PROJECTE ORENETES

EL CICLE SUPERIOR FEM ACRÒSTICS POÈTICS DE LA ORENETA: (Cliqueu sobre el nom)

GERARDSOHAIBMACIEKIKRAMJÚLIAMARCIRISCÈLIA.

1a SORTIDA PER FER EL CENS: 6 DE MAIG

2a SORTIDA PER FER EL CENS: 22 DE MAIG

Què és el Projecte Orenetes?

Avui hem començat un nou projecte, el projecte orenetes. El projecte Orenetes és una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya.

Per què l’oreneta cuablanca?

Hi ha diverses característiques de l’oreneta cuablanca que la converteixen en un objecte ideal d’estudi:

 • La seva amplia àrea de distribució a Catalunya, ja que cria a pràcticament tots els pobles i ciutats de Catalunya, des del nivell del mar fins a l’alta muntanya.
 • El costum de nidificar a les façanes dels edificis dels pobles i ciutats, la fa una espècie propera a les persones i de fàcil observació.
 • La presència i l’abundància dels seus nius està fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l’entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang.
 • La seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental.

Per què es fa?

 • Per sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn immediat.
 • Per esperonar la participació social en l’observació de la natura i a fer ciència en general.
 • Per incentivar el lligam de les persones amb les aus i potenciar el respecte envers aquesta espècie en concret i el medi ambient en general.
 • Per conèixer l’estat actual de la població d’oreneta cuablanca als diversos municipis de Catalunya i poder-ne estudiar la seva evolució en el temps.
 • Per conèixer els requeriments ecològics de l’espècie, incloses les necessitats que té a l’hora de seleccionar els emplaçaments per bastir el niu.
 • Per disposar de dades útils a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció de l’espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.

On es fan els censos?

La nostra escola s’encarrega de censar el nucli urbà del poble. Els carrers que censem són:

C/ del Mas de Castellet, C/ de Rocabruna, C/ de l’Alzinar, C/ de Josep M. Fàbregas, C/ de St. Antoni, C/ de St. Salvador, C/ de la Font, C/ de l’Església, Plaça de l’Església, C/ Jesús, C/Diputat Orga, C/ de St. Isidre, C/ St. Josep, C/ de l’Eixample, C/ Nou, C/ Sta. Llúcia, C/ Josep Margarit, C/ del Rosari, C/ Major, C/ Francolí.

Un cop donats d’alta com a participants i decidida la nostra unitat de mostreig hem fet el recorregut amb un mapa on es delimita amb exactitud l’àrea que s’ha de censar.

Quan ho fem?

Hi ha dos períodes de cens diferents: el primer va de l’1 al 31 de maig, i el segon, del 15 de juny al 31 de juliol. El primer període de cens cobreix essencialment el moment en què les orenetes es dediquen a construir i arranjar els nius, mentre que el segon cobreix el període durant el qual la majoria de les parelles ja tenen pollets. La primera sortida ha estat el 6 de maig a les 3h.30 de la tarda. N’hem vist molta activitat als nius. Sempre es recomana fer els censos a primera hora del matí o al final de la tarda, quan fa menys calor i hi ha més activitat als nius.

Quant temps s’ha de dedicar a fer cada cens?

El necessari per prospectar adequadament la totalitat de carrers o nuclis d’edificis existents a la nostra unitat de mostreig. El cens es pot completar en un únic dia o segregar-lo en diferents dies però s’ha de fer integrament dins de cada període de cens. Si es cobreixen els dos períodes de cens, s’ha de tenir en compte que cal prospectar tota la unitat de mostreig tant durant el primer període com durant el segon. Naltros fem un recorregut quinzenal.

Com es fa el cens?

Cada cens consisteix en recórrer tots i cadascun dels carrers i grups d’edificis inclosos dins la unitat de mostreig en busca dels nius d’oreneta. Cada cop que es troba un niu o grup de nius cal registrar-los a la fitxa de camp. Sempre que es pugui, és recomanable fer el cens en parella. D’aquesta manera cada persona busca nius en costat diferent del carrer. En cas contrari el més recomanable és fer primer un costat de carrer i desprès l’altre.

Quines dades s’han de prendre?

Dades de la jornada de cens

 • Unitat de mostreig
 • Municipi
 • Període de mostreig
 • Data
 • Hora d’inici
 • Hora de finalització
 • Observadors

Dades del cens

 • Localització dels nius
 • Característiques de l’edifici
 • Planta on hi ha els nius
 • Horari d’observació
 • Estat dels nius
 • Observacions

Per més informació sobre com prendre aquestes dades vegeu “instruccions detallades.”

Quin material es necessita per fer el cens?

Què s’ha de fer amb les dades recollides al camp?

Les dades registrades a la fitxa de camp les informatitzem directament des d’Internet. D’aquesta manera queden directament introduïdes a la base de dades del projecte. Un cop enviades les dades, hem rebut un missatge confirmant la recepció. A partir d’aquest moment entrem a “la meva colònia”, per veure les dades referents a la vostra població d’orenetes cuablanques. Aquí veureu un mapa amb la situació dels nius, i una sèrie de gràfics i índex mostrant com ha evolucionat la vostra població i les seves característiques respecte a la resta de Catalunya. També podreu consultar com funciona l’estudi a d’altres poblacions de Catalunya des de “veure dades” El projecte “Orenetes” és una iniciativa desenvolupada conjuntament per la Fundació Territori i Paisatge de la Caixa de Catalunya i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).

vol_tot2b.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *