Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània

Les noies de Balkan Paradise Orchestra són les guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada ahir 5 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, on també van actuar com a finalistes els grups CatfolkinEls Jóvens i Orquestrina Trama.

TEXT: ENDERROCK. FOTOS: ARXIU EDR

La fanfara Balkan Paradise Orquestra és el grup guanyador del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada aquest dijous 5 d’octubre a la Taverna Estrella de la Fira Mediterrània de Manresa. El jurat del concurs va valorar la qualitat interpretativa i el recorregut potencial que té aquesta formació per, a partir d’una base arrelada en una tradició popular i reconeguda arreu com és la de les orquestres de vent balcàniques, afegir-hi elements diversos, originals i lligats a la música tradicional catalana. Les Balkan també van quedar primeres en les votacions populars, que per segon any consecutiu van fer-se a la mateixa taverna en el transcurs de les actuacions.

A la final del Concurs també van actuar el grup de folk-rock vallesà Catfolkin, que va obrir la nit amb un directe festiu i contundent; el grup alacantí de pop-folk Els Jóvens (de recentíssima formació i plantejaments molt originals i fantasiosos) i l’Orquestrina Trama, que va tancar la vetllada fent ballar tothom i traslladant alegrement l’envelat manresà a la plaça de qualsevol poble pirinenc.

Saba nova en la inauguració
Una estona abans de la final, el Kursaal manresà va acollir Saba!, l’espectacle inaugural de la Fira, que enguany no ha protagonitzat cap artista internacional en gira, sinó un estol de joves músics dels Països Catalans que actualment estan fent música d’arrel nova i diversa (casualment, o no, molts d’ells han passat altres anys pel Concurs Sons): Maria Arnal i Marcel BagésJoana Gomila amb Folk SouvenirPau FigueresJudit NeddermannCriaturesManu SabatéRIUXavier de Bétera i Rufaca Folk Jazz Orquestra. Hi va haver reivindicacions de pau i democràcia i, només començar, Maria Arnal va invocar els versos vigents de Joan Brossa: “La gent no s’adona del poder que té”.

El Concurs Sons de la Mediterrània està convocat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya convoquen la desena edició del Concurs Sons de la Mediterrània. El certamen està obert als grups o solistes emergents que hi presentin propostes de folk i música d’arrel de la Mediterrània.

El grup guanyador obtindrà la gravació d’un disc en un estudi professional i la contractació al festival Tradicionàrius 2018, la Fira Mediterrània de Manresa 2018, el Circuit Folc 2018, el Festival Música a la Vila del Vendrell 2018 i el Festival PortalBlau de l’Escala 2018.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *