De cop i volta, alguns pensaríem en la manera que divideixen l’any jueus i musulmans, però hi ha causes pitjors. No hauria marees. Com ja sabem, la Lluna produïx un efecte físic en la Terra que la converteix en la causant de les pujades i baixades de les marees. L’atracció gravitatòria de la Lluna exercida sobre la Terra produïx una deformació sobre el nostre planeta, ho “estira” en aquells llocs on l’atracció és més forta (donant-li aspecte ovoide), fenomen que es denomina “gradient gravitatori”.
Com la Terra és sòlida, aquesta deformació afecta de forma més significativa a les aigües, creant un lleuger moviment en direcció a la Lluna i també un moviment en direcció contrària; això és el que genera l’efecte que fa que les aigües pugin i baixin dues vegades al dia.
A més de les marees, la Lluna s’encarrega de mantenir estable el clima del nostre planeta. L’efecte gravitatori de la Lluna manté constant el grau d’inclinació de l’eix de rotació de la Terra i aquesta inclinació és el que manté estable el cicle de les estacions mentre la Terra orbita entorn del Sol.
La inclinació dels nostres pols seria molt diferent sense la Lluna, l’angle dels mateixos es veuria modificat uns 90°. El grau d’inclinació actual de la Terra és de 23,5°; però sense la força gravitacional que exerceix la Lluna això variaria caòticament, el que portaria conseqüències climàtiques devastadores per a la vida en el nostre planeta.
Per a anar acabant, sense la presència de la Lluna i el seu efecte gravitatori sobre la Terra, aquesta faria un volt cada 8 hores en lloc de cada 24; un any en la Terra estaria compost per 1.095 dies de 8 hores cadascun. Amb una velocitat de rotació tan alta com aquesta, els vents serien moltíssim més potents i violents que els quals coneixem en l’actualitat, l’atmosfera tindria molt més oxigen i el camp magnètic del planeta seria tres vegades més intens.
Molt interessant Juan Carles!!
Moltes gràcies Antoni!