Els jocs olímpics

carrera-clasica (1)Olímpia, situada a la regió grega d’Èlida, al Peloponnès, era un santuari consagrat als déus de l’Olimp, especialment a Zeus Olímpic, que englobava un complex alhora esportiu, religiós i  cívic, amb un estadi, un gimnàs, una palestra, un hipòdrom i temples.

L’origen dels Jocs Olímpics s’explica amb el mite de Pèlops qui va establir per primer cop els Jocs a Olímpia. Aquest heroi, després de ser expulsat del seu regne, va arribar a Pisa, on regnava Enòmau. Aquest rei no volia casar la seva filla Hipodamia a causa d’un oracle que augurava que el seu gendre el mataria. Molts joves, atrets per la bellesa de la noia, volien prendre-la en matrimoni, i Enòmau, per evitar que s’hi casessin amb Hipodamia, els desafiava a una cursa de carros amb la condició que, si vencien, els atorgaria la seva mà, però si perdien, serien executats. Enòmau, gràcies als seus cavalls, regal d’Ares, fins aquell moment havia vençut dotze dels pretendents i havia penjat els seus caps a la porta del palau amb la intenció de dissuadir la resta de pretendents. Però Pèlops, enamorat d’Hipodamia, va reptar el rei, i ella, enamorada també de Pèlops, va subornar el cotxer del seu pare perquè substituís l’eix de fusta del carro per un de cera, provocant que el carro es trenqués durant la cursa. Enòmau va ser arrossegat pels seus cavalls i va morir. Aquest fet va permetre que Pèlops, un cop casat amb Hipodamia i esdevingut rei de Pisa, instituís uns jocs a Olímpia en record d’Enòmau. Al cap d’un temps es van deixar de celebrar fins que un altre heroi, Hèrcules, els va restaurar.

Segons la tradició els jocs d’Olímpia es van començar a celebrar de manera fixa a partir del 776 a. C.  Cada quatre anys es declarava una treva sagrada i les ciutats gregues deixaven de lluitar durant uns mesos si estaven en guerra, i permetien als seus atletes participar als jocs d’Olímpia. Els atletes  havien de ser homes, grecs, de condició lliure, no culpables de cap crim ni afectats per cap maledicció religiosa.

En el següent vídeo ens expliquen, a part d’aquest origen mític de les olimpíades, com era la cerimònia d’inauguració, els diferents tipus de competicions, les tècniques emprades pels atletes, etc.

Et recomano aquest documental: Olimpia, el origen de los juegos olímpicos

fnavarr6

Quant a fnavarr6

Sóc na Francesca, professora de Clàssiques a l'Institut Joan Puig i Ferreter a la Selva del camp (Tarragona)
Aquest article ha estat publicat en Activitats, Fotos i vídeos, Herència Clàssica, Mitologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *