TURBINES VOLADORES

Amb seccions de 8 metres d’ample cadascuna i un pes de solament 54 quilograms, l’estructura pot aconseguir una envergadura de 76 metres una vegada en l’aire i en les seves primeres proves ha arribat a produir 5 kW, encara que les previsions és desenvolupar una nova versió de 27 metres d’ample per secció, capaç de produir uns 600 kW.

El seu funcionament és aparentment senzill i segueix la idea d’un estel, amb una sèrie de turbines connectades entre si estacionades en una base, quan el sistema detecta vents superiors als 3,5 m/s, desplega l’estel, tornant a recollir-la amb la reducció del vent.

Gràcies a una aerodinàmica croada, aconsegueix aprofitar de forma òptima els corrents i segons els seus dissenyadors, el vent que xoca contra les aspes és 10 vegades superior a la velocitat del vent real.

Entre els avantatges que destaquen els seus creadors està la simplesa de la seva instal·lació, que es limita a un punt d’ancoratge i un cable que la sustenti, la qual cosa les podrien convertir en una excel·lent alternativa en els llocs on la instal·lació i el manteniment d’una turbina convencional són extremadament costosos, com les localitzades mar endins.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YjxkHpN8Z5Q&f[/youtube]

TRENS A ALTA VELOCITAT. 500Km

Els trens d’alta velocitat són una opció de transport col·lectiu que s’ha anat desenvolupant i estenent cada vegada més pel món. Espanya és un bon exemple d’això, on ja disposem de diverses línies de llarg recorregut d’AVE, algunes de les quals són molt utilitzades pels passatgers, i estan en construcció algunes més (encara que és probable que la seva execució s’allargui en el temps a causa de la crisi econòmica).

La veritat és que para mitges distàncies (500 a 1.000 km) són una alternativa molt competitiva amb l’avió i el seu consum i emissions per passatger són més baixes. Per exemple entre Madrid i Barcelona, el viatge amb tren d’alta velocitat ve a suposar per passatger quatre vegades menys CO₂ que el viatge amb avió. En distàncies molt llargues, i gràcies als nous avions més eficients, és una altra qüestió.

La constructora de trens xinesa CSR ha presentat un dels seus últims trens d’alta velocitat, de la sèrie *CHR, amb un disseny molt aerodinàmic i construït en gran part amb plàstic reforçat amb fibra de carboni per fer-ho més lleuger. Asseguren que és capaç d’aconseguir els 500 km/h de velocitat màxima de creuer.

Perquè ens fem una idea, l’AVE (tren d’alta velocitat espanyol) té una velocitat màxima d’entre 300 km/h i 350 km/h, segons el model, i en tot caso les línies d’alta *velcidad es dissenyen per poder circular amb seguretat fins als 350 km/h.

La versió prèvia experimental del nou tren xinès ja va ser capaç d’aconseguir els 486 km/h, aquesta nova versió podrà aconseguir els 500 km/h arrossegant sis cotxes. Encara així no serà el tren més ràpid del món. La marca l’ostenta un MagLev (levitació magnètica) experimental japonès, amb una velocitat màxima de 581 km/h. Sobre rails el més ràpid és el TGV experimental, francès, de tres cotxes, que va aconseguir els 574 km/h.

El nou tren xinès no obstant això podria convertir-se, si no es retarda la seva entrada en servei, en un dels trens d’alta velocitat comercial, per a passatgers en línies regulars, més ràpid del món.

REMOLC PER LA BICI

La llei del mínim esforç ja s’imposa fins a a el món de la bicicleta, encara que lògicament també hi ha diverses formes d’afrontar aquest invent:  Ridekick, un remolc elèctric per a les nostres dues rodes que permetrà desplaçar-nos sense suar la cansalada.

A un preu de 500 euros, aquest remolc elèctric instal·lable en amb prou feines 15 segons, ens permetrà descansar durant els nostres passejos amb bici alhora que ens ajuda, per exemple, amb alguna costa que se’ns resisteixi massa. A més en el seu interior també podem guardar material per a la bici o l’entrepà que ens permeti guanyar unes quantes energies mentre el motor elèctric fa el treball per nosaltres.

Pot aconseguir els 30 km/h i la seva autonomia permet un desplaçament continu d’entre 12 i 20 kilòmetres, sempre depenent de l’ús i velocitat que li demanem al Ridekick mitjançant el petit mano controlador que s’instal·la en el manillar de la bicicleta.

LENTILLES COMPUTERITZADES

T’imagines poder consultar el correu electrònic sense necessitat d’una pantalla? Aquest fet de ciència ficció podria ser aviat una realitat, gràcies a unes lentilles biòniques que permetran rebre informació computeritzada directament en els ulls. Aquestes modernes lents de contacte han estat desenvolupades per investigadors de les Universitats de Washington i *Aalto (Finlàndia) i, encara que encara estan en fase de prototip, ja han estat assajades en conills sense manifestar efectes adversos.

Les lentilles, que tindran moltes aplicacions en el desenvolupament de dispositius per a ordinador i realitat virtual, també seran molt útils en el camp de la salut. Com va explicar a *SINC Bava *Praviz, un dels investigadors del projecte, el dispositiu “també podria tenir usos mèdics, com la connexió a biosensors per subministrar informació sobre els nivells de glucosa i lactosa”.

Per aconseguir transmetre les imatges directament als ulls, l’energia emesa per la font es recull en un circuit que la transmet a un xip de safir transparent. De moment, la lentilla només conté un píxel i l’equip treballa també a escurçar la distància focal perquè les projeccions no siguin percebudes de forma borrosa per l’ull. A més, assenyala *Praviz, “el proper objectiu serà la incorporació d’un text predeterminat en la lent de contacte”.

ENERGIA en materia

 

La fórmula més famosa d’Albert Einstein és I = m·c². L’energia és igual a la massa multiplicada pel quadrat de la velocitat de la llum. En resum, significa que la matèria no és més que una forma d’energia, descobriment que va tenir (i té) unes conseqüències impactants al món de la Física.

La fórmula a més indica que desintegrant quantitats molt petites de matèria podem aconseguir grans quantitats d’energia. Això va obrir el camí a l’era nuclear. En les reaccions nuclears, part de la matèria es converteix en energia, per exemple, en forma de fotons de rajos gamma (els fotons, per definició, no tenen massa).

La Humanitat ha aconseguit dominar les reaccions nuclears de fissió i fusió amb finalitats destructives (bomba atòmica i bomba H, respectivament), però per a aplicacions pacífiques (energia nuclear) només la de fissió és viable en l’actualitat.

Fem-nos la pregunta, és possible recórrer el camí invers i convertir energia en matèria?

La resposta, evidentment, és que sí. Per què no? Només hi ha un petit detall. Una ínfima quantitat de massa produeix una quantitat ingent d’energia. Un gram de matèria desintegrada produiria (prou aplicar la fórmula) aproximadament 90 Terajoules. Això són uns 25 milions de kilowatts-hora. Amb aquesta energia, podríem fer lluir una bombeta de 100 watts durant 285 segles.

Però en convertir energia en matèria tot funciona a l’inrevés. Necessitem una quantitat d’energia espectacular per produir una quantitat de matèria petitíssima. Per exemple, un fotó gamma molt energètic pot donar lloc a un electró i un positró (sent la massa de tots dos ridícula).

Podem, per tant, produir partícules subatòmiques a partir d’energia, però només té interès a nivell científic, experimental. De fet, només podem obtenir partícules soltes. Seria impossible obtenir un tros de matèria d’un gram, ja que hauríem de concentrar tota aquesta descomunal energia (90 Terajoules) en un només punt.

Se suposa que tota la matèria de l’Univers es va originar a partir d’energia, però evidentment en unes condicions impossibles de reproduir sobre la faç de la Terra. En general, encara que l’energia no es crea ni es destrueix sinó que es transforma (considerant la matèria com una forma d’energia) no totes les transformacions són igual de viables.

Per exemple, podem convertir totalment l’energia mecànica en calor (en frenar un cotxe, per exemple), però no podem transformar totalment la calor en energia mecànica (això violaria les lleis de la Termodinàmica). En el cas que ens ocupa, encara que els humans hàgim controlat el procés de transformació de la matèria en energia (tot un assoliment!), el pas invers és físicament impossible per a nosaltres.

NEUMÀTICS QUE REGULEN AUTOMÀTICAMENT LA PRESSIÓ

 

 

Goodyear treurà els primers pneumàtics que regulen automàticament la seva pressió.

La Tecnologia de Manteniment de l’Aire permet als pneumàtics continuar inflats a la pressió òptima sense la necessitat d’utilitzar bombes manuals o elèctriques, segons ha informat la companyia, que assenyala que tots els elements d’aquest sistema estaran inclosos. Recordem que una correcta pressió influïx en unes menors emissions de  gasos contaminants, així com en la durabilitat i en  l’augment de la seguretat.

PREZENTIT

prezentit_logo2

PreZentit és una aplicació online que et permetrà crear presentacions en línia, on tindràs la possibilitat de compartir aquestes creacions com també mostrar-les als teus companys. Sota una interfície fàcil d’entendre, aquesta aplicació Web promet bon futur.

Les funcions bàsiques de PreZentit quan estàs editant la teva presentació online són les més comunes en aquest tipus d’aplicacions: agregar text o imatges, transicions de diapositives (amb efectes molt bufons i agradables), aplicar format al text, modificar l’aspecte de la teva diapositiva (que si agregar-li una imatge de fons -per cert, té una àmplia galeria de fons-, aplicar qualsevol color al fons, etc), entre unes altres.

amb PreZentit pots convidar a un amic que, al mateix temps, editi la presentació. És a dir que diversos usuaris poden editar simultàniament una sola presentació, la qual cosa està molt bé. Perfecte per a aquells que volen treballar d’una manera més ràpida en equip.

KILOGRAM

4d3d5da089pesas1

El Sistema Internacional compte amb set unitats bàsiques: metre, quilogram, segon, amper, kelvin, mol i candela. Sent, totes elles, les més importants per al món del comerç i la ciència. Aquestes magnituds físiques han de romandre inalteradas amb el temps, però per què modificar el quilogram? La resposta és que té com referencia un objecte i amb el pas del temps ha variat de massa i pes.

Es tracta d’una peça de platí iridio fabricada a Londres en 1889 i guardada a París, concretament en l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures.
I és que, segons les mesures realitzades en cent anys, la massa d’aquest cos ha variat aproximadament 50 microgramos.

Sembla insignificant, però aquest canvi és el que ocupa a científics de tot el món. Per això treballen en una nova definició que tingui com referencia el valor fix d’una constant que es mantingui inalterable.

Sembla ser que una possible solució es basa en “la constant de Plank“, però els experts en metrología de massa demanen conclusions experimentals i unànimes abans de canviar la definició.

El quilo seguirà així els passos del metre, que originalment era una fracció de l’arc del meridià de París i que es defineix ara a partir de la velocitat de la llum, i obrirà el camí per a altres redefinicions, com la de l’amper, el kelvin i el mol.

L’objectiu final és que totes les unitats, que formen la base del sistema mundial de mesures, siguin estables i universals.

“NO SENSE ELLA”

luna

De cop i volta, alguns pensaríem en la manera que divideixen l’any jueus i musulmans, però hi ha causes pitjors. No hauria marees. Com ja sabem, la Lluna produïx un efecte físic en la Terra que la converteix en la causant de les pujades i baixades de les marees. L’atracció gravitatòria de la Lluna exercida sobre la Terra produïx una deformació sobre el nostre planeta, ho “estira” en aquells llocs on l’atracció és més forta (donant-li aspecte ovoide), fenomen que es denomina “gradient gravitatori”.

Com la Terra és sòlida, aquesta deformació afecta de forma més significativa a les aigües, creant un lleuger moviment en direcció a la Lluna i també un moviment en direcció contrària; això és el que genera l’efecte que fa que les aigües pugin i baixin dues vegades al dia.

A més de les marees, la Lluna s’encarrega de mantenir estable el clima del nostre planeta. L’efecte gravitatori de la Lluna manté constant el grau d’inclinació de l’eix de rotació de la Terra i aquesta inclinació és el que manté estable el cicle de les estacions mentre la Terra orbita entorn del Sol.

La inclinació dels nostres pols seria molt diferent sense la Lluna, l’angle dels mateixos es veuria modificat uns 90°. El grau d’inclinació actual de la Terra és de 23,5°; però sense la força gravitacional que exerceix la Lluna això variaria caòticament, el que portaria conseqüències climàtiques devastadores per a la vida en el nostre planeta.

Per a anar acabant, sense la presència de la Lluna i el seu efecte gravitatori sobre la Terra, aquesta faria un volt cada 8 hores en lloc de cada 24; un any en la Terra estaria compost per 1.095 dies de 8 hores cadascun. Amb una velocitat de rotació tan alta com aquesta, els vents serien moltíssim més potents i violents que els quals coneixem en l’actualitat, l’atmosfera tindria molt més oxigen i el camp magnètic del planeta seria tres vegades més intens.

DESCOBREIXEN LA GALAXIA MÉS LLUNYANA

hubble

El Telescopi espacial Hubble, ull gegantesc de la NASA i l’Agència Espacial Europea (AQUESTA), ha aconseguit captar la qual pot ser la galàxia més distant mai identificada en l’Univers. Tan remota, que la llum que ara veiem en les imatges fetes públiques en la revista «Nature» va ser emesa fa 13.200 milions d’anys, solament 480 milions d’anys després del Big Bang, la gran explosió que va donar origen a tot.


Detectar alguna cosa tan llunyà i primitiu en l’espai resulta alguna cosa gairebé miraculós. El mèrit de la troballa l’hi duu, en gran part, la recent instal·lació de la Càmera de Gran Angular 3 (WFC3) en el Hubble, un instrument que ha realitzat un treball elogiable.


La seva potència ja havia permès amb anterioritat deteccions fiables de galàxies que tenen uns 600 milions d’anys. Ara, l’equip de l’investigador Garth Illingworth, professor d’Astronomia i Astrofísica en la Universitat de Califòrnia Santa Creu i un dels responsables de la investigació, ha aconseguit arribar encara més lluny, al caient de la cridada «edat fosca», l’època després de la qual van aparèixer les primeres estrelles i de la qual encara se sap molt poc.