Què és el doping?

El doping es tracta de substàncies estranyes a l’organisme, però incrementades, que milloren de manera il·legal el rendiment dels esportistes.

El doping però, a més de ser il·legal, perjudica la salut dels esportistes i està en contra d’un dels pricipis fonamentals de l’esport que és el de la competència justa. Per això el comitè Olímpic internacional i les federacions nacionals i internacionals dels diferents esports han prohibit l’ús de substàncies dopants.

Els controls de dopatge es realitzen en totes les grans competicions i cada vegada amb més freqüència. Quan es vol fer un control de dopatge a un atleta després d’una competició, se li pren una mostra d’orina just al moment d’acabar aquesta. Part de l’orina s’analitza en un laboratori a curt termini i l’altra es conserva per si el resultat és positiu i es demana una segona anàlisi (contraanàlisi).

També es poden fer controls de dopatge amb una mostra de sang o de cabells. Aquests són més fiables que els d’orina però, també, més cars.

Algunes substàncies prohibides (Exemples):

 • Estimulants: cafeïna, cocaïna, amfetamines… Els estimulants són substàncies que actuen directament sobre el sistema nerviós central de l’atleta accelerant parts del seu cos i cervell. Els atletes utilitzen estimulants per tal d’augmentar l’atenció, reduir el cansament, augmentar la competitivitat i agressivitat.

 • Narcòtics: heroïna, morfina, pethidina… Són substàncies que emmascaren el dolor. També poden produir sensació d’eufòria fent creure a l’esportista que té millor condició física i possibilitats de les que realment té.

 • Diurètics: bumetanida… Fan que el cos augmenti la seva producció d’orina. Alguns esportistes els utilitzen per perdre pes, per tal d’entrar en determinades categories esportives (judo, aixecament de pes…)
  També són utilitzats per diluir la seva orina en un intent d’evitar la detecció d’agents anabòlics.

El 26 d’agost de 1960, en la cursa de 100 km. dels Jocs Olímpics de Roma, el Comitè Olímpic Internacional va començar a prendre cartes en el dopatge.

Els participants han utilitzat una gran varietat de productes per aconseguir una empenta afegit als seus esforços. La pressió per guanyar, l’ambició per ser el millor han aconseguit que en molts casos els esportistes arrisquin les seves vides amb l’ús d’aliments i begudes que puguin donar-los unes dècimes extra sobre els rivals.

L’ús de drogues que milloren el rendiment és tan antic com els mateixos jocs. Sabem que els atletes grecs que participaven en les competicions de l’antiguitat utilitzaven diversos productes amb aquesta finalitat. L’important era guanyar, no competir. 

S’obligava als atletes a córrer nus per evitar que es pogués colar una dona (si alguna ho feia, podia ser llançada per un penya-segat).

3 comentaris a “Què és el doping?

 1. Salve!!

  Em sembla curiós el poc que han canviat les coses des de l’antiguitat fins ara, però hi ha un detall que ara en l’actualitat no es exactament el mateix. A l’apunt diu que els Romans preferien guanyar i no competir,en canvi algunes vegades en l’actualitat la gent vol competir per guanyar. Em sembla malament ja que per guanyar no necessites tenir una competició simplement disfrutar i intentar treure el màxim de punts del que estiguis fent. En aquest cas, recolzo molt més la manera de jugar dels Romans.

 2. Xaipe!
  Com podem veure, el doping ja provenïa de l’època clàssica. És una cosa que fins fa apenes 50 anys s’hi han posat mesures, és a dir, la quantitat de dopatges que devien haver per tal de guanyar una competició.
  Crec que és una cosa molt ruïna, ja que introduïr substàncies per a que el cos no funcioni amb normalitat per guanyar alguna competició, ho trobo penós. No hi ha res com la força natural i la preparació física adequada.

 3. Xaipete !!
  Felicitats per l’Apunt està molt bé!
  He volgut ampliar una mica d’informació.
  ls Grecs també tenien el seu equivalent dels escàndols de dopatge , als que sortien relluir pocions màgiques , encanteris i encanteris . encara 1 Les estrelles esportives de l’Actualitat podrien semblar innocus , Aquells potenciadors màgics del Rendiment exercien Una Poderosa influència f Sobre la psique de l’atleta, i tenien : A més el benefici afegit de cap Ser detectables en l’orina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *