PLUTÓ DEIXA DE SER UN PLANETA. Enviat per Guillem Castanyer

Científics reunits a Praga acorden retirar-li la categoria que tenia des de 1930

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) ha aprovat una resolució segons la qual Plutó perd la categoria de planeta. El motiu: és un cos molt més petit que la resta. D’aquesta manera, a partir d’ara el sistema solar té vuit planetes:

Mercuri, Ven399px-pluto_earth_size_comparison.jpgus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. La decisió ha arribat després de llargues discussions, en què s’havia arribat a plantejar la possibilitat d’ampliar el sistema solar amb tres planetes més.

Plutó, fins ara el planeta més petit del sistema solar, va ser descobert el 1930 pel científic nord-americà Clyde Tombaugh. Des de llavors sempre havia estat objecte de polèmica, per les seves dimensions (és més petit que la Lluna) i perquè la seva òrbita és irregular. Amb tot, els debats sobre l’ampliació o la reducció del nombre de planetes del sistema solar van començar fa tres anys quan, el 2003, Michael Brown va descobrir un cos anomenat UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra i més gran que Plutó.

Arran d’aquesta descoberta, els científics tenien dues opcions: incorporar aquest cos celeste a la llista de planetes del sistema solar o bé retirar-ne Plutó. Si optaven per la primera opció, calia canviar la definició actual de planeta i això hauria obligat a incloure a la llista el satèl·lit més gran de Plutó, anomenat Caront, i l’asteroide Ceres. Per tant, dotze planetes.137120main_hst_pluto1_full.jpg

Finalment, els experts reunits a Praga s’han decantat per la segona opció. Plutó, el cos més petit i més allunyat del sol, deixa de ser considerat un planeta ‘clàssic’ (com els altres vuit) i passa a ser anomenat un planeta ‘nan’. La decisió, històrica, de la Unió Astronòmica Internacional, obligarà a canviar els llibres de text.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2033996

One thought on “PLUTÓ DEIXA DE SER UN PLANETA. Enviat per Guillem Castanyer

 1. Laila

  Hola a tots!!!

  Clar que no es un planeta si es molt petit plutò
  es plolt petit i està lluny de el “Sol”

  Adeu

  Laila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *