ELS ORÍGENS I LA CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901)

El catalanisme s’inicia al segle XIX com a moviment cultural de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. És un procés acompanyat d’un gran interès pel coneixement de la història, la literatura, les tradicions i el dret civil català. Evidencia que Catalunya és un país dotat històricament d’una personalitat pròpia.
El desenvolupament econòmic i social de l’Espanya del segle XIX, amb Catalunya com a pionera, accentuen aquest sentit diferencial. Aparició d’actituds de refús, tant al centralisme polític com a la uniformització cultural. A final del segle, el catalanisme va esdevenir un moviment polític. Volia una reforma en profunditat de l’Estat i l’autonomia de Catalunya.
A nivell europeu es fa difusió del Romanticisme, de la irrupció dels nacionalismes i del reforçament del principi de les nacionalitats, que defensava el dret dels pobles a decidir el propi govern.

“Memòria de Catalunya” dedica el capítol a la part final del segle XIX, amb l’esclat de la Renaixença i del catalanisme polític:
Edu3.cat

Origens i consolidació del catalanisme

More presentations from Gemma Ajenjo

[slideshare id=70226272&doc=resum-catalanisme-161217110150&type=d]

Aquest article s'ha publicat dins de Història d'Espanya, Història de Catalunya i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *