Presentació

Us presento el meu treball de recerca en format bloc, que duré a terme durant l’estiu i el començament de curs escolar 2014 – 2015. Tal i com el seu nom indica, em centraré en la música de l’antiga Grècia amb l’objectiu d’aportar un gra de sorra en la investigació d’aquest tema, del qual se n’ha fet una recerca bastant escassa. A més a més, crec que aquest bloc pot ser una eina útil i de fàcil transmissió per a tots aquells que sentin interès pels orígens de la música en els temps grecs, per la notació musical utilitzada, pels instruments, l’estil musical…

En un principi no vaig plantejar-me la idea de presentar el meu treball en format bloc, entre altres raons perquè no havia utilitzat mai una plataforma virtual. L’assignatura de Grec, però, em va introduir en aquest món, sobretot amb publicacions i comentaris d’articles al bloc “Aracne fila i fila“. És per aquest motiu que, quan la meva tutora em va proposar realitzar el treball en format digital, vaig acceptar el repte com a oportunitat per ampliar els meus coneixements informàtics. Així doncs, emprar aquest mètode té molts avantatges, un d’ells, molt important i que he esmentat anteriorment, la fàcil difusió que té actualment un lloc web en la nostra societat, tan lligada a les noves tecnologies. A més, si el projecte surt bé, m’agradaria continuar-lo un cop presentat com a Treball de Recerca, ja que mai s’ha de tancar portes a noves troballes.

Els criteris que seguiré per estructurar la meva recerca consten de dues parts generals: una part teòrica, encapçalada pel context de la música en l’Antiga Grècia, les anotacions musicals i els instruments; i una part pràctica en la qual em proposo construir un instrument clàssic. Tot això amb l’ajuda de diferents fonts d’informació: consulta d’espais webs i llibres, anàlisi de fonts visuals com ara ceràmiques i peces de terracota facilitades per museus, webs i llibres, estudi de reproduccions musicals…
D’altra banda, trobareu els annexos, una sèrie d’activitats que no es poden incloure a cap de les anteriors parts però que les complementen, on s’inclouen visites a diferents exposicions i museus, audicions, així com opinions personals sobre aspectes culturals de l’Antiga Grècia que perviuen actualment. 

Abans de començar la recerca com a tal, és important proposar-me una sèrie d’objectius i hipòtesi que em marcaran el camí a seguir. L’objectiu bàsic i clar és aportar un gra de sorra en la investigació de la música en la Grècia clàssica. En segon lloc, trobar un paral·lelisme entre la teoria musical dels temps de l’Antiga Grècia i l’actual teoria d’occident, així com estudiar els diferents instruments grecs antics a fi de veure-hi una possible relació amb els actuals. D’altra banda, el fet d’utilitzar el format bloc per presentar el treball, em dóna la oportunitat d’ampliar els meus coneixements informàtics i de poder convertir la investigació en una eina de fàcil difusió. Així doncs, les hipòtesis de què parteixo són que els orígens de la teoria d’Occident es troben en la teoria de la Grècia clàssica, i que alguns dels instruments que coneixem avui en dia provenen d’instruments de l’Antiga Grècia.

Per acabar, us convido a endinsar-vos en el món de Siringa i conèixer en primera persona la música de la Grècia clàssica. Per mi aquest bloc no és només un treball de compromís amb l’institut, sinó també un petit cofre que aniré omplint de grans tresors i que podrà obrir tot aquell que tingui ganes d’esquitxar-se d’un polsim més de saviesa.

4 comentaris a “Presentació

 1. Retroenllaç: I. Construcció d’un instrument de l’antiga Grècia | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

 2. Moltes gràcies Margalida! I també donar les gràcies als col·laboradors de Χείρων·Chiron per haver valorat tan positivament aquest bloc. Ara és temps de vacances i, per tan, aprofitarem per fer noves recerques per tal de poder compartir amb tots vosaltres l’essència que des d’un inici volia i vol transmetre aquest espai.

  Bones vacances a tots i totes vosaltres!

  MARINA

 3. M’ha agradat molt el format en què es presenta el Treball de Recerca, en realitat, no sabia que es pogués fer mitjançant un bloc i ho considero realment útil per diverses raons, entre elles, si es necessiten incloure, com ha passat en aquest cas, gravacions, vídeos o moltes imatges crec que és molt més útil el format digital i visualment també queda molt bé.
  Referent a l’estructura, m’ha semblat curiós i una bona idea, dividir els apartats segons les lletres gregues en comptes de números, que és el que es fa normalment.
  Fa bastant de temps que penso en com fer el meu Treball de Recerca i, aquest treball m’ha ajudat molt, i estic segura que mentre estigui fent el meu m’ajudarà tenir aquest com a model.
  Enhorabona per un gran treball com aquest!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *