Cens d’orenetes Esterri d’Àneu 2017

Els passats dies 8 de maig i 19 de juny vam dur a terme els censos d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) que realitzem anualment amb l’escola La Closa, l’Institut SES Morelló i Món Natura Pirineus amb l’objectiu de col·laborar amb el projecte orenetes que duu a terme l’Institut Català d’Ornitològia (ICO). 

En total al segon cens ens han sortit 66 nius ocupats per l’oreneta cuablanca, en comparació amb el primer cens que ens van sortir 44 nius ocupats i 83 nius que pensàvem que estaven en construcció. Aquest segon cens només hem anotat 5 nius en construcció, per tant podem deduir que aproximadament uns 22 dels que vam comptar en el primer cens sí que estaven construint-se i en canvi 61 han acabat essent restes antigues, la majoria, o nius trencats.

Per a més informació podeu consultar la web del projecte:

http://www.orenetes.cat/veure-dades/

 

S’obre el període d’inscripció als camps i entorns d’aprenentatge pel curs 2017-2018

INSCRIPCIONS PEL CURS 2017-2018

CdAsDel 15 al 31 de maig romandrà obert l’aplicatiu per a realitzar les sol·licituds d’estades i sortides d’un dia als camps i entorns d’aprenentatge per al curs vinent.

Trobareu tota la informació sobre les diferents modalitats d’estada i les activitats que podeu realitzar en aquest mateix web.

La inscripció es realitzarà mitjançant una l’aplicació de gestió en línia CAMP,  al qual podrà accedir les persones de l’equip directiu (pels centres públics)  i el director (pels centres privats).

Les sol·licituds d’inscripcions per a centres de fora de Catalunya i Universitats es realitzen en un formulari específic.

La valoració de les sol·licituds es farà del 1 al 25 de juny, d’acord als criteris establerts al bàrem d’inscripció al CdA/EdA.

Després de l’adjudicació el centre educatiu haurà d’acceptar o rebutjar les sol•licituds d’estades i/o sortides. De cara a la planificació del CdA / EdA es recomana fer les acceptacions durant el període del 26 de juny al 10 de setembre de 2017, tot i que es podrà seguir fent acceptacions durant tot el curs. Els docents dels centres educatius, amb autenticació GICAR, podran consultar les adjudicacions i acceptar o rebutjar les sol·licituds a l’aplicació CAMPS.

Podeu consultar la informació complerta a la web de Serveis Educatius.

Posta de granota roja (Rana temporaria)

El passat dimecres 10 de maig vam trobar la nostra primera posta de granota roja (Rana temporaria) a l’estany de Ratera, al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.

Quan comença el desgel a les muntanyes, les granotes desperten del dolç son de l’hivern. Han hivernat al fons d’un toll enterrades sota el llot i comencen una part ben important del seu cicle biològic, la reproducció. Els toca aparellar-se i deixar una munió d’ous en una massa gelatinosa en un toll prou profund, al riu o en un estany de muntanya. En total poden posar entre 500 i 4.000 ous. Al cap d’un mes els ous eclosionen i surten els capgrossos o popularment conegudes com a “culleretes” i aquestes encara trigaran dos mesos més a completar la metamorfosi i convertir-se en individus adults que podran abandonar l’aigua i transitar per zones terrestres.

posta granota roja

La granota roja, tot i el seu nom, pot adquirir diverses tonalitats,  vermelloses, brunes o fins i tot verdoses. Les femelles solen ser més grans que els mascles però no acostuma a tenir una mida superior als 9 cm de llarg. El seu nom científic, Rana temporaria, fa honor a les taques negres que podem observar en tots els individus a darrera dels ulls, en la regió temporal del crani.

Rana temporaria. Fotografia Àlex Miró. Projecte Limnopirineus.

Us recomanem visitar la web del projecte europeu Limnopirineus, on a banda de trobar informació sobre aquesta espècie trobareu informació també sobre les accions que realitzen per a conservar l’espècie i el seu hàbitat.

Quines temperatures ens ha deixat la onada de fred?

Aquesta setmana la nostra estació DAVIS ha enregistrat les temperatures més baixes des de que la vam instal·lar a l’any 2007. Tant mateix, en el nostre registre de dades anteriors (des de 1984), dades de l’estació del parc de bombers d’Esterri d’Àneu, també són les temperatures més baixes enregistrades fins al moment.

Registre de temperatures (1984-2016)

Aquest dimarts passat va arribar l’esperada onada d’aire fred que havia de deixar Catalunya temperatures més baixes del que és habitual. Les temperatures enregistrades a la nostra estació des de dimarts han estat les següents:

Data Tª mitjanaº Tª màxima Tª mínima
17/01/2017 -3.2 ºC 0.6ºC (a les 01:30h) -5.3ºC (a les 23:00h)
18/01/2017 -6.7 ºC 4.2ºC (a les 16:00h) -15.1ºC (a les 09:00h)
19/01/2017 -7.6 ºC 4.6ºC (a les 15:30h) -13.8ºC (a les 08:30h)
20/01/2017 -5.7 ºC 7.3ºC (a les 15:00h) -12.2ºC (a les 03:30h)
21/01/2017 -2.4 ºC 5.3 ºC (a les 23:30h) -11.30ºC (a les 07:30h)
22/01/2017 4.8 ºC 7.9 ºC (a les 14:30h) 2.6ºC (a les 07:00h)

D’on prové aquesta massa d’aire fred?

Normalment, el fred a Catalunya esdevé de l’arribada de masses d’aire Polar Marítima (Pm) o Polar Continental (Pc), essent les primeres més humides i menys fredes que les segones. En algunes ocasions també esdevenen de l’arribada de masses d’aire Àrtica Marítima (Am) o Ártica continental (Ac).

Segurament a les notícies i mitjans de comunicació haureu sentit que aquesta onada d’aire fred ha estat deguda a l’entrada de fred siberià. Doncs bé, és una manera d’emfatitzar l’origen geogràfic de la massa d’aire fred. En aquest cas la massa d’aire fred s’ha format a la Sibèria, i per la seva latitud conté masses d’aire Polar, sobretot, i masses d’aire Àrtic, ambdues continentals. Ara bé, aquesta massa d’aire que s’ha format a 4.000 km de distància pateix modificacions i poques vegades arriba amb les mateixes condicions que en la seva formació.

Quan patim aquest fred siberià? A Europa rebem fred siberià quan hi ha anticicló centrat en països nòrdics com Noruega o Suècia. És en aquestes circumstàncies que a l’est arriben vents entre nord i nord-est que ens transporten aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent.

Tot i aquestes baixes temperatures, aquesta setmana hem tingut al camp d’aprenentatge l’escola Les Eres de Creixell i ben abrigats i adaptant les activitats per no passar tantes hores a l’exterior han pogut descobrir i conèixer la nostra vall pirinenca. De ben segur que no oblidaran com de fredes poden ser les jornades pirinenques i és que les viure-ho en primera persona deixa una empremta sobre totes les persones!

Us deixem algunes fotografies de l’estada:

Escola Les Eres de Creixell

Sortida a les Planes de Son

img-20170119-wa0007

De visita a la casa de l’ós (Isil)

visita-eco

Coneixem casa Gassia a Esterri d’Àneu

Articles interessants relacionats amb la onada de fred siberià:

Dia d’excursió per les Planes de Son

Dijous la carretera que menava a l’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici estava tant glaçada que vam haver de fer una excursió alternativa per la perifèria del Parc Nacional. Vam anar de Planes de Son, més a  munt del poble de Son, fins el pas del Coro, que dóna pas a la vall de Cabanes per la mata de València.

Us deixem unes fotografies que va fer l’Andrea Fernández de tercer d’ESO de l’institut els Gorgs de Cerdanyola del Vallès. Vam tenir un dia de sol molt agradable, tot i la neu i el fred de primera hora del matí.

Temps de pluja

Imatge

Els dies de pluja ens donen sorpreses com la de les fotografies que us presentem avui. Aquests curiosos amfibis són salamandres (Salamandra salamandra). Un l’hem fotografiat a les valls d’Àneu i l’altre durant la última sessió del curs d’aproximació multidisciplinar que va tenir lloc al Berguedà.

Salamandra a Guardiola de Berguedà Foto: Isabel Montori

Salamandra a Guardiola de Berguedà
Foto: Isabel Montori

Salamandra a les Valls d'Àneu Foto. Neus Calvelo

Salamandra a les Valls d’Àneu
Foto. Neus Calvelo

Les salamandres s’activen en dies plujosos. Quan no plou costen de veure perquè es refugien en llocs ben frescos com fonts o coves humides. A la segona fotografia la salamandra circulava per sobre el paviment d’una carretera. Ha tingut sort de no morir atropellada! Una de les seves principals amenaces són els cotxes degut al seu desplaçament lent. Aquest moviment lent semblaria també una amenaça per la salamandra davant dels seus depredadors, però en realitat, té una coberta mucosa que la fa difícil d’atrapar i té un gust ofensiu o tòxic que fa que els animals no la vulguin menjar. Aquestes tonalitats negres i grogues avisen als seus adversaris de la seva toxicitat.

Una altra curiositat és que les salamandres s’aparellen a la tardor i entre desembre i febrer la femella farà una posta d’uns 40 petits capgrossos dins d’un toll d’aigua. Així, doncs, no diposita ous com la majoria d’amfibis sinó directament els capgrossos que ja posseïxen les quatre potes i naden perfectament.

Si voleu saber més coses sobre la reproducció de les salamandres visiteu el bloc “Àmfibis i rèptils de les Gavarres, l’Ardenya, el Montgrí i el Baix Ter” on trobareu un interessant article amb imatges i vídeos sobre aquest tema.

Aquest dies anirem en compte de no atropellar-les!

Publicació dels materials educatius Piroslife

Al bloc PirolsLife-l’Ós Bru dels Pirineus ja podeu trobar les propostes d’activitats per treballar amb alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària.
Enguany el grup de treball està treballant en la proposta d’activitats dirigides als cicles mitjà i superior de primària. Totes les activitats compten amb un material de suport que podeu demanar als centres de recursos del Pallars Sobirà, Pallars Jussà., Alta Ribagorça i Val d’Aran.

PirosLife- l'Ós Bru dels Pirineus

PirosLife- l’Ós Bru dels Pirineus

Aquestes activitats neixen al voltant del projecte europeu PirosLife que pretén, entre d’altres objectius, assentar la població d’ós bru a la nostra serralada. Aquest objectiu està directament relacionat amb la conscienciació i sensibilització ambiental i per això s’han elaborat aquestes propostes que aprofiten aquesta espècie emblemàtica per donar a conèixer el patrimoni natural i social del Pirineu.

El material ha estat coordinat per la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu de la Universitat de Lleida, elaborat per la empresa Obaga Serveis ambientals, i assessorat per les mestres i els mestres del Pallars sobirà i Pallars Jussà, els centres de recursos del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran i pel Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu i Entorn d’Aprenentatge de Tremp.