Quadrats màgics

Si sumes els números de cada una de les files de la imatge veuràs que el resultat és 33. El mateix passa si sumes els números de cada columna i els de les diagonals. D’això se’n diu un quadrat màgic.

Aquest  de la foto és a la Sagrada Família i té el número 33 com  constant màgica. Comprova que  a totes les files, totes les columnes i les diagonals el resultat de la suma és aquest.

Però hi ha moltes altres combinacions de 4 caselles que sumen el numero 33. A veure quantes en trobes?

Fixa’t en la imatge petita, amb fletxes hem marcat  quatre números 14, 11, 3 i 5 que sumen la constant màgica. Aquests números estan a les caselles B1, A2, c4 i D3. Envia les combinacions que descobreixis escrivint el nom de les caselles.

Quantes solucions imagines que pot haver-hi?


Si sumas los números de cada una de las filas de la imagen grande verás que el resultado es 33. Lo mismo pasa si sumas los números de cada columna y los de las diagonales. A ésto le llamamos cuadrado mágico.

Éste  de la foto està en la Sagrada Família,  el número 33 es su  constante mágica. Comprueba  que 33 es el resultado de la suma de cada una de las filas,  de cada una de las columnas y de cada una de las diagonales ..

Pero hay muchas combinaciones de cuatro casillas deeste cuadrado que suman 33. ¿A ver quantas encuentras?

Fíjate en la imagen pequeña, con flechas hemos marcado  cuatro números 14, 11, 3 i 5 que estan a las casillas B1, A2, c4 i D3. Envia las combinaciones que descubrasa escribiendo el nombre de las casillas.

¿Cuantas soluciones imaginas que hay?

NOTA Les possibles solucions a l’enigma s’han extret de l’article Tareas ricas para practicar sumas de David Barba i Cecília Calvo, del núm 85 de juliol de 2017, de la revista Suma+


Aquí has de

  • Practicar el càlcul mental de sumes.
  • Practicar diverses maneres per trobar solucions.
  • Buscar repeticions, normes o patrons.
Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *