TRANSICIÓ ESPANYOLA

A partir de la mort de Franco assistim a un ràpid procés de transició política: en molt poc temps es va desmantellar la dictadura franquista i es va instaurar un règim democràtic. El canvi es va fer des de la legalitat franquista, raó per la qual el procés fou pacífic.

Anunci del president del govern, Carlos Arias Navarro, sobre la mort del Cabdill.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IbTcTnxGjVo&feature=related[/youtube]

Tal com havia previst el mateix Franco, el seu successor va ser Joan Carles de Borbó, nomenat rei el 22 de novembre de 1975. El dubte en aquells moments era si el nou rei ho seria del règim dictatorial que Franco havia deixat “atado y bien atado”, o bé si ho seria d’un nou règim democràtic. Sortosament, Joan Carles va apostar per la via reformista. El primer pas de la transició estava fet.

El primer govern de la monarquia de Joan Carles I, però, va ser continuïsta. Arias Navarro, el darrer cap de govern franquista, va ser confirmat en el càrrec pel rei, però el seu govern es va mostrar incapaç de dur a terme cap mena de democratització.

No serà fins al govern de Suárez, a partir de juliol de 1976, quan es va produir el desmantellament legal del franquisme i es van sentar les bases jurídiques de la transició cap a la democràcia. La reforma política va ser possible després d’un procés complex, ple de negociacions amb les “famílies” franquistes. La legalització de l’oposició fou un pas bàsic per a l’establiment d’un sistema democràtic.

El 15 de juny de 1977 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques des de la Segona República. Les Corts sorgides de les eleccions van ser les encarregades d’elaborar una nova Constitució, finalment aprovada el 1978.

La consolidació de la democràcia, però, no va ser gens fàcil. La crisi econòmica, les accions terroristes, d’ETA sobretot, juntament amb els intents colpistes de l’extrema dreta, la van posar en perill diverses vegades.

Després de l’intent de cop d’estat de 1981, la democràcia es va consolidar a Espanya amb l’arribada al poder, després de les eleccions d’octubre de 1982, del PSOE, liderat per Felipe González. L’etapa de governs socialistes va durar des de 1982 fins a 1996.
El canvi socialista es va plantejar com un projecte de liquidació definitiva del franquisme i de modernització de la societat. Això es va concretar en un complet programa de reformes econòmiques i polítiques, amb un triple objectiu: sortir de la crisi econòmica, incorporar el país al context europeu i internacional i consolidar definitivament la democràcia a Espanya.

Documental sobre l’intent de cop d’estat del 23 de febrer de 1981.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vq3MS74yAfs[/youtube]

El problema de la persistència del terrorisme d’ETA i la lluita bruta antiterrorista instigada des del mateix govern, juntament amb el descobriment de diversos casos de corrupció, va precipitar la fi de l’etapa socialista i l’ascens al poder de la dreta conservadora, liderada per José María Aznar.

Curt documental sobre els atemptats del 11 de març de 2004 a Madrid i les reaccions de la ciutadania.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9NpjtFSacIQ[/youtube]

(FONT: Buxaweb)

Per saber-ne més visiteu el següent enllaç:

Transició espanyola

Aquest article s'ha publicat dins de 4art ESO, Història d'Espanya, Història de Catalunya, Història del mon contemporani i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *