Evolució de la corba del coronavirus a Espanya

Des que el passat 31 de gener es va identificar el primer cas de Coronavirus a Espanya, els contagis superen ja els 700.000 casos a tot el territori . La primera onada va arribar sense previ avís i va obligar les autoritats a prendre mesures dràstiques només 3 mesos després que es detectés el primer cas a la província Xina de Wuhan. El dia 13 de març Espanya presentava un Estat d’Alarma com la gran mesura forçosa per evitar que la pandèmia causés encara més estralls dels que ja eren inevitables.

Després d’un estiu marcat per les limitacions de la nova normalitat, la tardor arrenca amb la segona onada en plena expansió. La gran diferència d’aquesta segona respecte a la de març és que ara es fan molts més PCR que llavors: si al març es detectaven entre el 10 i el 20% dels casos ara s’identifiquen al voltant del 70%.

Això incideix de manera directa en les xifres de casos ja que es detecten més asimptomàtics i, per tant, el nombre de nous contagis supera fins i tot el de finals de març, quan es va registrar el pic de casos de la primera onada. El nombre de morts, però, s’ha reduït tot i l’increment de casos: la detecció precoç impedeix que es desenvolupin casos més greus.

 

 

 

I encara que la pressió hospitalària encara es manté per sota dels nivells de març en el conjunt de l’Estat, els nous ingressos hospitalaris i en UCIs incrementen setmana rere setmana des de principis d’agost.

Els casos segueixen a l’alça en la gran majoria de les comunitats autònomes però el focus es troba a la regió de Madrid, la taxa supera els 700 casos per cada 100.000 habitants. La resta de territoris tenen una taxa d’incidència superior a 100, amb excepció d’Astúries que encara es mantenen lleugerament per sota d’aquest llindar.

Les dades d’incidència de la taula que es mostra a continuació fan referència als casos registrats en els últims 14 dies. Tenint en compte el retard d’algunes comunitats autònomes en comunicar les seves xifres, es converteix en una de les variables més fiables.

 

 

Atès que les dades que ofereix de dilluns a divendres el Ministeri de Sanitat són estàtics i no permet afegir l’increment total als dies anteriors, l’evolució diària per comunitat autònoma de casos i morts es revisa periòdicament per l’Institut de Salut Carlos III amb l’objectiu d’homogeneïtzar la sèrie.

Són aquestes dades les que es mostren en el gràfic de a continuació i que, a més, permeten comparar l’impacte de la primera onada i el de la segona en terme de nous contagiats i morts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *