Mossegada d’escurçó

Els vipèrids o escurçons són ofidis que tenen dos o més ullals a la part anterior del maxil·lar superior. La disposició d’aquest aparell verinós els proporciona gran facilitat per a la inoculació del verí. A Catalunya hi ha dues espècies d’escurçons:

Vipera aspis ,que s’estén pel Pirineu i prePirineu, i s’arriba a trobar al Lluçanès, el Moianès i, fins i tot, a la Floresta (Vallès Occidental). Excepcionalment, pot arribar als 75 centímetres de llargada.

 

Vipera latastei , que es troba a tot Catalunya excepte al Pirineu i pre-Pirineu. A la vall del Segre pot trobar-se en altituds importants. Excepcionalment, pot arribar als 90 centímetres i la seva mossegada és la més perillosa.

– són més petits, no solen arribar a 1 metre de llargada,
– el seu cap té una forma peculiar, ampla i aplanada, en forma de “V”,
– tenen un dibuix en forma de ziga-zaga en el dors,
– les pupil·les estan traçades verticalment,
– tenen l’apèndix nasal aixecat, en forma de banya,
– els ullals són mòbils i estan situats al davant de la boca, i
– tenen la cua curta i cònica. (Vípera aspis)
(Foto cedida per Delfin Gonzalez

Com us vaig dir als de 2n , la picada d’escurçó pot arribar a matar a un animal i també a un home, de fet se sap ben segur que hi han moltes vaques o obelles que es  mentre pasturen   com a conseqüència d’una picada d’aquest rèptil molt abundant a Catalunya.

Us deixo posades unes fotos on es veu les conseqüències físiques.

imatge11.jpgimatge2.jpg

LA REPRODUCCIÓ DE LES ESTRELLES DE MAR.Enviat per Guillem Castanyer

LA REPRODUCCIÓ DE LES ESTRELLES DE MAR

200491313037o-1310dig_jft.jpg

Hi ha dos tipus de reproducció, per ous i per escissió.

Per ous:

La majoría de las estrellas de mar tenen sexes diferents i lliberen el esperma i els ous en l’aigua,on es produeixen la fecundació i las primeres fases del seu desenvolupament.

En ocasions,la mare reté els ous en el fons i els protegeix.

Moltes estrelles de mar tenen el poder de regenerar parts del seu cos i en algunes especies aixó es conberteix en un medi habitual de reproduccío asexual,aquest tipus de repreducció s’anomena escissió.

Per escissió:

La escissió es tracta de fragmentar el seu cos en diverses parts, perqué cadascuna generi un organisme nou.

Hi ha estrelles que es divideixen en dues meitats iguals, de cadascuna de les que creix un altra estrella de mar nova i completa.

En cavi, altres espècies d’estrelles de mar generen individus nous a partir dels braços que desprenen del seu cos.

..una anècdota. Enviat per Guillem Castanyer

Cuando el astronauta del Apolo Neil Armstrong pisó por primera vez la luna, no sólo dijo su famosa frase, “Un pequeño paso para el hombre, un enorme salto para la humanidad”, sino que después hizo varios comentarios, los usuales de comunicación entre él, los otros astronautas y el centro de control. Sin embargo, justo al volver a la cápsula dijo algo enigmático:

– Buena suerte, señor Gorsky.

Mucha gente de la NASA pensó que sería un comentario casual acerca de algún cosmonauta soviético rival. Sin embargo, tras comprobarlo, no se encontró ningun Gorsky en ningún programa espacial, ni ruso ni norteamericano. A lo largo de los años, mucha gente interrogó a Armstrong acerca del significado de su comentario “Buena suerte, señor Gorsky”, pero Armstrong se limitaba a sonreír siempre, sin decir nada.

Pero hace algunos años (el 5 de julio de 1995 en Tampa Bay, Florida), mientras respondía preguntas tras un discurso, un periodista sacó a relucir la famosa pregunta de 26 años de antigüedad. Esta vez por fin respondió. Mr. Gorsky había muerto, por lo que Neil Armstrong sentía que podía dar solución a la pregunta.

Cuando era un niño, estaba jugando al beisbol en el patio trasero con un amigo. Éste golpeo una bola con fuerza y la hizo aterrizar enfrente de la ventana del dormitorio de sus vecinos. Éstos eran el señor y la señora Gorsky.

Cuando Neil se inclinaba a recoger la pelota, oyó a la señora Gorsky gritándole al señor Gorsky:
– ¡¿Sexo oral?! ¡¿Quieres sexo oral?! ¡Tendrás sexo oral cuando el chico del vecino se pasee por la luna!

Es una historia verdadera.

———————————

És curios aquesta història (anèctoda) del Neil Amstrong, però… és cert!EE