Les plantes i les seves parts

Les plantes i els animals tenen vida perquè segueixen un cicle vital (neixen, creixen i es desenvolupen i moren )i realitzen unes funcions vitals (es nodreixen, es relacionen i es reprodueixen) per això són éssers vius.
Totes les plantes tenen arrel, tija i fulles. Durant una època de l’any, algunes plantes tenen, a més flors que poden acabar esdevenint fruits.
Són plantes els arbres, els arbustos, les herbes, les falgueres, les molses i les algues verdes.

L’arrel
L’arrel és la part subterrània de la planta que, creix sota terra. Serveix per subjectar la planta a terra, es ramifica i té pèls absorbents per absorbir l’aigua i les substàncies minerals del sòl que li serviran per fer-se l’aliment.

llavor amb arrels
Les arrels són la primera part de les llavors que es desenvolupa per poder absorbir des del primer moment l’aigua i les sals minerals per créixer.

Les parts de l’arrel: arrel principal, arrels secundàries i pèls absorbents.
Algunes plantes, com el roure o l’alzina, tenen una arrel gruixuda de la qual en surten altres de més primes.
Hi ha plantes, com la pastanaga o el rave, que tenen unes arrels molt gruixudes i comestibles.                                                                                                                                                      Altres plantes, com el calçot, tenen unes arrels fines, totes força iguals, en forma de cabellera.

arrel calçot                 arrel enciam                  arrel rave

Arrel de calçot                                         Arrel d’enciam                                Arrel de rave

La tija
La tija és la part aèria de la planta que està unida a l’arrel i que creix cap amunt i es ramifica; s’encarrega de subjectar les branques, les fulles, les flors i els fruits. També és l’encarregada de transportar i de distribuir l’aliment (l’aigua, els minerals i els nutrients) per tota la planta, de l’arrel a les fulles i viceversa.

Plantes llenyoses
Arbustos: Els arbustos tenen una tija dura, molt ramificades i nombroses que creixen des del sòl l’alçada no acostuma a superar els cinc metres.
Arbres: Els arbres tenen una tija gruixuda , dura, llenyosa i recoberta d’escorça, que s’anomena tronc. Del tronc en surten branques gruixudes. Els arbres poden arribar a fer més de cinc metres d’alçada. Els arbres solen viure molts anys.
27-3-15 052    Ametller de darrera l’escola

Activitats a realitzar amb la PDI:

Arbres de Catalunya

Pots provar si coneixes alguns arbres en el següent JClic:

Els arbres

CIMG0020 [800x600][1]
Blat de moro
Plantes herbàcies
Les herbes són plantes tendres, petites, tenen la tija verda, prima, fina, flexible i de poc ramificades. No és perenne, cada any ha de tornar a brotar.
Hi ha algunes plantes que tenen la tija soterrada, com les falgueres. Alguns cereals com el blat de moro,  tenen unes tiges amb l’interior buit que es diuen canyes.
Els cactus emmagatzemen l’aigua que absorbeixen en unes tiges gruixudes i carnoses.

cactus    Cactus
Hi ha plantes que, com les cebes i les patates, tenen unes tiges especials que creixen sota terra, és a dir, subterrànies, i que són comestibles. Les tiges com les de la ceba es diuen bulbs, i les tiges com les de la patata es diuen tubercles.

Les fulles
Les fulles són una part de les plantes de color verd i de forma i mida molt variades.
Les dues funcions principals que realitzen les fulles són la respiració i la fotosíntesi.

El color verd de les fulles prové d’una substància molt especial que tenen anomenada clorofil·la. La clorofil·la de les plantes permet a les fulles fabricar els seus propis nutrients amb l’energia del Sol. Aquest procés l’anomenem fotosíntesi.

Les fulles de les plantes capten la llum del sol i és en les fulles on la planta produeix l’aliment, utilitzen aquesta llum per transformar les substàncies absorbides per les arrels en aliment i energia. Elaboren els nutrients i porten a terme la respiració.
Les fulles tenen dues parts: el limbe i el pecíol. El pecíol és el trosset amb el qual la fulla s’uneix a la tija o a la branca i d’on surten els nervis, els tubs prims per on viatja la saba. La resta de la fulla és el limbe, que té dues cares: l’anvers, que acostuma a estar cara amunt, i el revers, que acostuma a estar de cara avall.
A la tardor i a l’hivern, alguns arbres, com l’ametller o el roure, perden totes les fulles; s’anomenen arbres de fulla caduca.
Altres arbres, com l’avet, l’alzina i l’olivera, no es queden mai sense fulles, les van canviant i renovant durant tot l’any; s’anomenen arbres de fulla perenne.

olivera   Olivera
Totes les plantes tenen fulles, segons si ens fixem en la forma del limbe i en la forma de les vores les podrem classificar

Per veure com afecta la llum a les plantes pots mirar aquest vídeo del “QUÈQUICOM”

La tardor i la llum

 

Flors, fruits i llavors
La flor és l’aparell reproductor de moltes plantes. Quan una flor és fecundada, el seu pistil va creixent i es va transformant en el fruit. En el fruit hi ha una o més llavors.

pèsol

 

Pesolera amb la flor i la tavella.

 

Hi ha plantes que fan flors i d’altres no, com les falgueres
Les flors serveixen perquè la planta es reprodueixi. Encara que hi hagi flors de moltes menes, gairebé totes tenen unes parts en comú.

calèndules           coliflor          tulipes

             Calèndules                                             Coliflor                                                 Tulipes           

Les parts de la flor
Els pètals, que són fulles de colors que protegeixen l’interior de la flor. Tots junts, els pètals, formen la corol·la.
Els sèpals, que són unes fulles verdes que cobreixen els pètals abans d’obrir-se, uneixen la corol·la amb la tija. Tots junts, els sèpals, formen el calze.
Els estams, són els òrgans reproductors masculins. Tenen forma de filaments i es troben al capdamunt d’uns sacs (antera) on es guarden els granets de pol·len.
El pistil, és l’òrgan reproductor femení. És on va a para el pol·len. Els òvuls que té dins seran les llavors. Té forma d’ampolla i quan s’engrandeix es converteix en fruit.

Les parts del fruit
L a flor fecundada desenvoluparà el fruit, que contindrà les llavors. Si la llavor germina , naixerà una nova planta.
Parts del fruit: pell, polpa i llavor

Activitats per fer amb la PDI:

Les plantes amb flor

Les plantes i les seves parts

Pots fer els exercicis d’aquest JClic:

Les plantes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *