LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM (1788 – 1833)

Durant el primer terç del segle XIX es va produir a Espanya el pas de l’Antic Règim al liberalisme. La crisi de l’Antic Règim s’ha d’emmarcar dins el context internacional del moment: la revolució industrial a Gran Bretanya, la influència de les idees il·lustrades i les revolucions polítiques en els Estats Units (1796) i en França (1789). A Espanya la substitució del vell ordre polític no va ser sobtada, dins l’enfrontament entre el liberalisme i l’absolutisme es va mostrar clarament la força de les tradicionals classes privilegiades i la feblesa de les forces liberals. Fins el final del regnat de Ferran VII, el 1835, no s’hi va establir definitivament un règim polític liberal. De tota manera, el canvi polític no va anar acompanyat d’un autèntic canvi social i econòmic.

Enllaç al tema de la Guerra del Francés elaborat per Julià Buxadera.

Repassa l’essencial:
[slideshare id=66368623&doc=resum-tema02-vicens2bat-160924095703&type=d]

Enllaç al tràiler de la pel·lícula Volaverunt (1999), de Bigas Luna (per ampliar)

Aquest article s'ha publicat dins de Història d'Espanya, Història de Catalunya, Història del mon contemporani i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *