csm_Tir06_01_626f2e7a6f

Títol de l’obra: Tirèsias separa serps

Autor: gravador anònim de Hendrick Goltzius

Datació: 1590

Localització:

Tipologia: gravat

Tècnica: gravat

Estil: manierisme

Subjecte principal: Tiràsias i les serps

Personatges mitològics: Tirèsias

Temàtica sexual: Transexualitat

Atributs: bastó, serps, bosc…

Bibliografia: Reznicek K. E. J. , Die Zeichnungen von Hendrick Goltzius , Haentjens Dekker i Gumbert , Utrecht 1961 ; Strauss W. ( eds), The Illustrated Bartsch , vol. 3, Hendrick Goltzius , Abaris Books , Nova York , 1980 ; Reid J. Davidson, La Guia d’Oxford de la mitologia clàssica en les arts, de 1300-1900 , Oxford University Press , Nova York – Oxford el 1993

Webgrafiahttp://www.iconos.it/le-metamorfosi-di-ovidio/libro-iii/tiresia/immagini/06-tiresia/

Observacions:

Aquest gravat tracta el mite de Tirèsias, més concretament la part en que es troba a dues serps copulant a la muntanya i colpeja a la femella. La serp, per venjar-se, el va transformar en una dona. Després d’aquell acte, Tirèsias va romandre  així durant vuit anys, fins que es va tornar a trobar a les mateixes serps i va colpejar al mascle i a la femella, tornant així a la seva figura masculina.