Barcelona, 17 de febrer de 2012
IMATGE RESSUSCITADA EN INTERNET
La fotografia d’un treballador alemany que en 1936 es va negar a fer la salutació nazi dóna la volta al món
La foto en blanc i negre d’un home sol, de braços plegats, enmig d’una multitud de congèneres, braç en alt, fent la salutació nazi, ha tornat a ressuscitar aquesta mateixa setmana. I és d’allò més vist en internet. Recorda la trista història de August Landmesser, que en 1936, en ple apogeu del nazisme, va decidir anar contracorrent.
Durant la botadura d’un buc de la marina alemanya, la multitud es va congregar a Hamburg. Mentre tots saludaven com el Führer, un home va romandre impassible, de braços plegats. La imatge, inquietant, ha estat rescatada en un blog el tema del qual gens té a veure amb la imatge: facilitar les tasques de socors després del terratrèmol de Japó de l’any passat (Senrimonchi, es diu el lloc). I des d’aquesta pàgina, Landmesser ha anat a parar a Facebook, i des d’allí, a mig món.
CASAT AMB UNA DONA JUEVA
Va ser en 1991 quan una de les seves filles va identificar a aquest home com August Landmesser, un treballador de la drassana d’Hamburg. El seu pare, que va pertànyer al Partit Nazi des de 1931 fins a 1935, va ser expulsat per haver-se casat amb una dona jueva, Irma Eckler.
El matrimoni va tenir dues filles, motiu pel qual va ser acusat de “deshonrar a la raça”, i va acabar donant amb els seus ossos a la presó. La seva dona també va ser detinguda per la Gestapo. Les nenes (Ingrid i Irene), van ser separades. La primera va ser a viure amb la seva àvia materna mentre que l’altra va ser portada a un orfenat i, més tard, adoptada per una família.
Quan Landmesser, l’home que no va voler donar el seu braç a torçar, va sortir de presó en 1941 va ser enviat a la guerra. Segons publica The Washington Post, va desaparèixer en combat i se li va donar per mort.
En 1996, la seva filla Irene, va escriure la trista història de la seva família. Avui, per una *carambola de la xarxa, *Landmesser torna a ser notícia.
FONT: EL PERIODICO