Gerard Carrera – L’excursió al monestir

El divendres, 4 de febrer de 2011 jo, junt amb els meus companys i la meva tutora de 6è B, la Conxita, vam realitzar l’excursió al monestir de Poblet i a la cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí, a la comarca de Conca de Barberà. Ens varem proposar d’aprendre com vivien els monjos a l’edat mitjana i també com vivien en la prehistòria. Ens va acompanyar la nostra professora d’història i religió, la Míriam, que ens va explicar coses del monestir i la cova, de camí a Poblet.

Ben d’hora del matí, cap a les 9:15 h, vam agafar l’autobús direcció Poblet per l’autopista de

Martorell-Tarragona. Jo em vaig asseure al costat del meu millor amic, en Guillem, mentre escoltàvem música.

Mentrestant, la Míriam, ens va explicar que a les comarques de Conca de Barberà, l’Alt Camp i l’Urgell hi havien tres monestirs, i la seva visita completa s’anomenava la ruta del Cister.

Eren: el monestir de Poblet i el monestir de Santes Creus, per monjos, i Vallbona de les Monges que com bé diu el seu nom era per monges respectivament. Nosaltres anàvem només a visitar el monestir de Poblet que estava a dins del terme municipal de Vimbodí.

Finalment, al cap d’una hora i quart de viatge vam arribar.

Eren vora les 11:00 h i un cop varem baixar de l’autobús, vam traspassar dos portals enormes i ens vam començar a menjar l’esmorzar en uns bancs a l’entrada del monestir sense fer gaire soroll ja que actualment encara hi vivien monjos. Allà varem descobrir que hi rondaven molts gats i alguns de nosaltres els hi vam donar una mica de menjar del nostre entrepà.

Al cap d’una estona, ens va venir a buscar el Marcel, que seria el nostre guia durant la visita al monestir. Vam entrar per la porta reial, i a continuació, el Marcel ens va portar fins al claustre que estava en restauració debut a l’aigua que es filtrava per sota seu i que comportava un cert perill.

Ens va explicar que actualment, al monestir, hi viuen 39 monjos, que s’aixequen a les 4:30 h, s’en van a dormir vora les 22:00 i que en total fan 6 misses diàriament. També ens va dir que el monestir de Poblet era el monestir habitat més gran d’Europa. Ens va parlar de que estaven formades les parets i que inicialment era una construcció d’estil romànic. A més, ens va explicar que el monestir fou fundat l’any 1150 i que és un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de Sant Benet. També ens va dir que la persona més important del monestir s’anomena abat.

A continuació, ens va ensenyar l’antiga cuina i ens va comentar que els monjos tenien que fer les feines del monestir com cuinar, perquè així ho deia la Regla de Sant Benet. Després varem passar a la següent sala anomenada refectori o menjador i ens va explicar que allà no es podia parlar perquè mentre els monjos menjaven un altre monjo llegia un llibre durant els àpats debut a la tradició de la Regla de Sant Benet. També, ens va ensenyar que a l’entrada d’aquest hi havia una font molt bonica que era el lloc on antigament els monjos es rentaven les mans abans d’entrar al refectori. Després varem entrar al calefactori i barberia alhora ja que abans no existia la calefacció i era l’únic lloc on hi havia una enorme xemeneia que escalfava la sala i on passaven la major part del temps els monjos quan tenien fred, alhora ens va dir que allà també es eia servir de barberia. Més tard, varem dirigir-nos cap a la biblioteca on hi havien moltíssims llibres encara que els més vells ja no hi eren i que es necessitava el permís de l’abat per poder-hi entrar. Davant de la biblioteca hi havia l’única sala de tot el monestir on els monjos podien parlar entre ells i, el Marcel, ens va explicar que antigament, els monjos no tenien cap tipus de comunicació amb l’exterior. Continuant la visita varem arribar a a la sala capitular on tots els monjos es reunien una vegada al dia i l’abat llegia el llibre de la Regla de Sant Benet format per 72 capítols, i quan l’acabaven el tornaven a començar des del principi. Després vam entrar a l’església que era molt gran i allà, el Marcel, ens va explicar que hi havien enterrats els reis de Catalunya i alguns comptes d’Aragó com per exemple Pere II. En els sepulcres dels reis, les figures tenien als peus lleons, símbol de força i poder, mentre les reines hi tenien gossos, símbol de fidelitat i lleialtat.

El Marcel ens va comentar que la majoria de figures dels sepulcres estaven trencades o els hi faltaven parts perquè va haver un temps que els monjos van haver d’abandonar el monestir i marxar cap a França perquè no els matessin, i durant aquell temps que el monestir va quedar abandonat, la gent dels pobles més propers entrava al monestir i robaven tot el que trobaven, com per exemple figures, que més tard les vendrien als col·leccionistes. També ens va explicar que la resta de sepulcres estaven repartits per tot el monestir. Més tard varem pujar als dormitoris encara que no hi varem entrar i després, el Marcel, ens va portar fins l’antiga bodega del monestir on hi guardaven el vi. Finalment ens va ensenyar la sala que feien servir els monjos per reunir-se amb les seves famílies el dia que els venien a visitar. Allà es va acabar la nostra visita al monestir i li vam donar les gràcies al Marcel per les explicacions que ens va donar durant la visita. Abans de sortir del recinte del monestir varem donar un tomb pel museu que hi havia dels objectes i les figures que quedaven del monestir, debut a que gran part d’elles les havien tingut que restaurar pel seu mal estat de conservació pel pas del temps.

Cap a les 12:15 h, quan vam acabar la visita, varem anar a buscar l’autobús que ens va portar a l’Espluga de Francolí, on començaríem la segona visita, que aquest cop seria a la cova de la Font Major travessada pel riu Francolí.

Vam esperar-nos mitja hora a l’entrada de la cova i finalment, ens va venir a buscar la Montserrat, que seria la nostra guia per dins de la cova. Abans d’entrar ens va explicar que la cova fou descoberta l’any 1853, debut a la casual perforació d’un pou dins el nucli urbà de l’Espluga de Francolí, però no es va descobrir al món científic fins al 1956. Un cop dins, ens va explicar que la cova estava formada de conglomerat, que estàvem passant per sota del poble i que aquella cova va ser excavada per l’aigua en uns terrenys de conglomerats carbonatats per on discorre un corrent subterrani que, al sorgir a l’exterior per la Font Major de l’Espluga, forma el naixement del riu Francolí. També ens va dir que era la 7 cova més llarga del món amb un total de 3.590 m de llargada. A continuació, i a mesura que ens anàvem endinsant cap a l’interior de la cova, vam arribar a una representació de com van viure els homes nòmades del neolític allà. Ens va explicar que al ser una cova amb aigua era el lloc ideal perquè els homes del neolític s’instal·lessin encara que només vivien uns 20 anys. També ens va dir que feien a dins la cova, que era en la majoria de temps, fer eines de sílex, roba amb les pells dels animals, gerros de fang, etc. També hi havien molts ossos d’animals que segurament eren dels que havien estat caçats en el seu temps. La Montserrat ens va ensenyar moltes de les eines que s’havien trobat a la cova com llances, pedres de sílex… A continuació, ens van mostrar com s’havien descobert tots els objectes començant per l’edat de bronze, seguit del paleolític i del neolític. Més tard, varem arribar a la representació del paleolític, on ens va explicar que en aquella època els homes començaven a ser sedentaris i a instal·lar-se permanentment en algun lloc proper al riu. En aquella època, els homes es van instal·lar a la cova debut a la proximitat al riu i ens van ensenyar com començaven a criar animals, com porcs, per menjar-se’ls quan fossin més grans, a recol·lectar fruits silvestres del bosc, i a millorar les armes. Les armes eren més fortes i la majoria es feien amb la fabricació d’una forma punxeguda al sílex mitjançant la forma indirecte i unida a la fusta amb una espècie de pegament que fabricaven barrejant mel, greix d’animal i resina dels arbres, d’aquesta manera es podia fabricar una llança, una falç o una destral. També va millorar molt la fabricació de teixits i ceràmiques respecte del neolític.

A continuació, varem arribar a l’edat de bronze, encara que no ens van explicar gran cosa, la Montserrat, ens va dir que en aquella època no es vivia en coves i que segurament van trobar objectes de l’edat de bronze perquè en aquell temps devien utilitzar la cova com a magatzem.

Al final de tot, la Montserrat, ens va explicar els diferents colors que hi havia en les roques de conglomerat de la cova i el tipus de sedimentació del riu. Finalment varem arribar a la part en que començava la visita a la cova per l’aigua però que nosaltres no varem realitzar i allà, la Montserrat, li va donar una pedra de sílex a la nostra professora perquè la veiéssim a classe. Llavors vam sortir fora de la cova perquè ja havíem acabat la visita i ens varem despedir de la Montserrat.

Cap a les 14:00 h, varem anar a veure el naixement del riu Francolí i més tard, ens varem reunir amb l’altre grup al parc fluvial del Francolí on varem dinar.

A les 15:00 h, ens va venir a buscar l’autobús i molt cansats vam tornar cap a l’escola.

Em va agradar molt aquesta excursió i vaig aprendre moltes coses!

Gerard Carrera, 6è B

Josep Ferrà i Esteva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *