Atalanta era una atleta i una caçadora. Va retar l’heroi Peleu en les curses que se celebraven després de la mort de Pèlias. Ella era la guanyadora en totes les proves però va ser retada per Hipòmenes, que va haver de recórrer a l’engany per vèncer-la: en el transcurs de la cursa, Hipòmenes va deixar caure a terra diverses pomes d’or. Quan Atalanta es va ajupir a recollir-les, aquell va aprofitar per avançar i guanyar. La derrota va acabar en què tots dos van ser transformats en lleons per haver profanat el temple de Ceres.

En aquest mite hi podem veure que el tipus de sexualitat que hi ha és la violació d’un lloc sagrat, perquè Atalanta i Hipòmenes van fer l’amor en el temple de Ceres, i a conseqüència van ser convertits en lleons.

Hipomenes_y_Atalanta--490x300

“Hipòmenes i Atalanta”, de Guido Reni