Quines temperatures ens ha deixat la onada de fred?

Aquesta setmana la nostra estació DAVIS ha enregistrat les temperatures més baixes des de que la vam instal·lar a l’any 2007. Tant mateix, en el nostre registre de dades anteriors (des de 1984), dades de l’estació del parc de bombers d’Esterri d’Àneu, també són les temperatures més baixes enregistrades fins al moment.

Registre de temperatures (1984-2016)

Aquest dimarts passat va arribar l’esperada onada d’aire fred que havia de deixar Catalunya temperatures més baixes del que és habitual. Les temperatures enregistrades a la nostra estació des de dimarts han estat les següents:

Data Tª mitjanaº Tª màxima Tª mínima
17/01/2017 -3.2 ºC 0.6ºC (a les 01:30h) -5.3ºC (a les 23:00h)
18/01/2017 -6.7 ºC 4.2ºC (a les 16:00h) -15.1ºC (a les 09:00h)
19/01/2017 -7.6 ºC 4.6ºC (a les 15:30h) -13.8ºC (a les 08:30h)
20/01/2017 -5.7 ºC 7.3ºC (a les 15:00h) -12.2ºC (a les 03:30h)
21/01/2017 -2.4 ºC 5.3 ºC (a les 23:30h) -11.30ºC (a les 07:30h)
22/01/2017 4.8 ºC 7.9 ºC (a les 14:30h) 2.6ºC (a les 07:00h)

D’on prové aquesta massa d’aire fred?

Normalment, el fred a Catalunya esdevé de l’arribada de masses d’aire Polar Marítima (Pm) o Polar Continental (Pc), essent les primeres més humides i menys fredes que les segones. En algunes ocasions també esdevenen de l’arribada de masses d’aire Àrtica Marítima (Am) o Ártica continental (Ac).

Segurament a les notícies i mitjans de comunicació haureu sentit que aquesta onada d’aire fred ha estat deguda a l’entrada de fred siberià. Doncs bé, és una manera d’emfatitzar l’origen geogràfic de la massa d’aire fred. En aquest cas la massa d’aire fred s’ha format a la Sibèria, i per la seva latitud conté masses d’aire Polar, sobretot, i masses d’aire Àrtic, ambdues continentals. Ara bé, aquesta massa d’aire que s’ha format a 4.000 km de distància pateix modificacions i poques vegades arriba amb les mateixes condicions que en la seva formació.

Quan patim aquest fred siberià? A Europa rebem fred siberià quan hi ha anticicló centrat en països nòrdics com Noruega o Suècia. És en aquestes circumstàncies que a l’est arriben vents entre nord i nord-est que ens transporten aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent.

Tot i aquestes baixes temperatures, aquesta setmana hem tingut al camp d’aprenentatge l’escola Les Eres de Creixell i ben abrigats i adaptant les activitats per no passar tantes hores a l’exterior han pogut descobrir i conèixer la nostra vall pirinenca. De ben segur que no oblidaran com de fredes poden ser les jornades pirinenques i és que les viure-ho en primera persona deixa una empremta sobre totes les persones!

Us deixem algunes fotografies de l’estada:

Escola Les Eres de Creixell

Sortida a les Planes de Son

img-20170119-wa0007

De visita a la casa de l’ós (Isil)

visita-eco

Coneixem casa Gassia a Esterri d’Àneu

Articles interessants relacionats amb la onada de fred siberià:

 

 

 

Dia d’excursió per les Planes de Son

Dijous la carretera que menava a l’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici estava tant glaçada que vam haver de fer una excursió alternativa per la perifèria del Parc Nacional. Vam anar de Planes de Son, més a  munt del poble de Son, fins el pas del Coro, que dóna pas a la vall de Cabanes per la mata de València.

Us deixem unes fotografies que va fer l’Andrea Fernández de tercer d’ESO de l’institut els Gorgs de Cerdanyola del Vallès. Vam tenir un dia de sol molt agradable, tot i la neu i el fred de primera hora del matí.

Temps de pluja

Imatge

Els dies de pluja ens donen sorpreses com la de les fotografies que us presentem avui. Aquests curiosos amfibis són salamandres (Salamandra salamandra). Un l’hem fotografiat a les valls d’Àneu i l’altre durant la última sessió del curs d’aproximació multidisciplinar que va tenir lloc al Berguedà.

Salamandra a Guardiola de Berguedà Foto: Isabel Montori

Salamandra a Guardiola de Berguedà
Foto: Isabel Montori

Salamandra a les Valls d'Àneu Foto. Neus Calvelo

Salamandra a les Valls d’Àneu
Foto. Neus Calvelo

Les salamandres s’activen en dies plujosos. Quan no plou costen de veure perquè es refugien en llocs ben frescos com fonts o coves humides. A la segona fotografia la salamandra circulava per sobre el paviment d’una carretera. Ha tingut sort de no morir atropellada! Una de les seves principals amenaces són els cotxes degut al seu desplaçament lent. Aquest moviment lent semblaria també una amenaça per la salamandra davant dels seus depredadors, però en realitat, té una coberta mucosa que la fa difícil d’atrapar i té un gust ofensiu o tòxic que fa que els animals no la vulguin menjar. Aquestes tonalitats negres i grogues avisen als seus adversaris de la seva toxicitat.

Una altra curiositat és que les salamandres s’aparellen a la tardor i entre desembre i febrer la femella farà una posta d’uns 40 petits capgrossos dins d’un toll d’aigua. Així, doncs, no diposita ous com la majoria d’amfibis sinó directament els capgrossos que ja posseïxen les quatre potes i naden perfectament.

Si voleu saber més coses sobre la reproducció de les salamandres visiteu el bloc “Àmfibis i rèptils de les Gavarres, l’Ardenya, el Montgrí i el Baix Ter” on trobareu un interessant article amb imatges i vídeos sobre aquest tema.

Aquest dies anirem en compte de no atropellar-les!

Publicació dels materials educatius Piroslife

Al bloc PirolsLife-l’Ós Bru dels Pirineus ja podeu trobar les propostes d’activitats per treballar amb alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària.
Enguany el grup de treball està treballant en la proposta d’activitats dirigides als cicles mitjà i superior de primària. Totes les activitats compten amb un material de suport que podeu demanar als centres de recursos del Pallars Sobirà, Pallars Jussà., Alta Ribagorça i Val d’Aran.

PirosLife- l'Ós Bru dels Pirineus

PirosLife- l’Ós Bru dels Pirineus

Aquestes activitats neixen al voltant del projecte europeu PirosLife que pretén, entre d’altres objectius, assentar la població d’ós bru a la nostra serralada. Aquest objectiu està directament relacionat amb la conscienciació i sensibilització ambiental i per això s’han elaborat aquestes propostes que aprofiten aquesta espècie emblemàtica per donar a conèixer el patrimoni natural i social del Pirineu.

El material ha estat coordinat per la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu de la Universitat de Lleida, elaborat per la empresa Obaga Serveis ambientals, i assessorat per les mestres i els mestres del Pallars sobirà i Pallars Jussà, els centres de recursos del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran i pel Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu i Entorn d’Aprenentatge de Tremp.

Empusa pennata

Imatge

Mireu que ens vàrem trobar dissabte passat fent el curs d’aproximació multidisciplinar al jaciment d’icnites de la Posa (Isona):

Fotografia de Marta Llovera

Fotografia de Marta Llovera

És l’empusa (Empusa pennata), un insecte de l’ordre dels mantoïdeus, és a dir del mateix ordre que el pregadéus o Mantis religiosa que vam fotografiar l’altre dia. L’empusa, és l’única espècie de la família dels empúsids que trobem als Països Catalans. Viu en zones càlides i d’escassa vegetació on es camufla sobre branques seques i herbes per esperar les seves presses. Menja una gran diversitat d’invertebrats que van des de mosques i aranyes fins a petits saltamartins.

La mida de la femella , uns 70 mm de llargada del cos, és més gran que la del mascle que sol ser al voltant dels 60 mm. Els adults solen aparèixer a la primavera i les nimfes ho fan a l’estiu. Aquestes s’alimenten durant la tardor i excepcionalment durant l’hivern on també poden hivernar. Finalment a la primavera completen el seu cicle de desenvolupament.

El nom d’empusa li ve de la mitologia grega on Empusa és l’espectre de la deesa Hècate. Aquest personatge podia presentar-se sota qualsevol forma, tenia una pota de bronze i devorava humans.Un autèntic malson!

 

Un incendi crema la muntanya de Cervi

Aquest llarg pont ha estat notícia l’incendi que porta cremades unes 440 hectàrees de la muntanya de Cervi, terme municipal de la Guingueta d’Àneu, a les Valls d’Àneu. L’incendi, que es va produir el passat dissabte 30 d’octubre continua avui actiu tot i que en menor intensitat.

L’incendi ha afectat zones de pastura d’alta muntanya, algunes de les quals es troben dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Fotografia d'Alba Redondo

Fotografia d’Alba Redondo

A la fotografia podeu veure una imatge de l’incendi feta des del refugi del Pla de la Font ahir dimarts 1 de novembre.

Durant aquests cinc dies han estat treballant diversos mitjans aeris (tres helicòpters i dos avions de vigilància i atac) i una cinquantena de bombers realitzant treballs manuals per aturar el foc.

4 d’octubre, dia mundial dels Ocells

Anotació

Avui és el Dia Mundial dels Ocells, per això el primer cap de setmana d’octubre es duen a terme diverses activitats a molts dels espais naturals protegits del món gràcies a BirdLife International. L’objectiu és apropar les aus i el seu habitat a la ciutadania. Un major coneixement de les aus permet un major grau de conservació d’aquestes.

Pit roig en migració

Divendres passat vam anar a la mollera amb els alumnes de cicle mitja de l’escola Àngel Serafí Casanovas de Sort. Vam tenir la gran sort de fer coincidir aquesta sortida amb una jornada d’anellament de les que l’ornitòleg Juan Fernández realitza a l’estació d’anellament de la mollera d’Escalarre i salancar de la Guingueta.

anellament

Jornada anellament 23/09/2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una estació d’anellament és una localitat on s’hi estudia la biologia dels ocells mitjançant l’anellament científic. I en què consisteix? L’anellament és un mètode científic basat en el marcatge individual de les aus. Aquestes es capturen  mitjançant unes xarxes xineses molt fines, i un cop són capturades es prenen mesures biològiques, com serien la mida de l’ala, la quantitat de greix, l’edat o el pes, dades que ens ajuden a emmagatzemar informació sobre les diferents espècies d’aus. També es col·loca en una de les potes una anella que conté un codi d’identificació i que vindria a ser el carnet d’identitat de cada individu anellat. Aquesta anella ens aportarà molta informació, ja que, en el cas de que un ocell anellat torni a caure en una estació d’anellament podrem saber per exemple, quant temps de temps ha passat des de que s’ha anellat, en quin estat es troba, quin desplaçament ha realitzat en el temps, …

Aquest divendres hem capturat i marcat gran quantitat de pit roig (Erithacus Rubecula).

Pit roig (Erithacus rubecula)

Aquest petit “moixo” viu de forma sedentària a les nostres contrades. Durant la jornada, però, vam poder aprendre que hi ha poblacions de pit roig de països més nòrdics d’Europa que migren durant la tardor a zones més càlides com podrien ser les del sud de la nostra península. Sabem que alguns dels pit roig capturats estaven en migració perquè tenien reserves de greix al seu cos. El greix acumulat de les aus vindria a ser la benzina que utilitzen per desplaçar-se llargues distàncies.

Per cert! Una dada molt interessant que ens va donar el Juan és que durant una d’aquestes sessions d’anellament va recapturar un pit roig que portava una anella d’una estació d’anellament d’una illa noruega! Ja veieu que aquest mètode científic permet als ornitòlegs conèixer les principals rutes de migració de les aus.

El recompte d’ocells anellats durant la jornada va ser de:

  • 25 pit roig (Erithacus rubecula)
  • 12 tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
  • 7 merles (Turdus merula)
  • 3 mallerengues blaves (Parus caeruleus)
  • 2 mallerengues carboneres (Parus major)
  • 1 tallaron gros (Sylvia borin)

Un total de 50 ocells!

Després de la jornada d’anellament vam aprofitar l’espai per conèixer altres espècies que habiten a la mollera. Vam poder observar els ànecs coll -verd (Anas platyrhynchos) i els bernats pescaire (Ardea cinerea) des dels amagatalls que trobem durant el recorregut.

alumnes de cicle mitjà de l'escola Àngel Serafí CAsanvoas

alumnes de cicle mitjà de l’escola Àngel Serafí Casanvoas

Vam aprofitar també per conèixer la importància d’aquest espai humit que forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per parlar de la seva formació, per observar quina és la vegetació que hi habita i donar a conèixer altres espècies com peixos, amfibis o mamífers que tot i no haver-los pogut veure, viuen també en aquest espai.

Si voleu saber més sobre la migració del pit roig podeu llegir aquest article de la web de Recerca en acció: A l’octubre arriben els pit roig en migració

Per cert! dilluns 4 d’octubre és el dia mundial dels ocells.