La Filosofia és inútil, ja que no “produeix” coses ni fabrica artefactes ni menjars ni aixeca grans quantitats de diners. És inútil, però és necessària.
Per això ja hi ha força centenars – milers! – de persones a Girona, a Catalunya i arreu que ens adonem que si la desterren del seu lloc central en l’educació de les nostres noies i nois, aquests seran més dòcils, menys autònoms, incapaços d’exercir la ciutadania democràtica, ignorants de la interacció entre els dominis científics i, en una paraula, amb menys possibilitats de dur una vida digna i feliç.
Tot això ho diuen les mateixes Lleis i Decrets que ofeguen la presència digna de les matèries de contingut filosòfic en el currículum.
Per això convoquem a trobar-nos al Pont de Pedra de Girona el dissabte 25 d’abril a les 12.00 del migdia. La proposta va començar amb un Grup de Facebook i ara es fa general.
Volem dur la Filosofia al carrer. Aquí podeu accedir a les diferents informacions.
La imatge inicial és el quadre “El filòsof” de la pintora avantguardista russa Lyubov Popova.
——————————————————————————
Signar el Manifest – Tornar a la pàgina inicial – Contacte e-mail: signatures i adhesions / premsa i comunicació / bloc
És una bona idea: pot ser una matí festiu i reivindicatiu. Cal que arribi a tots els IES i a la UdG i que hi vinguin potser alumnes… cadascú amb la seva frase.
Podríem fer una marxa fins allà on hi hagi una oficina que representi la Generalitat i un cop allà es podrien citar frases célebres de filòsofs o un pensament propi de cadascun. Tanmateix, per a això, no estaria malament tenir un megàfon per tal que ens escoltin des d’una miqueta més enllà, per fer més soroll i fer notar que la Filosofia hi és.
A me mi sembla una bona idea la de llegir aquests fragments en públic, per demostrar, com els grans filòsofs van fer en els seus temps, el poder de la paraula i el raonament.
Ems sembla bé que es reivindiqui que s’hagi d’estudiar la filosofia, ja que, a partir dels pensaments i posicions sobre alguns temes de la vida d’alguns filosofs, nosaltres podem formar-nos racionalment. Això es molt important avui en dia, ja que encara que la filosofia no aporti res material, ens aporta la capacitat de raonar i que, segurament, ens portarà a la maduresa.
PD: Save the philo !!
Em sembla molt oportú reivindicar la importància de la filosofia. És cert que la filosofia no produeix un bé material (condició que sembla imprescindible per una ciència en aquesta societat del consum). No obstant, aporta molt més que un artefacte: ens proporciona la capacitat de pensar i reflexionar. I és aquesta capacitat la que ens permet dur a terme totes les activitats al llarg de la vida!
Desterrar la filosofia, per a què? Hi ha moltes assignatures inútils que haurien de ser “desterrades” abans (Crèdit variable? xDD Educació a la ciutadania? xD…). Que eduquin els pares. La filosofia ajuda a pensar, ens afina la capacitat de pensar, jo la veig útil i no s’hauria de treure. A mi m’ha servit.
La filosofia és inútil com tantes coses a la vida que realment són les més importants. Quan ens enfrontem a la mort, la malaltia, el patiment, de què ens serveix tot allò que consideràvem tan útil?
Sembla que la nostra societat mira només un model de vida però quan les coses trontollen i sembla que ara està passant, la filosofia torna a reviure per buscar noves maneres de pensar, noves cosmovisions. L’únic que podem fer és donar eines perquè tothom pensi per sí mateix. Res més, tampoc està assegurat que així passi però ho intentarem.
Es magnífico el trabajo que estáis realizando ya que la Filosofía, en los tiempos que corren, está muy necesitada de praxis y de compromiso por nuestra para que se tome conciencia del perjuicio que comporta que ésta esté siendo relegada en el ámbito educativo. Desde Mallorca os mando todo mi apoyo.
Com va dir el President Companys, “tornarem a lluitar, tornarem a sofrir… i tornarem a vèncer”.
Espero que sigui una iniciativa útil.
Jo el que més recordo de secundària són les classes de filosofia.
No féiem el “temari”. Però les coses que passaven allà em van fer capgirar la manera de veure el món.
En acabar el curs vam regalar al professor un test ple de terra, a on cadascú va anar posant una llavor i un paperet amb el seu nom.
Aquella planta no sé si va arribar a brotar però segur que sí que ho va fer a dins de molts de nosaltres. Han passat 25 anys i només puc dir: Gràcies Josep.
Felicidades por la iniciativa y por ofrecer tantas acciones concretas para defender una asignatura tan importante como la filososfía. ¿Tendrán miedo nuestros gobernantes de que nos enseñen a pensar?
Gràcies per l’empenta i les propostes que ens ofereixes.
Bon dia de la Filosofia!