Corrent camps a través

Ramon Pijuan

 

En aquest escrit en Ramon Pijuan evoca la seva participació, com atleta amateur, en diverses curses atlètiques.

 

La FAL (Federación de Atletismo de Lérida) no disposava d’una pedrera d’atletes per organitzar equips i poder participar com a província en els campionats que se celebraven en l’àmbit nacional; per tal d’aconseguir nous corredors van començar a organitzar carreres a la comarca de Guissona. En Daniel, que vivia a Guissona, se n’encarregava i, els diumenges, anava seleccionant pobles diferents per celebrar les carreres; al principi jo no m’hi vaig interessar pensant que allò no anava amb mi; però un dia vaig anar al camp amb el meu pare i, en arribar a la finca, ens vam adonar que ens faltava una eina. Vaig tornar al poble a buscar-la i ho vaig fer corrent, tant a l’anada com a la tornada; va ser quan vaig descobrir que no m’havia cansat massa, així que em vaig animar i vaig parlar amb el Miquel de cal Manel, que sí que hi participava i entrenava sol; li va encantar que l’acompanyés en els entrenaments.

En la propera cursa no hi vaig poder participar, el cruiximent m’ho va impedir, però sí que vaig poder fer-ho en la posterior, a Selvanera.
Va ser una cursa molt emblemàtica per a mi, la recordo com el meu debut i per una anècdota digna de ressenyar. En una de les estones d’oci al poble, comentant les vivències d’aquests esdeveniments, el mosset de cal Perdigotet, traient importància als durs entrenaments que feia el Miquel de cal Manel, el va reptar a guanyar-lo en la pròxima carrera. Paraules textuals: el que fa un home ho pot fer un altre.  Així que es va embarcar en aquesta carrera sense cap tipus de preparació ni entrenament. No el va guanyar, però va arribar a la meta sense tenir la sensatesa de retirar-se a temps. L’endemà al matí es va quedar enganxat al catre com una sardina a la planxa, el cruiximent l’havia immobilitzat quedant més rígid que una mòmia.

selvanera_20-1-58

Selvanera (20 de gener de 1958)

selvanera_20-1-58_noms

Participar en aquestes carreres era molt dur si és que volies aconseguir alguna cosa, particularment a l’hora dels entrenaments. Si anava acompanyat del Miquel, podia passar, però sol, que era la major part de les vegades, havia de tenir molta força de voluntat. Arribar de la feina a la nit, posar-te lleuger de roba i emprendre la marxa per la carretera, en nits d’hivern tancades, molt fredes, amb boira, sota zero, en soledat, silenci sepulcral, només trencat per un so tènue que et trepitjava els talons i que et feia mirar cap enrere de tant en tant per si et seguia algú, tot i saber que era la grava que es pegava a les soles de les sabatilles i sortia disparada. No era poruc, però el que mai vaig superar foren els calfreds en passar prop del cementiri a aquelles hores de la nit. A això cal afegir-hi l’udol de les guineus, que en algunes ocasions, com que són animals molt curiosos, em feien un seguiment des dels turonets del costat de la carretera.

En les nits de boira tancada, humida i sota zero, era fàcil que es formés gel a l’herba de la cuneta, brillant com el diamant, i de vegades la meva sufocació era tan forta que desitjava rebolcar-me en aquell gel. Quan arribava a aquest punt tenia ganes de llençar la tovallola, però aleshores em recordava dels meus dos grans ídols: Emil Zátopek i Abebe Bikila.

zatopek

Emil Zátopek

El primer era 10 anys més gran que el segon, així que mentre Zátopek es trobava al cim per començar a baixar, Abebe començava a pujar; Bikila era més dur que les pedres, va guanyar la marató a les olimpíades celebrades a Roma, el 1960, corrent descalç per carrers asfaltats i empedrats, amb això ja està tot dit.

Però per què eren els meus ídols? Per ells vaig aprendre a serrar les dents; com Abebe, que estava ja fins al monyo de no poder guanyar mai a Zátopek, i va arribar un dia que no va aguantar més i, en arribar a la meta, se li va acostar una mica irat i amb ràbia, dient-li: és que tu no et canses? i Zátopek, mirant-lo als ulls, amb aspecte cordial, li va respondre: Sí que em canso! però quan em cremen els pulmons, serro les dents i si em cremen més, les serro més! Abebe Bikila es va adonar que, igual que ell, Emil també era humà.

bikila

Abebe Bikila

Així que vaig aprendre a serrar les dents i portar-ho a la pràctica en moltes ocasions per poder seguir.

Aquest sacrifici em va dur a poder realitzar alguns viatges que mai hauria pogut imaginar en aquells temps: Lleida, en diverses ocasions -algunes vegades ens hi duia el Celestino de ca l’Escudé amb el seu cotxe, lamentablement ja fa temps que no està amb nosaltres- ; la Jean Bouin de Barcelona, que llavors tenia data fixa, el 8 de desembre, festa de la Puríssima Concepció i Dia de la Mare, i només hi participaven atletes professionals; Santander, el campionat d’Espanya, que es va celebrar pels voltants del Palau de la Magdalena; el Campionat de Catalunya, celebrat a Reus; deu dies a Madrid, amb competicions celebrades a la Puerta de Hierro; Cros de Lasarte, a San Sebastián…

Aquesta etapa esportiva de la meva vida va arribar al punt més alt quan el Barcelona em va fer unes proves per fitxar-me. D’això se’n va encarregar l’atleta núm. 1 de l’equip que, per al Barcelona, era Garcia mentre que per a l’Espanyol ho era Amorós; la prova va consistir en un recorregut de 5 Km en pista, en les instal•lacions esportives de Lleida. Garcia va fer de llebre, però no vaig donar la talla.
Per l’edat, podria haver format part de l’equip dels juniors, però com que Lleida no podia completar l’equip dels sèniors, comptaven amb mi; això m’entusiasmava, preferia ser cua de lleó a cap de ratolí, ja que els júniors no solien sortir a competir fora de la regió.

Campionat d’Espanya celebrat a Santander
19 de març de 1958

La recordo com una de les carreres on millor m’ho vaig passar. Vàrem prendre la sortida 391 participants i, esperant el tret de sortida, allò es va convertir en un caos. Hi ha uns pollets d’ocells que, en sortir de l’ou, el més fort fa fora del niu al més feble; allò era semblant, tothom lluitava per col·locar-se davant: cops de colze, empentes, tot tipus d’estratagemes… Total, que en sentir la detonació de sortida, estava en últim lloc. Però aquell dia estava en plena forma, vaig sortir sabent que no m’anava a avançar ningú i tenia per davant a molts per poder superar i, cabrejat per les empentes de la meta, vaig començar a córrer amb tota la ràbia del món, així que els avançaments es van anar succeint un darrere l’altre. Em donava la sensació que estava de caça, capturant als que m’havien emprenyat. En arribar a la meta, se m’havien escapat 49. Arribar el 50è, d’entre 391, va ser per a mi un gran triomf tenint en compte que tenia 16 anys i vaig sortir dels últims. Per equips vam quedar en 5è lloc.

Santander_19-3-58

santander1

santander2

Publicat dins de Ramon Pijuan, Records | Deixa un comentari

Dues notícies

El proper divendres 30 de maig a les 7 de la tarda l’historiador Josep Pujol Ballesté oferirà una xerrada sobre “La guerra de Successió”. L’acte tindrà lloc a l’antiga escola de Florejacs i és obert a tothom.
(feu clic al cartell per ampliar-lo)

xerrada_flore

Pel altra banda us avancem que enguany, i dins del marc de les Jornades Europees del Patrimoni, s’oferirà una visita guiada gratuïta al castell de les Sitges. Això serà el diumenge 28 de setembre. Us en mantindrem informats

sitges.jpg

Publicat dins de Novetats, Poble | Deixa un comentari

Herbes i plantes remeieres

Na Palmira Brescó Castells, de la masia Vilalta de Florejacs, ens parla de plantes i alguns dels seus usos.

 

 

camamilla_flor

Flor de camamilla

En aquells temps i en aquelles contrades de la Segarra moltes herbes i plantes del camp podien qualificar-se de remeieres i eren les que curaven els nostres constipats, mals de panxa, mal d’orella, mal de coll, tos… flor de saüc (a Llorenç tenien un saüquer), malva, ruda, malví, donzell, argelaga, camamilla, timó… entre altres. S’arreplegaven quan era el temps i es posaven a assecar esteses en algun lloc ventilat de casa, que solia ser a les golfes.

camamilla_seca

Camamilla seca

 

A cal metge no s’hi anava, tret d’alguna complicació important, que també n’hi havia. Quan de petits teníem tos de pit ens untaven amb greix de gallina; i pel mal de panxa ens posaven uns pegats de segó bullit amb vinagre, ben calents. Recordo que la padrina, sempre que teníem mal de panxa, ens donava una presa de xocolata que guardava en un petit armari de paret que hi havia a la seva cambra. Suposo que devíem tenir mal de panxa sovint…
Moltes de les herbes medicinals es deia que s’havien de collir a la rosada del dia de Sant Joan.
La nit de Sant Joan s’havia de deixar una palangana plena d’aigua tota la nit a la serena i, abans de sortir el sol, calia rentar-se la cara amb aquella aigua; això feia marxar els grans de la cara i l’acne. Jo ho havia fet.

timo

Timó (farigola)

També havíem fet una altra cosa, que la meva germana Nati potser recorda. La nit de Sant Joan es posaven tres patates sota el llit: una pelada, una altra sense pelar i una altra mig pelada. L’endemà al matí se n’agafava una sense mirar. Si era la patata pelada, volia dir que el xicot amb qui et casaries seria pobre. Si era la patata sense pelar, volia dir que seria ric, i si era la mig pelada significava que seria ni pobre ni ric.

Les llunes també tenien el seu significat a la pagesia. Hi havia una dita segons la qual Pagès lluner omple poc el graner. Abans es deia que tot s’havia de plantar amb lluna vella. Això s’havia de tenir en compte per netejar les basses, llaurar… Si es llaurava amb la lluna no adequada hi sortien cucs, o bé, si es plantaven mongetes, sortien cap per avall o tortes…

Per cap d’Any es feia el calendari de la ceba: l’última nit de l’any s’agafaven 12 clofolles de ceba, que representaven els dotze mesos de l’any, i se’ls posava una mica de sal a cadascuna. L’endemà, abans no sortís el sol, es mirava en quines s’hi havia fet aigua, perquè era senyal que en aquells mesos plouria; i en les clofolles que no s’havia fos la sal volia dir que no plouria. Recordo que, a casa nostra, ho feia el Jaumet o el pare.

calendari_ceba2003

Calendari de la ceba

Publicat dins de General, Palmira Brescó, Records | Deixa un comentari

Els captaires

jaume_brescó_castells

Escrit de Jaume Brescó Castells, de la masia Vilalta, tot recordant els captaires que, els anys 40 i 50, rondaven pels camins de Florejacs.

Durant les primeres dècades de la meva vida, i en el medi rural en què vivíem, abundaven els captaires, “pobres” que en deia la gent, que passaven de porta a porta demanant almoina. Solien saludar amb un “Ave Maria Puríssima”, demanaven una caritat per ”l’amor de Déu” i donaven les gràcies amb un “Déu us ho pagui”. Es trepitjaven tots els camins, corriols i dreceres que enllaçaven pobles, llogarrets i masies.

coll3Menjaven, calçaven i vestien del que la gent els donava. Malgrat que a cada poble hi solia haver un local conegut com a “casa dels pobres” on podien refugiar-se per passar les nits, preferien dormir per les cabanes, les pallisses de les eres o simplement al peu d’un paller. Gairebé sempre anaven sols, eren pocs els que anaven acompanyats d’un gos perquè això els suposava haver d’alimentar una boca més. Cadascú solia fer una ruta determinada i això feia que fossin força coneguts de la gent; hi havia qui es valia d’aquests captaires per trametre notícies a familiars o amics que vivien en paratges allunyats.

N’hi havia que tenien unes peculiaritats que els feien singulars. Un tipus d’aquests era un tal Basilio. Era puntual i metòdic amb els trajectes que feia i invariable amb les cabanes on passava la nit. Quan feia el recorregut de Coscó a Florejacs sempre feia parada a l’era de Gavarra. Solia arribar-hi a mitja tarda, s’instal·lava a la cabana que hi havia i hi passava la nit. Pescava granotes a la bassa d’abeurar els animals amb una mena d’ham que s’enginyava i se les cruspia escalivades a la brasa. Tenia la dèria de posar-se en camí quan tot just clarejava el dia i un cop que li vaig dir que matinejava massa perquè a les dones de les cases encara les trobaria al llit , em va contestar: Carall, que s’aixequin!

Un altre que també tenia unes característiques especials era el qui anomenàvem “pobre mut”. Aparentava una mitjana edat, duia cabellera i barba negres i espesses i tenia uns ulls de mirada penetrant. Mai poguérem saber si era completament sord o si notava alguna mena de so. Quan passava per la nostra masia mai trucava: restava palplantat davant de la porta sense fer cap cas dels gossos que bordaven amb fúria gairebé a tocar de les seves cames. En sortir algú de casa, l’única cosa que feia era mirar-se’l fixament i, si se li deia alguna cosa, no feia el més mínim gest que donés senyal que entenia alguna cosa. La seva procedència ens era desconeguda, perquè no hi havia manera d’obtenir cap informació d’ell.

Un altre encara, el Julian pellaire. Vivia sol a ca la Llúcia de Palou i es dedicava a recórrer totes aquelles contrades comprant pell de conill. No es pot dir que fos ben bé un captaire però poc n’hi faltava. De jove havia tocat moltes tecles, però com que sempre havia estat més cigala que formiga, tot el que arreplegava amb una mà ho escampava amb l’altra; i quan els anys ja el començaren a rendir es refugià en una casa deshabitada de Palou. Solia contar moltes anècdotes de la seva vida, algunes verídiques, altres probablement imaginades. En les temporades que a pagès abundava més la feina es guanyava alguns jornals, que mai no eren massa perquè quan havia treballat quatre o cinc dies seguits havia d’agafar-se un descans que durava tot el que el guany que havia fet li permetia. Era d’aquesta manera que anava fent la viu-viu fins que els anys li van anar minvant les forces i ja no es podia guanyar cap jornal en les feines de pagès, i també havia deixat de comprar pells de conill.

coll1

Dibuixos de Coll per al TBO
Extret de www.grafopata.com

Publicat dins de Jaume Brescó, Records | 1 comentari

Viure en un castell

Ramon Pijuan

En Ramon Pijuan va viure durant la seva joventut en una part del Castell de Florejacs coneguda amb el nom de cal Tiquet. Avui ens explica els seus records d’aquells temps.

 

Quan era petit em feia sovint aquesta pregunta: si vivim en un Castell, com és que no som nobles? Doncs no, en realitat vivíem un lloc manllevat, sense ser-ne propietaris; no vàrem tenir una casa en propietat fins que, el 1966, ens vàrem traslladar a la casa construïda a l’entrada del poble.
He intentat, sense èxit, aconseguir algun document per aclarir aquest enigma. Per tant el que a continuació relataré està basat en suposicions fetes després d’analitzar algunes escriptures; si algú pot aportar dades noves, o fer-hi correccions, serà benvingut.

castell_Florejacs
Vista aèria del castell (Fotografia de Jaume Moya)

Des de començaments del segle XIX, i degut principalment a les guerres colonials, Espanya vivia una profunda crisi econòmica que va assolir el punt màxim entre 1835 i 1837 (Tinc escriptures amb segells on es pot llegir Para impuesto de guerra 50 %, un d’ells de 8 pessetes de l’època que, si en fem l’equivalència amb el valor d’avui en dia, era un autèntic atracament) segellAl llarg de tots aquells anys es varen produir una sèrie de canvis, entre els quals cal esmentar l’abolició dels senyorius i la retirada de tots els privilegis a l’església (desamortització de Mendizábal). A partir d’aquest moment els castells varen caure en desgràcia i, uns per abandonament, altres per falta de manteniment, varen ser molts els que van acabar en ruïnes. No va ser així en el cas del castell de Florejacs gràcies a, crec jo, una hàbil maniobra dels seus propietaris, o almenys he arribat a aquesta conclusió després de raonaments més o menys lògics.

El Castell es divideix en tres parts. L’ala de l’església es DÓNA com a rectoria; la part central es CEDEIX al meu rebesavi (amb l’excepció de la presó que aleshores encara funcionava com a tal i que després es va convertir en celler) i els propietaris es varen quedar amb la torre.

rectoria   cal_tiquet2   torre2

La part que ocupava la meva família tenia, a la planta baixa, l’estable, un petit celler, la cisterna i els graners. A la primera planta hi havia dues sales, una d’elles amb balcó, tres dormitoris i la cuina. I a la planta superior hi havia dues golfes. L’accés era a través d’un túnel d’uns 12 metres de llargària, sense il·luminació, que era conegut com “el portal de cal Tiquet”. L’entrada d’aquest túnel no es podia tancar amb una porta –tal com està ara- perquè es trobava sotmès al pas de servitud ja que, al fons, hi havia el celler que, en aquells anys, estava en plena activitat;  el poble encara vivia una edat de bonança a nivell agrícola i hi havia moltes vinyes. He de dir que als nens i nenes ens anava molt bé aquesta circumstància perquè era un lloc ideal per jugar a amagar-se

He de matisar que el meu rebesavi va adquirir el seu primer patrimoni el 27 de maig de 1845, una petita finca. A la pregunta de per què se li va cedir una part del castell, només puc respondre amb una suposició: pot ser que el meu rebesavi fos un capatàs (home de confiança) que estigués vivint en les dependències del castell i, en un moment donat, li varen cedir l’ús d’una part de l’edifici a canvi que es fes càrrec de les despeses.

Cinc generacions de la meva família hi vàrem viure fins que, l’any 1966, ens traslladàrem a la casa construïda a l’entrada del poble. Aleshores els propietaris del castell van remodelar aquesta part del castell fent-hi les reformes necessàries per a tornar-li l’aspecte antic, tal com havien fet, anys abans, amb la part de la torre.

Jo era petit quan van fer la reforma de la part de la torre i recordo que em distreia contemplant la plaça de cal Maleno (avui plaça Major) plena de blocs de pedra sense polir; de fer-ho se n’encarregaven unes mans hàbils a cop de martell i cisell produint un so que a mi em semblava música, acompanyat d’alguna guspira de tant en tant. I com que allí no hi havia grues ni polipasts, quan un bloc resultava ser molt gran per a moure’l es comptaven les unitats de potència humanes necessàries que podien ser 2, 3, 4… segons la mida; i cap problema! Per això hi havia els veïns que voltaven per allà, que podien ser l’Isidre de cal Maleno, el Jaume de cal Pallet, el meu pare o algun altre. Un cop calculat el pes del bloc en qüestió entraven en acció les unitats necessàries i començava l’acció com en una pel·lícula d’egipcis: a la una, a les dues i… amunt! Es carregava el bloc a l’espatlla i es pujava al lloc assignat. El director de tota aquesta simfonia era conegut popularment amb el nom de Sisco Llarg i té, merescudament, una placa dedicada al seu nom a l’interior del castell.

Esperem que hi hagi castell per a molts anys!!

Publicat dins de Castells, Poble, Ramon Pijuan, Records | 2 comentaris

Per recordar la IX Fira de Florejacs

BkcZFmRIYAAeRjM

Cròniques i imatges:

Florejacs celebra la Fira de la Flor en una jornada radiant (enllaç amb SomSegarra)
El Drac Hug ja és aquí (enllaç amb Lo carranquer)
FLOREJACS, terra de castells (enllaç amb Lo carranquer)

Publicat dins de Festes, Fira, Poble | Deixa un comentari

Un parell de videos

Aquí deixo l’enllaç a un parell de videos que he trobat darrerament.

El primer és un time lapse (técnica fotogràfica que consisteix en captar imatges fixes per reproduir-les després a gran velocitat simulant una imatge en moviment) de la construcció d’un marge de pedra seca al costat de la capella del Castell de les Sitges (Florejacs) durant el curs de construcció i restauració de marges de pedra seca que l’entitat Camins de Sikarra va fer el passat mes de setembre de 2013. L’autor del video és Jordi Giribet:

El segon és un video sobre els Castells de la Segarra, amb música de Jon Mark, que conté algunes imatges del Castell de les Sitges i el de Florejacs. L’autor és Xavier Canal.

Publicat dins de Castells, General | Deixa un comentari

El futbol

jaume_brescó_castellsAlguns records -anys 30 i primers 40- al voltant de l’esport, sobretot  futbol, en aquest escrit que Jaume Brescó Castells va fer per a un dels seus néts.

La foto que acompanya l’article, propietat de la familia Mascó Brescó, és posterior; correspon al 1944 o 1945. 

En el decurs de la meva infantesa i adolescència els esports més coneguts eren el futbol, el ciclisme i la boxa. I els meus primers ídols de l’esport foren Ricardo Zamora, llegendari porter de futbol, Mariano Cañardo, número u de ciclisme durant molts anys, i Paulino Uzcudun, mític boxador basc que arribà a aspirant per al campionat del món de pesos pesants.
Pel que fa a les possibilitats que jo vaig tenir de fer esport només et diré que a l’escola de Florejacs ni tan sols hi havia pati on poder jugar a les hores de lleure. Algunes vegades els nens anàvem a les eres de poble i en alguna que no estigués massa empallotada jugàvem a futbol. Només marcàvem la porteria amb dues pedres i jugàvem al que nosaltres en dèiem “atac i gol”. Els més petits ens havíem de resignar a jugar amb una pilota de drap, que alguna mare ens cosia, perquè amb la bona, que era de goma, els més grans no ens hi deixaven jugar.
A l’escola de Palou sí que hi havia pati i algun cop hi jugàvem a pilota, però com que no era molt gran, el que més hi fèiem era jugar al “rotllo” amb les baldufes i a flèndit amb palets i “patacons”. Els palets eren unes pedres primes i llises que s’havien de tirar amb enginy, des d’una certa distància, per tal de fer sortir els “patacons” d’una rodona marcada al terra, i els “patacons” ens els fèiem amb cartes de baralla molt usades o amb capses de llumins buides.
Quan, als catorze anys, vaig anar a l’escola de Guissona ja vaig poder passar-m’ho bé jugant a futbol amb una pilota com cal: de reglament. En aquest col.legi hi havia un pati molt espaiós on podíem jugar formant dos equips.
Per la primavera del 35,  ja tenia quinze anys, vaig anar a Barcelona per primera vegada en companyia del meu pare. El motiu era assistir a una assemblea de pagesos cultivadors de cereals per protestar pels baixos preus del blat en el mercat de cereals. Un cop acabada l’assemblea no tornàrem a casa i ens vam quedar dos dies més a casa d’uns oncles. Un d’aquests dies, que s’esqueia en diumenge, acompanyats per l’oncle Cisco vam anar a veure un partit de futbol en el camp de les Corts entre l’Espanyol i el Barcelona. Poder veure un partit com aquell, de debó, i contemplar el camp de les Corts ple de gom a gom per a mi fou una cosa al.lucinant. Cal tenir present que en aquella època no hi havia televisió i el poc futbol que havia vist era el dels equips de la comarca que, més que jugar a futbol, el que feien era córrer darrera la pilota. Després, durant el llarguíssim servei militar vaig tenir ocasió de tornar a veure nombrosos partits de futbol tant al camp de les Corts com al de Sarrià, però l’encís i l’emoció que vaig sentir aquella primera vegada al camp de les Corts no es varen repetir mai més.
Pel que fa a les possibilitats que vaig tenir durant la meva joventut de poder practicar esport haig de dir que van ser mínimes. M’hauria agradat poder jugar a futbol. Però tot just un any després de deixar l’escola esclatà la guerra civil i s’acabà el futbol en tots els pobles i viles del país. I tan sols feia un mes que havia complert els divuit que la meva lleva fou mobilitzada i fins els vint-i-tres anys vaig haver d’anar per aquests móns de déu fent el servei militar.
A primers d’octubre de 1943, l’any que em van llicenciar, per la festa del Roser de Palou vaig tenir l’ocasió de jugar un partit d’aquells que t’he dit que semblaven de debò. Anava inclòs en l’equip de Florejacs i havíem de jugar contra el de Selvanera. Ja ens havíem equipat i érem a l’improvisat camp de joc, un tros de conreu qualsevol que s’havia aplanat i corronat perquè no hi quedessin terrossos, quan ens avisaren que no es podria jugar el partit perquè a Selvanera no havien pogut reunir els onze jugadors per formar l’equip. Així va ser com es va frustrar l’ocasió que vaig tenir de jugar un partit reglamentari. Mai més em vaig proposar de tornar-hi a jugar, en part perquè em sentia poc preparat per fer un joc acceptable perquè durant la bona edat per aprendre’n no l’havia pogut practicar, i en part perquè al pare no li agradava gens que hi jugués perquè considerava que era un joc perillós i em podia lesionar.

Equip de futbol de Florejacs preparat per a un partit, segurament, de Festa Major.
El camp de joc era una parada de cal Tallaví, al clot de cal Caterí.
Al fons es veu el turó del cementiri.
(feu clic a les imatges per veure-les ampliades)

Equip de futbol de Florejacs

Equip de futbol de Florejacs-noms

Publicat dins de Jaume Brescó, Poble, Records | 1 comentari

IX Fira de la Flor de Florejacs

unnamed

S’apropa la Fira de la Flor de Florejacs. Serà el dissabte 5 d’abril

AQUI hi trobareu el programa

Publicat dins de Fira, Medieval, Poble | Deixa un comentari

Florejacs a Google Street View

Google Street View és una tecnologia que apareix a Google Maps i Google Earth i ofereix vistes panoràmiques des de diverses posicions al llarg de molts carrers del món. Va ser llançat el 25 de maig del 2007, originalment només en diverses ciutats dels Estats Units, i des d’aleshores s’ha anat ampliant per incloure a més ciutats i zones rurals de tot el món.
En els llocs on estan disponibles, les imatges de Street View apareixen després d’arrossegar l’icona d’un “ninot” a sobre d’un punt del mapa. Quan s’arrossega l’icona del ninot, apareixen unes línies blaves al mapa mostrant les imatges disponibles de Street View. Amb el teclat o el ratolí, es pot seleccionar la visualització en sentit hortizontal i vertical i el nivell de zoom. Una línia ininterrumpuda o segmentada a la foto mostra el recorregut aproximat que va seguir el cotxe amb càmera, mentre que unes fletxes enllacen cap a la següent foto en cada direcció. A les interseccions i als encreuaments dels recorreguts del cotxe amb càmera, es mostren més fletxes que permeten triar la direcció desitjada.

És possible fer un tomb per alguns carrers de Florejacs utilitzant aquesta eina; també es pot anar al cementiri, al Castell de les Sitges, o resseguir els camins que duen a Concabella, les Pallargues o Agramunt. Malgrat algunes errades en la localització d’alguns noms és una eina força útil i divertida
g_s_w

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els mossos i els mulaters

jaume_brescó_castellsEn aquest text, en Jaume Brescó Castells, de la masia Vilalta de Florejacs, explica un aspecte de la pagesia dels anys 50 a la Segarra.
Els assalariats en el món pagès de l’època eren els jornalers, els mossos de mules i els d’aixada.
Els jornalers es contractaven per a un temps determinat o per fer una feina concreta (podar una vinya, esporgar una planta d’oliveres, cavar els ceps, segar, etc.) i fixant de mutu acord el salari a cobrar per a cada jornada de treball. Els mossos, en canvi, eren llogats per a tot l’any convenint ambdues parts la quantitat de la soldada; amb la particularitat que el mosso feia vida a casa de l’amo que el contractava.
Era corrent que hi hagués famílies que tenien molta poca terra –o no en tenien gens- i en canvi tenien nombrosos fills als qui no s’oferia altre futur que anar a servir de minyona de fer feines, les noies, i llogar-se per a mosso, els nois. Per afavorir l’encontre entre els qui volien llogar i els qui volien llogar-se, s’havien instituït, des de molt antic, les fires de mossos. Se celebraven per les darreres setmanes de l’any i primeres de l’any nou; i les més concorregudes dels nostres contorns eren la d’Artesa de Segre, la de Ponts, la d’Agramunt, la de Cervera i la de Guissona. (Jo encara havia arribat a veure passejant pels firals, xicots que per indicar que eren per llogar duien un reduït mocador de fer farcells lligat al coll a tall de fulard. Segurament era un costum molt remot, però aviat quedà en desús).
El contracte entre amo i mosso es feia només de paraula, i si es tractava d’un jovenet que es llogava per a mosset, qui feia el tracte era son pare o algun parent molt pròxim que li feia d’home bo. Normalment si l’amo estava content del mosso i aquest se sentia bé a casa de l’amo, es renovava amb facilitat el contracte: hi havia mosso que s’estava cinc, sis o més anys amb el mateix amo –i si la collita anterior havia estat bona, el mosso reclamava i aconseguia augment de soldada- . Com és natural hi havia amos molt exigents que els costava trobar un mosso que el satisfés plenament i gairebé mai no repetien contracte; també hi havia mosso esquenadret o baliga-balaga que sempre anava d’amo en amo. El tractament familiar dels mossos variava segons les cases: n’hi havia algunes –generalment les més benestants que, per tant, podien pagar més soldada- que només permetien la seva companyia en família a les hores de menjar; bon punt havien fet el darrer mos, s’havien de retirar cap a l’entrada, la pallera o l’estable. Per contra hi havia cases d’inferior categoria en les que el mosso era acceptat com un més de la família.
Per si passava –que sí solia passar- que l’amo despatxava el mosso o aquest se n’anava de l’amo, per poder fer el càlcul de la part de soldada que l’assalariat havia de cobrar pel temps que havia treballat, existia la “Taula de tarifes dels mossos de mules i d’aixada”. En aquesta taula es considerava l’any distribuït en 7.200 unitats i s’assignaven 30 dies per a cada mes i es fixava el nombre d’unitats per a cada dia dels diferents mesos. Les unitats diàries adjudicades varien en el decurs dels mesos segons la intensitat de treball que hi havia al camp: els mesos de major activitat tenien assignada una major quantitat d’unitats diàries. Per tal de deixar-ho més clar, passo a copiar l’esmentada taula de tarifes:

Mesos Unitats diàries Unitats mensuals
Gener 15 450
Febrer 17 510
Març 20 600
Abril 18 540
Maig 20 600
Juny 35 1.050
Juliol 30 900
Agost 18 540
Setembre 18 540
Octubre 25 750
Novembre 15 450
Desembre 9 270
TOTAL 7.200 unitats

Suposem que un mosso guanyés una soldada de 4.000 pts. l’any i se n’anava de l’amo –o el despatxaven- el dia 18 d’Abril; per saber la quantitat que havia de cobrar pel temps que havia treballat, només cal sumar les unitats de Gener, Febrer, i Març amb les que corresponen als 18 dies del mes d’Abril –que ens dóna un total de 1884 unitats. Fent una simple regla de tres trobem que ens surt la quantitat de 1.046 pessetes.

Xicots de Florejacs (anys 50)

D’esq. a dta: Pep de cal Tincó, mosso de cal Perdigotet, mosso de cal Roso,
Rafel (mosso de cal Maleno) i Ramon (mosso de cal Moliner) -Anys 50-

Sens dubte eren els mossos mulaters els qui guanyaven les soldades més quantioses; però també tenien més obligacions perquè en seu quefer s’hi incloïa tenir cura dels animals de la casa. Eren ells qui havien de dar-los el pinso i la palla o farratge corresponent, qui els havia de abeurar un parell de vegades al dia, qui els havia de ferrar quan calia i qui havia de vigilar el bon estat dels guarniments. També anava a càrrec seu proveir la pallera de palla i netejar l’estable un cop cada setmana –que era costum fer-ho el matí del diumenge. A més, en les temporades que els animals havien de treballar molt, s’havien d’aixecar de nit a dar-los un pinso complementari. Per poder atendre millor els animals de labor, a tocar de l’estable hi solia haver la pallera que, a més de contenir la palla per a la menja dels animals, feia de llit per als mossos de la casa; i no solament per a ells, sinó que també hi dormien la gran majoria de xicots de les cases de pagès d’aleshores.
El nom de mulater tant s’aplicava a un mosso de mules com a un noi d’una casa que feia treballar els animals. Quan els mulaters presumien d’ofici era quan llauraven amb un bon parell de mules o menaven un carro tirat per tres o més animals. A llaurar amb l’arada de pala n’hi havia que hi tenien un do especial: si el camp que llauraven era apropiat, hi deixaven una llaurada amb els solcs tan ben afilerats que semblava talment com si l’arada hagués seguit uns cordills tensats de cap a cap. I amb el carro es feien veure de debò quan anaven cap a vila a vendre una bona carretada de sacs plens de cereals, quan hi duien un bon embalum de feixos de llenya o quan portaven una voluminosa carretada de garbes cap a l’era. Mostrar les seves habilitats fent una feina polida, era la humil presumpció d’uns xicots que aspiraven a guanyar bones soldades; amb l’esperança que un demà podrien formar una família i tenir un parell de mules pròpies per conrear –a compte seu- una finca de terra a mitges o arrendada. Degut a la seva escassa formació i a la manca d’altres opcions que tenien en aquells temps, la gran majoria dels mossos de pagès no podien pas aspirar a res més.

Xicots de Florejacs (2)

Fotografia cedida per Ramon Pijuan

Xicots de Florjacs (2) Noms

Publicat dins de Jaume Brescó, Poble, Records | 1 comentari

Més records…

Palmira Brescó Castells, de la masia Vilalta, ens parla del sabó casolà i dels seus records de l’època del batre

 

 

Abans a totes les cases es feia sabó casolà per a rentar la roba. Era tot un ritual. Es posava la caldera gran sobre el foc amb olis usats, greixos d’animals i sosa càustica. Es feia bullir tot sense parar de remenar amb un pal de fusta, sempre en el mateix sentit. S’havia de tenir cura amb els esquitxos i es tenia a mà un potet d’aigua freda per tal d’aplacar el bull si era necessari. Nosaltres, el sabó no el fèiem al foc de la llar, sinó en un foc que enceníem fora, al peu de la paret, sota la finestra de la cuina.

saboEn acabat tot el procés de remenar i quan la massa quedava al punt es deixava refredar fins l’endemà amb el pal clavat al mig de la caldera. Quan la massa ja era completament freda es treia el pal i es donava la volta a la caldera. Amb un filferro s’anava tallant la pasta en forma de pastilla.
Amb aquest sabó no només hi rentàvem la roba sinó que també ens rentàvem fins i tot el cabell. Més tard ja ens podíem comprar sabó per a la higiene personal.
En algunes cases feien el sabó amb greixos dels corders del seu ramat, però era un sabó que feia una fortor característica i desagradable que encara recordo.

I les eres? Qui no vulgui pols que no vagi a l’era. A les afores de tots els pobles hi havia les eres amb els coberts a tocar per a guardar-hi els estris i la maquinària agrícola. Si es donava el cas que algun pagès tenia terra de conreu lluny, aleshores hi tenien una segona era per a batre la collita d’aquells finca. Les masies totes tenien l’era a tocar de casa amb una alzina grossa al costat.
En temps de batre les eres es convertien en un formiguer de gent en moviment: dones, homes i canalla. De bon matí els homes marxaven amb el carro a carregar garbes, i un cop les garbes eren esteses a l’era començava la tasca de la batuda fins ensacar el gra, ja caiguda la tarda, si el vent ho permetia. Els sacs pesaven al voltant de 70 quilos i tots passaven per l’esquena.
Com que el Vilalta tenia una altra feixa de terra lluny de la masia, en acabat de batre a casa s’anava a l’era de Gavarra. Allà ja era tot una mica més pesat perquè s’havia de matinejar més i les dones havíem de dur l’esmorzar, el dinar i el berenar. Entre les germanes ens ho fèiem a torns. Al matí, qui anava a dur l’esmorzar i “les deu hores” ja s’hi quedava tot el dia a treballar amb els homes. El mateix feia la que li tocava dur el dinar i el berenar. Algunes vegades el berenar el duia la mare. La que li tocava dur el dinar era la que ho passava més malament ja que, sota un sol de justícia, havia de fer la caminada de prop d’una hora portant, en una mà, el recipient d’alumini en forma d’olla allargada amb una nansa que tenia dues parts: la part de baix era per l’escudella i la part de dalt el tall del segon plat. Havíem de tenir molta cura de no cremar-nos les cames ja que l’escudella encara bullia. A l’altra mà hi portàvem un cistell amb els plats, els coberts i el pa.
A casa es treballava molt però de menjar no en faltava per a ningú. El dia que es feia l’última batuda de l’any, que sempre es feia a l’era de Gavarra, es celebrava amb un sopar-berenar abundós. Es matava el gall gros. Aquell dia també venia la nostra mare a menjar plegats, masovers, mossos i amo, aquell pollastre rostit amb asbergínia de l’hort de casa que era tan bo i exquisit i que mai més n’he menjat un altre d’igual. Per acompanyar l’àpat el Vilalta de Coscó pagava el xampany.

De la premsa d’embalar palla també en vull parlar. Sempre recordaré que, de tota la gent ambulant que passava per casa per practicar la seva professió, el matalasser i els embaladors eren amb qui, de petita, em quedava bocabadada mirant la seva habilitat professional. Fa temps, en algun lloc, vaig llegir un escrit que explicava la manera com es feien les bales de palla en les eres d’aquell temps. Jo vaig prendre nota, és clar. Semblava una caixa alta, de l’alçada d’un home, de quatre pams d’ample per cinc de llarg que duia una cremallera als costats més estrets d’on sortien uns braços llargs de més de dos metres que enxampaven una tapa, o barret, que duia la premsa i que, per la cremallera, comprimien la palla. A la cara més ampla, i de mitja premsa cap a terra, hi havia una porta per on sortia la bala ja lligada, operació que es feia des de fora estant per uns forats estratègics pels quals s’introduïa una agulla enfilada amb filferro, de metre de llargada, per anar d’una banda a l’altra els tres o quatre tombs que l’operació demanava. Per una banda un home punxava amb l’agulla i, per l’altra, n’hi havia un altre que lligava els caps amb unes tenalles i una bona estrebada de genoll. Un cop lligada la bala els dos embaladors aixecaven el barret i, cada un amb un ganxo, enretiraven la bala fora de la premsa.
Quin exercici de braços feien els embaladors, i quanta pols s’havien d’empassar!

embalant

Avui, l’espai esplanat on hi havia antigament les eres amb prou feines si es pot identificar com a tal. En tot cas, encara en guarda testimoni la cabana mig enderrocada que tota era tenia a tocar. El corró, el trill i altres eines antigues de la pagesia, avui decoren algun racó de l’entorn de les cases de camp

Publicat dins de Palmira Brescó, Records | 2 comentaris

El bescanvi. L’oli i el pa

Ramon Pijuan Un altre escrit d’en Ramon Pijuan, de cal Tiquet de Florejacs, on aporta alguns records d’infància i joventut que poden ser d’interès.

Recordo, per exemple, com es feia l’oli que s’obtenia pel sistema de bescanvi: cada any els amos dels molins, abans de començar la mòlta, analitzaven la qualitat de les olives, que variava d’un any a l’altre, i fixaven el canvi de kilos d’oliva per litres d’oli.

Dins del molí s’hi estava molt calentó, tenien una llar amb el foc al màxim on cremaven el residu de les olives i que servia per tenir sempre aigua calenta amb la que regaven la premsa per aconseguir desenganxar l’oli de la pasta que quedava després d’haver mòlt les olives.

El molí tenia una pedra cònica que donava voltes sobre una base, també de pedra.

trullImatge extreta de http://laboratoridigital.wordpress.com/

A la premsa la pasta es posava entre estores d’espart, la barreja d’aigua i oli es canalitzava a un depòsit de formigó. L’oli es recollia amb un cassó de mànec llarg i es feia a ras de superfície per no agafar aigua, que quedava per sota, i s’abocava en bidons que, després de buidar-los a les tines de casa, s’havien de tornar.

oliImatge de Wikimedia Commons (Molí d’Oli Maurici Massot, Belianes)

El sistema de bescanvi es feia servir també amb el pa. El blat es duia a moldre a Guissona i la farina resultant es duia al forn del poble i la quantitat s’anotava en una cartilla traduïda en pans als que tenies dret. Cada vegada que anaves al forn a buscar pa calia dur la cartilla on anotaven el lliurament.
Per cert, cal dir que a Florejacs sempre vàrem menjar pa blanc tot i estar prohibit en certs moments. Cal suposar que els inspectors que venien de Lleida feien la vista grossa. Solien ser dos que venien amb cotxe, avisant amb antelació de la seva visita; això donava temps a fer una fornada de pa moreno, però no, l’únic que es feia era preparar els pans que cabien en un caixó. Els caixons es tapaven amb una lona i es posaven els uns damunt dels altres. Nosaltres érem petits i el Joan del Giliet, l’amo del forn a qui jo admirava molt perquè el considerava molt intel•ligent, ens enviava a l’entrada del poble per a que l’aviséssim de l’arribada del cotxe dels inspectors. Aleshores ho preparava tot posant el caixó del pa moreno a sobre de tots; els inspectors miraven només el caixó de sobre i donaven el vist-i-plau, tot i que penso que sabien perfectament que als caixons de sota hi havia pa blanc.

panadesCom que el forn era de llenya, quan el netejaven posaven les brases en un recipient de ferro on, tapades, es convertien en carbonilla que després es venia per utilitzar-la en el fogons. El forn també servia per coure les panades típiques de Setmana Santa. Cada casa les preparava al seu gust: massa de farina farcida d’espinacs amb pinyons o algun altre condiment, i es portaven al Joan perquè les cogués.
Eren altres temps i la infància es vivia de forma molt diferent a l’actual

 

Publicat dins de Poble, Ramon Pijuan, Records | Deixa un comentari

Amb els millors desitjos…

feli2013

Publicat dins de Festes, General, Nadal | Deixa un comentari

Els jocs i joguines de la meva infantesa

Palmira Brescó Castells va fer aquest escrit per explicar als seus néts com eren els jocs i joguines de la seva infantesa.
Ara que s’apropen les festes de nadal és un bon moment per llegir-lo

 

Els jocs i joguines de la nostra infantesa eren, de bon tros, molt diferents dels que teniu vosaltres avui dia. Per aconseguir joguines ens les havíem d’enginyar com podíem perquè a casa no ens en compraven a penes cap.

Recordo que agafàvem pedres que tinguessin una certa forma allargada i, amb un bocí de roba i afegint-hi idees de la nostra collita i també una mica d’imaginació, les convertíem en nines. No rigueu, no, us asseguro que feien el seu goig.

D’estris per jugar a “cuinetes” podíem disposar, només, de padellassos que no servien per a res, d’algun objecte de terrissa o de vidre trencat que trobàvem per fora llençat. Fèiem, més ben dit, jugàvem a fer “menjars” amb les herbes aromàtiques que ens envoltaven i amb fruits i llavors de les diverses plantes que teníem a l’abast.

A l’hivern jugàvem dins de casa i fèiem servir rodets de fil, botons o qualsevol dels mals endreços que trobàvem en algun calaix de la calaixera o amb les andròmines de les golfes.

La sana i alegra tradició del cagatió també era present cada any a la nostra llar. Des d’uns quants dies abans ja teníem clavat l’ull, d’entre la llenya del llenyer, al tió que  atansaríem al foc tan bon punt arribés Nadal. Havia de ser  un buscall força gran, ple de forats i ben sec per poder-hi calar foc per un extrem a fi que cagués bons grapats de caramels i figues seques. El pare s’asseia al costat del foc i ens feia cantar el parenostre del tió perquè tot seguit, els més menuts de la casa, comencéssim a donar cops de bastó. I ho fèiem amb tan d’entusiasme que moltes vegades de poc li fèiem volar la gorra del cap, al pobre home.

tio
Imatge extreta del Costumari català de Joan Amades

Pare nostre del tió
bon Nadal que Déu nos do.
Ara venen festes,
festes glorioses.
Dones curioses
renteu els plats,
renteu-los bé
que Nadal ja ve.
Torrons d’avellana,
torrons de pinyó,
caga tió!
El dia de Nadal
posarem el porc en sal,
la gallina a la pastera,
el pollí a dalt del pi,
toca, toca violí.
Ara passen bous i vaques,
les gallines amb sabates,
els capons amb sabatons.
El vicari fa torrons
de petits i de rodons,
la guineu els ha tastat
diu que són un poc salats.
Marieta posa-hi sucre
que seran un poc millor.
Caga tió!
si no et donaré un cop de bastó.
Caga tió, caga torró
d’avellana o de pinyó
i si no et donaré un cop de bastó.

Els Reis d’Orient també passaven per aquelles perdudes masies. Malgrat el mal camí de pedres i fang cada any, en arribar la nit de Reis, ens deixaven alguns regals, poca cosa, la veritat. El més freqüent solien ser útils d’escola com ara la cartera, estoig de llapis de colors, llibretes, gomes d’esborrar… També mocadors de butxaca, algunes llaminadures… i para de comptar. No obstant conservo encara el record d’una nina que em dugueren una vegada. Era una nina de cartró amb un vestidet clavat amb agulles de cap. Et puc assegurar que m’omplí d’una alegria molt gran. Recordo com vaig anar a ensenyar-la corrents al meu pare que feia llit degut a un fort refredat. Hi ha coses a la infantesa que et queden inesborrables i, per a mi, aquesta és una d’elles.

Moltes vegades, l’endemà, intentàvem cercar algunes petjades dels camells pels volts de la casa, però, pobres de nosaltres, mai no hi havia manera de veure cap rastre. Potser s’havien esborrat? Potser anaven camps a través sense seguir camí? Fos com fos, el cas és que també passaven els Reis Mags per la masia Vilalta.

reis-mags1-300x285

Publicat dins de Nadal, Palmira Brescó, Records | Deixa un comentari