L’IMPERIALISME (1870-1914)

En el darrer terç del segle XIX, el desenvolupament del capitalisme en el context de la segona revolució industrial va originar un gran creixement econòmic i demogràfic en la major part dels estats europeus, i també als Estats Units i el Japó.
Per diverses causes, les potències industrials van iniciar una cursa frenètica per a conquerir territoris, que palesava tant les limitacions del seu propi desenvolupament econòmic, com les ambicions de poder i les rivalitats internacionals per aconseguir l’hegemonia mundial. Entre 1870 i 1914, van protagonitzar l’era de l’imperialisme, període caracteritzat per l’explotació sistemàtica de territoris dominats políticament i econòmicament.
L’imperialisme va significar el repartiment d’Àfrica i de bona part d’Àsia i Oceania entre les grans potències europees, encapçalades per la Gran Bretanya i França, encara que també van intervenir-hi els Estats Units i el Japó.
L’expansió colonial va originar profundes transformacions en les societats indígenes i tensions i conflictes internacionals entre les potències imperialistes. El resultat de tot plegat fou l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Per als pobles colonitzats, l’època sota domini estranger va sentar les bases del subdesenvolupament en què es van trobar, i es troben encara, amb la descolonització. És per això que l’imperialisme és un fenomen clau per a entendre el món actual.

Aquest article s'ha publicat dins de 4art ESO, Història del mon contemporani i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *