La cuina romana ara

platEl tema de la cuina romana està molt present als nostres dies, i desperta interès entre els nostres alumnes.

Un estudi sobre la cuina romana és possible gràcies tant a les restes orgàniques i arqueològiques que s’han anat trobant , com a l’estudi de les fonts literàries (Apici, De re coquinaria; Petroni, El satiricó; etc. ) o a l’art.

Per regla general se sol creure que l’alimentació dels romans era molt sibarita i exòtica, però això només és cert en part, ja que només les classes socials més riques tenien a la seva taula productes de luxe i més refinats. L’alimentació de les classes inferiors mostrava més punts de contacte amb la que ara coneixem com a “dieta mediterrània”, una dieta sana i equilibrada (fruites, verdures, lactis, oli d’oliva, llegums, peixos, etc.).

Alguns exemples d’aquest interès actual pel coneixement de la cuina romana són la gran quantitat de blocs i informació que hi ha sobre el tema a la xarxa ( De re coquinaria, Cultura clàssica, Kuan um, Revista de Gastronomia, etc.), la feina que es fa als centres educatius, en especial a les assignatures de cultura clàssica i llatí, o treballs de recerca dels alumnes de batxillerat, etc.

 

Sense anar més lluny us vull informar sobre una activitat realitzada per un grup d’alumnes de clàssiques d’un IES de Barcelona. Aquests van fer una sortida al mercat de la Boqueria de Barcelona i van realitzar un taller de cuina romana on els hi van ensenyar, entre d’altres plats, a cuinar cargols i a preparar el grarum. Entreu al bloc i mireu el VÍDEO que van fer.

fnavarr6

Quant a fnavarr6

Sóc na Francesca, professora de Clàssiques a l'Institut Joan Puig i Ferreter a la Selva del camp (Tarragona)
Aquest article ha estat publicat en Herència Clàssica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *