també a aprendre a ser crítics. Aquesta metodologia entra dins del  treball per projectes, on  es  busca crear una educació interdisciplinar amb un significat, en comptes de lliçons curtes i aïllades com s’ha fet sempre a l’escola tradicional.com-aprendre-a-fer-bones-preguntes-2-638

Què és un treball per projectes?

Tal com diu  l’Informe Delors Unesco, l’educació del segle XXI hauria d’estar enfocada a:

– Aprendre a conèixer

– Aprendre a fer

– Aprendre a viure

– Aprendre a ser

– Aprendre a emprendre

– Aprendre a atrevir-se

– Aprendre a ser crítics

Podem dir que el projecte de treball té un format obert, i aquest format obert permet estructurar i explicar una història que té relació amb nosaltres, amb els adults, amb els professors, les famílies i els nens. És fonamental la implicació de tots els alumnes  i fins i tot la de moltes altres persones.

Cóm iniciem un treball per projectes?

Hem de tenir en compte que hi ha diverses maneres per iniciar un Projecte de Treball:

– A partir de les preguntes dels infants.

– A partir de les seves preocupacions.

– A partir de les afirmacions dels nens i nenes.

– A partir de les seves experiències.

Els alumnes són els que fan l’elecció del tema que es treballarà. A partir d’aquí vindran:

  • HIPÒTESI.
  • RECERCA D’INFORMACIÓ.
  • ACTIVITATS.
  • ORGANITZACIÓ, CONVERSA, EXPERIMENTACIONS.
  • CONCLUSIONS.

A la classe de p-5B, classe d’en Frederick,  va sorgir  el projecte de treball “Països i ciutats on treballen els nostres pares”,  quan un nen va  explicar, a una  conversa col·lectiva, que el seu pare estava treballant a Londres.

A partir d’aquí els nens i nenes es van interessar per conèixer on estava Londres.

“Ens pots ensenyar coses de Londres?” van dir els alumnes.

I van començar a fer preguntes: si estava lluny o a prop, si hi havia guerres, si la gent portava sabates!.. i van fer arribar aquestes inquietuts al papà, mitjançant whatsapp, on  interactuavem des de l’escola i des de Londres. Van fer moltes preguntes, però no van tenir totes les respostes. Ells mateixos van anar ampliant els seus dubtes  amb recerca d’informació, amb hipotesis.

Un altre papá també  estava treballant fora de Catalunya,  a Bèlgica, i va sorgir el mateix interès, preguntes i inquietuts: “eren iguals els països?” “també parlaven anglès?” “hi havia també torres com  la del Big Ben?… tot un  aprenentage significatiu, tota  una nova experiència!

Gisane

Mestra p5B i coordinadora TIC

Imatge de previsualització de YouTube