De la plaga de Justinià (541 dC) a l’epidèmia del Zika (2016)

Pesta de Justinià
L’Imperi bizantí es trobava en un dels seus moments de major esplendor quan una epidèmia de pesta va venir a enfosquir el mandat de l’emperador Justinià . És la primera epidèmia de pesta de la qual es té constància. La malaltia -i amb ella la por i la histeria- es va expandir per Constantinoble, una ciutat de gairebé 800.000 habitants, a una velocitat vertiginosa. I d’allí a tot l’Imperi. Fins i tot el propi Justinià va ser víctima de la pesta , encara que va acabar recuperant-se. A la fi de l’epidèmia, la capital imperial havia perdut gairebé el 40% de la seva població , i en tot l’imperi s’havia cobrat la vida de 4 milions de persones. Les conseqüències econòmiques van ser catastròfiques, Ja que hi va haver moments en què el nombre de morts superava el de vius. Molts historiadors veuen en aquest debilitament de l’Imperi bizantí una de les línies divisòries entre l’ocàs de l’Antiguitat i la florent Edat Mitjana.[National Geographic, Guiomar Huguet Pané,25-3-2020]

HIPÒTESI:SCIENTIFIC REPORTS_Helama, S., Arppe, L., Uusitalo, J. et al. Volcanic dust veils from sixth century tree-ring isotopes linked to reduced irradiance, primary production and human health. Sci Rep8, 1339 (2018). https://doi.org/10.1038/s41598-018-19760-w

Les grans erupcions volcàniques dels anys 536 i 540 dC van provocar un refredament climàtic i van contribuir a les dificultats de les societats de l’Antiguitat tardana a tota Euràsia i van provocar un important esdeveniment ambiental a l’Imperi romà històric. El nostre conjunt de registres d’isòtops de carboni estables d’anells d’arbres subfòssils demostra una forta excursió negativa als anys 536 i 541-544 dC. Les dades modernes d’aquests llocs mostren que les variacions dels isòtops de carboni són impulsades per la radiació solar. Un model basat en isòtops del segle VI reconstrueix una anomalia per irradiança per als anys 536 i 541-544 dC de gairebé tres desviacions estàndard per sota del valor mitjà basat en dades modernes. Aquesta anomalia s’explica per un vel de pols volcànica que redueix la radiació solar i, per tant, la producció primària posa en perill la seguretat alimentària durant multitud d’anys. Oferim una hipòtesi que la irradiació persistentment baixa va contribuir a brots notablement simultanis de fam i pesta justiniana a l’Imperi romà oriental amb efectes adversos sobre la producció de cultius i la fotosíntesi de la vitamina D a la pell humana i, per tant, col·lectivament, la salut humana. Els nostres resultats proporcionen un proxy fins ara no estudiat per explorar els mecanismes dels “estius volcànics” per demostrar les deficiències posteriors a l’erupció a la llum solar i per explicar les conseqüències humanes durant aquests anys de calamitat.

Mosaic representant a Justinià , emperador de Bizanci , durant el mandat del qual va desencadenar la plaga que porta el seu nom.

 

Yersinia pestis , el bacteri que va causar la malaltia

 

Les enclavaments comercials de l’est d’Àfrica són els llocs més acceptats com a origen de l’epidèmia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *