CASTELL DELS TRES DRAGONS

786px-Barcelona_-_Castell_dels_Tres_Dragons_(2)Situat al costat de l’entrada principal del parc de la Ciutadella, en el passeig de Pujades acollia el restaurant de l’Exposició Universal de 1888 encara que no va estar acabat a temps.
Construït en maó vist i ferro laminat entre 1887 i 1888 per Lluís Domènech i Muntaner, és un dels primers exemples del Modernisme català. De planta quadrangular amb quatre torres coronades de merlets en els angles i passadissos perimetrals que circulen entre una doble façana. La seva estructura diàfana de maó vist i armadura de ferro també a la vista influirà en el projecte per a la Borsa de Ámsterdam de Hendrik Petrus Berlage.

imagesL’ús de materials com el ferro i el maó que enllaça amb el Modernisme britànic; la influència de l’arquitectura medieval patent en els seus merlets, el seu fris d’escuts i la seva sobrietat; l’ús eclèctic d’arcs catalans, grans finestra romanes i arcs d’influència àrab i el gust decoratiu per artesania, especialment la ceràmica denoten la modernitat de l’edifici.

images (1)Després de l’exposició, el propi Domènech i Montaner va instal·lar en ell un taller d’arts industrials vinculades a l’arquitectura, molt d’acord amb el moviment Arts and Crafts de William Morris i que propiciava un sistema pedagògic basat en una experiència de cerca de noves tècniques i de recuperació d’unes altres pràcticament desaparegudes amb resultats molt notables sobretot en el camp del ferro i de la ceràmica que contribuiran decisivament en l’èxit de l’arquitectura modernista.
Des de 1920 va allotjar el Museu de Zoologia de Barcelona però després d’una remodelació realitzada en 2010, l’edifici acull el Laboratori de la Natura, seu científica del Museu de Ciències Naturals.

Aquest article s'ha publicat dins de Història de l'art, Urbanisme i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *