Les plantes i el seu aprofitament

Les plantes són imprescindibles per a la vida perquè s’alimenten de parts no vives de la Terra i es converteixen en aliment d’altres éssers vius i perquè purifiquen l’aire que respirem.
Les plantes són molt útils per molts motius:
• Serveixen d’aliment per a les persones i els animals herbívors. De les plantes no només en mengem el fruit o la llavor. De vegades ens en mengem la fulla, la tija, l’arrel o, fins i tot, la flor! També fem servir plantes per elaborar melmelades, licors, sucs o infusions. Algunes plantes ens les mengem directament, però molts aliments derivats de plantes, han de passar per uns processos complexos abans de poder-nos-els menjar.

Faves Biel                 mòvil+15-4-13+201[2]                   melmelada

       Faves d’escola                           Calçots d’escola                          Elaboració de melmelada

• Fan de refugi o d’habitacle per a molts animals del bosc.
• Ens donen primeres matèries de les quals obtenim productes com:
– El paper es fabrica amb una pasta de fusta triturada o reciclant paper vell.
– Les plantes també s’han utilitzat al llarg del temps per construir habitacles. La fusta es fa servir per construir cases, embarcacions, bigues o mobles.

bigues                                                                        Bigues per preparar l’hort
– El lli, el cotó, o el cànem són plantes que les indústries especialitzades transformen primer en fil, i després , en teixits. Algunes plantes també poden ser transformades de manera artesana en cistells, catifes, espardenyes o culs de cadira.

oli de calèndula
• Des de molt antic, les persones hem aprofitat les propietats medicinals de les plantes per guarir malalties i fer algunes medecines. Ens preparem infusions, cataplasmes, xarops, olis, tintures o pomades. Encara ara, molts dels components de les medecines provenen de plantes.

                                                                                                                              Oli de calèndula
• Algunes plantes s’utilitzen per obtenir tints naturals. D’altres plantes, com la rosa o l’espígol, se n’aprofita l’aroma per fer perfums.

gladiol
• Serveixen per guarnir els carrers, les places, els parcs, els jardins, les cases… i amorteixen el soroll ambiental

Gladiol

• El cautxú, que prové d’un líquid que segreguen alguns arbres quan els fem talls al tronc. Amb el cautxú es fa la goma dels pneumàtics.
Purifiquen l’aire
• Actualment es descobreixen noves propietats de les plantes, com el biodièsel. Ara hi ha combustibles vegetals. Estan fets a partir de cereals, remolatxa, soja o olis vegetals.

Fes els exercicis d’aquest quadern

Quadern virtual

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *