LA REVOLUCIÓ RUSSA I L’ORIGEN DE L’ESTAT SOVIÈTIC


Al començament del segle XX, a tota Europa s’havien establert règims polítics liberals. Tan sols a Rússia es mantenia el poder absolut dels tsars i una organització semifeudal de la societat. Per això, no va estranyar que, després de les derrotes successives en la guerra mundial, Nicolau II fos obligat a abdicar i s’hi proclamés, al febrer de 1917, una república a l’estil occidental.
Aquest primer intent de transformació va deixar pas a una veritable revolució, la Revolució d’Octubre; seguint la ideologia marxista adaptada per Lenin, es va crear un nou sistema polític basat en el control absolut del partit únic, el Partit Comunista, sobre el poder de l’Estat, la societat, l’economia i la cultura.

Línia del temps

Per introduir el tema podem visionar el primer d’una sèrie de tres vídeos de Canal Història sobre la Revolució Russa i l’estalinisme (per saber més de l’època de Stalin, es pot visionar el segon vídeo):
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GtncttXmN3k[/youtube]

A l’aula treballarem la següent presentació:

Per ampliar podem fer servir els següents apunts sobre el tema:
[slideshare id=71241526&doc=07arevolucirussa-170121101919&type=d]

Per últim, podem veure “El cuirassat Potemkin” que explica el motí que va tenir lloc al cuirassat el juny de 1905:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n7pWWW3GU5M[/youtube]

Aquest article s'ha publicat dins de Història del mon contemporani i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *