EL CIRC DE LES PAPALLONES

Avui a 5è B hem acabat de veure un curtmetratge que els havia promès: “El circo de las mariposas”, un curt que no ha deixat a ningú indiferent.

El primer que cal saber, és que “El circ…” és un viatge de transformació i acceptació humana. El nom del curtmetratge estableix immediatament l’analogia amb el viatge de la papallona, que neix com a eruga i després de llarg procés d’espera, surt al món i mostra tot la seva esplendor.

Aquest curt dirigit pel nord-americà Joshua Weigel ens explica la història de Will (Nick Vujicic), “un home oblidat per Déu”, qui sense extremitats viu els seus dies com a principal atracció en un circ de rareses. En aquest lloc la vida és dura, ja que es porta la discapacitat al nivell de la morbositat, on l’invàlid és vist com una víctima que ha de ser exposada en públic per evidenciar alguna cosa així com “els errors de la naturalesa”.

És en aquest context en el qual Will aconsegueix unir-se a el “Circ de la Papallona”, una espècie de colla d’homes, també estranys, que han fet de la diferència, una virtut. Aquest circ, liderat per Méndez (Eduardo Verasategui) recorre l’Estats Units de 1930, un país en crisi tant econòmica com a moral, portant aquest missatge de superació i alegria.

En aquest viatge de transformació, el primer que ha de fer Will, és deixar de veure’s com una atracció de circ, i acceptar la seva condició i diferència, fins a aconseguir treure profit des de la seva posició. El viatge és llarg i dolorós, ja que la seva vivència passada exerceix molta força, convencent-ho que sense peus ni mans no s’és capaç de res.

Però a poc a poc Will comença a observar aquest xou diferent, protagonitzat per homes i dones que encara que ara gaudeixen de popularitat, també amaguen històries de dolor, solitud i discriminació, però que en negar-se a mostrar el món de les imperfeccions humanes, van aconseguir ser artífexs d’un espectacle virtuós.

Així Will comprovarà que sí és capaç de moltes coses, i potser de la més important de totes: ser un exemple i motivar al fet que uns altres se superin.

Tal com diu Méndez, “Mentre major és la lluita, més gloriós és el triomf” i aquest curt no és més que la demostració d’aquest acte d’acceptació personal.

Poques vegades veurem al cinema a un actor representant la seva pròpia història. El resultat és una obra que torna difuses les fronteres entre la ficció i el documental i que realça la valentia amb la qual Vujicic enfronta el desafiament de retratar els seus dolors.
El 2009, aquest curt va resultar guanyador de “The Doorpost Film Project”, festival que promou la difusió dels valors humans. Des de llavors ha començat un llarg peregrinar, tenint a Internet com a gran aliat i a milers de persones que han detingut per 20 minutos la seva rutina diària, per presenciar aquest meravellós exemple de superació humana.

Fitxa tècnica:

“The *Butterfly Circus”, USA 2009
Adreça: Joshua Weigel
Curtmetratge
20 minuts

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=od2lg1ZC20s[/youtube]

Deixa un comentari