I.I Introducció a la música de l’Antiga Grècia

Benvinguts al primer apartat del bloc Siringa, la música de l’Antiga Grècia. A partir d’aquest article i els que el segueixen, posaré en context la música de la Grècia clàssica a fi que puguem entendre, abans d’entrar en matèria teòrica, la situació en la qual els grecs utilitzaven i practicaven aquesta manifestació artística. A continuació us deixo un breu resum sobre la música hel·lènica.
L’art de Melpòmene acompanyava diferents festivitats, simposis, oracions, casaments, obres teatrals, batalles i funerals. Es considerava indispensable l’educació musical dels joves. No tenim un coneixement directe de la música de l’Antiga Grècia. Les úniques fonts són antics texts, imatges de músics i dansaires en ceràmiques i relleus, escrits sobre la teoria musical, i inscripcions amb notacions musicals.

No m’agradaria tancar aquest apartat sense mostrar-vos una sèrie d’imatges que vaig fer durant el meu viatge a Paris, on podem veure com diferents aspectes de la música de l’Antiga Grècia han servit d’objecte de decoració per institucions tan importants com l’Òpera nacional de Paris, fundada l’any 1669.

Òpera nacional de Paris by Slidely Slideshow

Com heu pogut comprovar, la música hel·lènica i la seva cultura en general ha influenciat de manera excepcional l’art modern. Instruments com la lira (λύρα), la cítara (κιθάρα), la figura d’Apol·lo, termes grecs com Ἑλλάς (Grècia) o Ἰταλία (Itàlia), les Muses, altres escenes musicals com a motiu de decoració del bust de Charles Camille Saint-Saëns (compositor francès), el fet que el paviment de l’entrada a la sala dels concerts porti ètims grecs com amfiteatre (ἀμφιθέατρον) o que la pròpia sala s’anomeni orquestra (ὀρχήστρα), ens recorden que som hereus d’una cultura molt influent, la qual ha deixat el seu llegat en institucions tant importants com aquesta. Espero que després de llegir els apartats que vénen a continuació entengueu per què un santuari de la música tan representatiu com l’Òpera nacional de Paris ha optat per decorar les seves sublims parets amb el llegat grec. I per descomptat, si visiteu Paris, no deixeu de contemplar aquesta gran joia que amaga la ciutat.

Un comentari a “I.I Introducció a la música de l’Antiga Grècia

  1. Retroenllaç: II.I Fonts | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *