Laika: el primer ésser viu en sortir a l’espai

L’any 1957 l’URSS va enviar a l’espai el seu primer satèl·lit, l’Sputnik 1, una esfera d’uns vint quilograms que acollia un transmissor. Un més desprès van enviar el primer ésser viu a l’espai: la gossa Laika, que aniria en la Sputnik 2.

La gossa deambulava pels carrers de Moscou i li van posar tres noms abans de quedar-se amb el definitiu: Kudryavka (rissadeta), Zhuchka (bitxet) i Limonchik (llimonet). Al final es va dir Laika, nom de la raça del gos.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/oTlGmb7Ze40" width="325" height="250" wmode="transparent" /]

En teoria, la cabina del Sputnik 2 proporcionava tot el que Laika necessitava per sobreviure, li subministraven aigua en forma de gelatina. També tenia espai suficient per ajeure’s o romandre incorporada. La gossa Laika estava encadenada per evitar que davant de l’absència de gravetat es posés a donar voltes.

L’URSS va dir als mitjans de comunicació  que Laika tornaria a la Terra, descendint a bord de la càpsula i més tard en paracaigudes, però després van admetre que no hi havia cap possibilitat que això hagués passat. La mentida té les potes molt curtes, i l’URSS en va anar dient una després d’una altra. De 10 dies orbitant fins que la gossa morís per falta d’oxigen o per eutanàsia en donar-li menjar enverinat, els rumors que només va sobreviure quatre dies es van estendre.

Més tard, en un congrés el 2002, Dimitri Malashenkov va reconèixer que Laika va morir de cinc a set hores després de l’enlairament, per la qual cosa només va poder orbitar quatre vegades la Terra. El motiu: estrès (va estar a 240 pulsacions per minut el triple de temps que l’esperat) o asfixia (el sistema tèrmic de la nau no funcionava correctament a causa de problemes a la nau i la càpsula).

4 thoughts on “Laika: el primer ésser viu en sortir a l’espai

 1. German

  Està bé el vídeo! I la cançó també, al igual que l’aport.

  vinga, que no tinc temps i he de fer deures de castellà.

  Cuideu-vos!

 2. German

  Però pobre gossa!! Perquè hi ha tanta estupidesa humana? Mare meva, també, fer proves amb animals.. I més d’anar a la lluna, cuan ningú hi avia anat..

  Vinga, AdeeuU!

 3. Rosa

  a si? va ser el primer esser vui en sortir a l’espai?
  uaa i com va ser?
  un petuunet(K)
  ii no t’hi cansis gaire en llegir tots els comentaris , jijiji;) es bromaa eeh!
  va.. aniim’s qee no et quedaa res;D jajaja.
  ptunetbenfort.

 4. David Vargas Pons

  Però la càpsula la van fer perquè se n’anés i no tornès?
  Dons pobre gossa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *