DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA DISCRIMINACIÓ RACIAL

En record dels 69 morts de la matança de Sharpeville i de tots aquells que van lluitar i continuen lluitant contra el racisme.

 

 

En l’article 1 de la Convenció Internacional sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial es defineix aquesta com “tota distinció, exclusió, restricció o preferència basada en motius de raça , color, llinatge o origen nacional o ètnic que tingui per objecte o per resultat anul • lar o menyscabar el reconeixement, gaudi o exercici , en condicions d’igualta , dels drets humans i llibertats fonamentals en les esferes política , econòmica, social , cultural o en qualsevol altra esfera de la vida pública”.

En aquest sentit, la vincula amb el colonialisme del segle XIX i la suposada supremacia de la raça blanca a la qual pertanyien els colonitzadors.

Discriminació racial, excusa per al colonialisme

No obstant això, encara que el concepte de racisme és modern ja que data de l’època de les colònies espanyoles a Llatinoamèrica, l’odi cap a altres pobles és tan antic com l’home . Durant l’Edat Mitjana els atacs als calls de les ciutats europees eren cosa freqüent i tant jueus com moriscos van ser expulsats d’Espanya, si bé, no era tant per un tema racial sinó religiós.

Després del descobriment d’Amèrica i sobretot a causa del comerç esclavista, la idea per part de l’home blanc de la supremacia de la seva raça es generalitza. A partir dels certificats de neteja de sang s’establirà una piràmide racial, a la cúspide de la qual se situarien els peninsulars, seguits dels criolls ( blancs nascuts a Llatinoamèrica ), seguits de mestissos, indígenes, en la base de la piràmide estarien negres i mulats .

Al segle XIX apareix tot un seguit de teories pseudocientífiques que promulgaven la supremacia blanca i que van ser utilitzades en molts casos per al repartiment del món de la Conferència de Berlín de 1884-1885 . Teories com el darwinisme, el positivisme i altres han servit per justificar episodis com els pogroms russos o l’holocaust nazi.

La lluita contra la discriminació racial i la matança de Sharpeville

La lluita pels drets civils dels afroamericans ha estat llarga i ha costat vides humanes . Durant molt temps, el Govern nord-americà va donar suport a grups racistes com el Ku Klux Klan. El moviment pels Drets Civils a Estats Units deu molt a dones com Irene Morgan que ja el 1944 es va negar a cedir el seu seient a l’autobús a una parella blanca i va ser condemnada i Rosa Parks detinguda el 1955 pel mateix motiu i el empresonament va donar peu a les primeres protestes de Martin Luther King que culminarien amb la marxa sobre Washington (1963 ).
Però és l’apartheid sud-africà i un dels seus més vergonyosos episodis que es commemora divendres que ve. El 21 de març de 1960, la policia va obrir foc contra una multitud que es manifestava contra l’apartheid al districte de Sharpeville ( Sud-àfrica ), matant a 69 persones i ferint a 180.

Sis anys després, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest dia com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, instant a la comunitat internacional, no només a commemorar aquesta tragèdia, sinó també a lluitar contra el racisme i la discriminació racial.

(versió descarregable)

Aquest article s'ha publicat dins de 1er ESO, 2on ESO, 3er ESO, 4art ESO, Geografia, Història del mon contemporani i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *